Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket kostade Maddes lyxlägenhet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den nya lägenheten ligger i Hovstallet på Östermalm i Stockholm.
Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Madeleine med maken Chris O'Neill.

Prinsessan Madeleines nya lyxiga lägenhet i Hovstallet på Östermalm i Stockholm kostade 6,8 miljoner kronor att renovera.

Merparten betalas av skattebetalarna.

– Det är ingen ovanlig renovering, det gör vi med alla hyresgäster, säger Lotta Günther, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Prinsessan Madeleine, Chris O´Neill och lilla prinsessan Leonore är på väg att flytta in i en ny lägenhet som pappa kungen har ordnat i Hovstallet på Östermalm i centrala Stockholm.

Kungen har disponeringsrätt över lägenheterna i Hovstallet och bestämmer vilka som ska få bo där.

Inför att familjen flyttar in har lägenheten totalrenoverats. Kostnaden för renoveringen är 6,8 miljoner kronor och merparten betalas av Statens fastighetsverk.

– Det har gjorts en helrenovering som har omfattat alla ytskikt, vatten, avlopp, el ventilation, viss omdisponering av planlösningen.  Sedan kommer delar av det faktureras som tillval, det vill säga att man har beställt lite över standard, säger Lotta Günther.

Hon fortsätter:

– Personen som hade bott där tidigare hade bott där väldigt länge och det fanns ett renoveringsbehov. Det är ingen ovanlig renovering, det gör vi med alla hyresgäster

Lägenheten har fem rum och kök, men hur många kvadratmeter det rör sig om vill inte Lotta Günther säga.

– Den är ganska stor, säger hon.

Hur hög kommer hyran att bli?

– Den är inte riktigt satt ännu för slutkostnaden är inte riktigt klar. Annars sätter vi alltid hyra enligt allmännyttans hyressättningsmodell.

Vad brukar liknande lägenheter kosta?

– 1 200 kronor per kvadratmeter.

Vart skickas hyresavin?

– Vi skickar den till ståthållarämbetet. Men som sagt, avtalet är inte klart ännu, och kommer inte att träda i kraft förrän 1 juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.