Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket kostar nya Estonia-dykningarna

Historien bakom Estonia-dokumentären
Hålet i Estonia som visades i Dplays dokumentär.
Foto: DPLAY/TT / HANDOUT / EPA TT NEWS AGENCY
Estonia.
Foto: Estlands regering

De kommande dykningarna vid vraket efter Estonia kommer tillsammans med den pågående utredningen att kosta mellan 50 och 55 miljoner kronor, rapporterar Ekot.

– Den här typen av dykaktiviteter kommer att kosta pengar som inte finns i vår ordinarie budget. Ska man genomföra någon form av dykaktiviteter här så krävs det att man tillför extra pengar för att kunna finansiera det, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Haverikommissionen, till Ekot.

852 personer dog när Estonia sjönk den 28 september 1994, Europas största fartygskatastrof i modern tid.

Sedan två tidigare okända hål i Estonias skrov upptäckts och visats i en dokumentär på Dplay beslutade Estland, Finland och Sverige i vintras att nya dykningar behöver göras vid vraket.

De nya dykningarna kan påbörjas i sommar då en förändrad lag om gravfrid förväntas klubbas igenom av riksdagen.

Dykningarna kommer att kosta 50–55 miljoner kronor

Den totala kostnaden för haveriutredningsmyndigheternas arbete med Estonia förväntas enligt Ekot bli mellan 50 och 55 miljoner kronor. Merparten av kostnaderna är kopplat till dykningarna.

Statens Haverikommission skickade därför under fredagen en begäran till regeringen om mer pengar för att kunna hantera arbetet. Inrikesdepartementet kommer nu att se över den beräknade kostnaden att utföra arbetet kring Estonia enligt inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Mirjam Kontio. 

Estonia-fyndet: ”Hur kan de ha missat?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.