Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket pengar har ubåtsjakten kostat

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman.Foto: Roger Vikström

Insatsen i Stockholms skärgård har enligt insatschefen Anders Grenstad kostat cirka 20 miljoner.

– Mellan tummen och pekfingret har insatsen kostat cirka 20 miljoner, Vi har resurser som täcker detta, säger Anders Grenstad.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) ställer sig frågande till uppgifterna.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta Försvarsmaktens uppgifter men det finns hundra olika sätt att räkna fram kostnader på. Det finns rörliga och fasta kostnader som man får fundera på, säger Allan Widman.

På fredagsmorgonen kom beskedet om att Försvarsmakten avbryter insatsen i Stockholms södra och mellersta skärgård.

Under presskonferensen som följde lämnade insatschefen Anders Grenstad för första gången ut de ungefärliga kostnaderna för insatsen som pågått under en veckas tid.

– Mellan tummen och pekfingret har insatsen kostat cirka 20 miljoner, det motsvarar ungefär försvarets kostnader för branden i Västmanland. Vi har resurser som täcker detta, säger Anders Grenstad.

Widman: "Olika sätt att räkna på"

Men enligt Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) har tidigare öppnat för att insatsen ändå kan bli dyrare än så.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta Försvarsmaktens uppgifter men det finns hundra olika sätt att räkna fram kostnader på. Det finns rörliga och fasta kostnader som man får fundera på, säger Allan Widman.

Han menar att man nu måste analysera hela operationen som sådan.

– Man måste analysera hela operationen och dess materiel och resurser. I första hand ska detta göras från regeringens sida och sedan redovisas för riksdagen.

Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Stig Henriksson tycker att det är rimligt att avblåsa insatsen, och litar till den ekonomiska bedömningen.

– Det är omöjligt för mig att svara på siffran kommer att landa på, men detta låter väl rimligt. ÖB har gjort bedömningen att man kan klara detta inom sin totalram, det vill säga den totala försvarsbudgeten, säger han.

Möte med ÖB

Samtidigt kommer uppgifter om att det i praktiken inte fanns något övre tak på vad insatsen kunde ha fått kosta.

Försvarsutskottet hade i tisdags ett möte med Försvarsmaktens överbefälhavare Sverker Göransson. Då ställde ledamöterna frågor gällande den ekonomiska delen av insatsen.

– Jag pratade med ÖB i tisdags och frågade om det finns några ekonomiska begränsningar för insatsen och det sa han att det inte gjorde, säger Allan Widman.

Vice ordförande Åsa Lindestam bekräftar samma uttalande.

– Jag har frågat om det finns ekonomiska hinder, där har vi fått svar från ÖB att nej, det finns inte, säger hon.

Redovisar för Hultqvist

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att den gånga veckans insats inte påverkat budgeten till försvaret. Han har fått löpande information om insatsen och förväntar sig nu en bra redovisning.

– Exakt varifrån pengarna för insatsen tas kommer Försvarsmakten att få redovisa. Man måste komma ihåg att detta tillhör Försvarsmaktens grundläggande uppgifter. Det finns utrymme för att genomföra den här typen av insatser om de är nödvändiga, säger Hultqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.