Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket kostade von Sydows resa

Björn von Sydow var regeringens sändebud. 
Foto: Sven Lindwall
Saudiska medier har rapporterat att Sverige bad om ursäkt för Wallströms uttalanden. 

144 900 kronor för en "ursäkt".

Expressen kan nu avslöja hur mycket Björn von Sydows resa till den saudiske kungen kostade.

När Sverige behövde reparera relationen med Saudiarabien skickades den tidigare talmannen Björn von Sydow, S, till Riyadh.

Enlig ett tidigare hemligstämplat dokument från utrikesdepartementet, som Expressen har tagit del av, framgår det att Margot Wallström själv utsåg Björn von Sydow till regeringens sändebud till Saudiarabien.


Här kan du läsa hela dokumentet (pdf)


Det gjorde hon bara tre dagar innan mötet ägde rum. Förordnandet som sändebud upprättades den 24 mars och mötet hölls den 27 mars.

Björn von Sydow reste till landet med regeringsplanet.

Bara resan kostade hela 144 900 kronor utan att man räknar med kostnader för boende och uppehälle.

Uppdraget: Lämna brev

Sändebudets uppgift var att lämna över två brev till den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz.

Mötet ägde rum, enligt uppgifter från nyhetsbyrån SAP, i palatset Al-Oja i Dir'iya . Närvarande var förutom den saudiske kungen även prins Mohammed bin Naif bin Abdulaziz som har titlarna vice kronprins, vice statminister och inrikesminister.

Även prins Mohammed bin Salman bin Abdulaziz som är försvarsminister och framträdande medlem av kungliga hovet och en av kungens särskilda rådgivare var med.

De två breven som Björn von Sydow överlämnade var från den svenska kungen och statsminister Stefan Löfven.

Innehållet i breven är hemligt.

Saudiska medier har rapporterat att Sverige framförde en ursäkt för utrikesminister Margot Wallströms uttalande om Saudiarabien. Enligt den svenska regeringen framfördes ingen ursäkt - däremot beklagade Löfven att det skett missförstånd.

Expressen har upprepade gånger sökt Björn von Sydow med frågor gällande resan. Han hänvisar till UD.

Tituleras som baron

I saudiska medier framhålls von Sydows adliga bakgrund och han tituleras felaktigt som baron, vilket är friherre i Sverige. Det har funnits en adlig gren av släkten von Sydow men Björn von Sydow är inte adlig i Sverige.

Fakturan för uppdraget.

UD säger att von Sydow valdes ut som sändebud för att han var bäst lämpad för uppdraget.

Gällande kostnaderna för resan säger Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin:

– von Sydow var regeringens sändebud för att i samtal med Saudiarabien föra fram regeringens önskan om respektfulla och goda relationer mellan Saudiarabien och Sverige. Vid en samlad bedömning av uppdragets karaktär ansågs det lämpligt att regeringsplanet skulle användas för denna resa.

Sveriges ambassadör till Saudiarabien Dag Juhlin-Dannfelt har skrivit en rapport om mötet men rapporten är sekretessbelagd med hänvisning till att den rör Sveriges förbindelser med annan stat.

Kungen spelade stor roll

Resan har beskrivits som en framgång. Efter att Björn von Sydow återvände till Sverige sa Margot Wallström att relationen med Saudiarabien nu normaliseras.

Saudiarabiens ambassadör till Sverige - som kallades hem i protest mot uttalanden av Wallström - väntas återvända till Stockholm vilken dag som helst.

Enligt von Sydow spelade också kungens insats en stor roll i att reparera relationerna.

– Det finns ett bra förtroende mellan det svenska kungahuset och det Saudiska kungahuset och det kunde man märka när vi samtalade, sa von Sydow till Svenska Dagbladet.

"Har uttryckt att vi beklagar"

Stefan Löfven har i efterhand förklarat varför breven överlämnades och berättat något om innehållet.

– Vi har uttryckt att vi beklagar om det har uppfattats som att vi har förolämpat islam. Det har vi inte gjort och kommer aldrig att göra. Vi respekterar självfallet islam. Vi beklagar också om det uppfattas som att vi förolämpat landet Saudiarabien, det har heller inte varit vår mening, sa han till Expressens Anne-Sofie Näslund i samband med ett besök i New York för några dagar sedan.

Läste du även det brev som var undertecknat av kungen?

– Det är en sak som jag håller för mig själv. Jag vet självfallet att kungen har haft en kontakt med saudiska kungahuset, det är självfallet. Kungen gör ju inget sånt på eget bevåg.

Var det ett initiativ från din sida eller hur såg kontakten ut mellan dig och kungen?

– Det spelar ingen större roll vem som tog initiativet men vi är överens, kungahuset och regeringen, att det var bra att kungahuset ville göra det där.

Ni har sagt att det inte var en ursäkt för vad Margot Wallström sa. Men det har ju uppfattats som en ursäkt av Saudiarabien. Stör det dig?

– Man får uppfatta saker olika. Jag vet ju vad vi har skrivit och det viktiga är ju att vi är överens nu att återgå till normala relationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.