Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket har Sverige samlat in till flyktingar

Svenskarna har bistått med miljoner för att hjälpa flyktingarna.
Foto: Lisa Mattisson
Flera organisationer upplever nu rekordinsamlingar.
Foto: Lisa Mattisson

Svenskarna har bistått med miljoner för att hjälpa flyktingarna.

Flera organisationer upplever nu rekordinsamlingar.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang, säger Malin Barnö, kampanjansvarig på Röda korset.

Så mycket har svenskarna donerat

Röda korset

17 miljoner kronor

Unicef

5 miljoner kronor digitalt

UNHCR

15,3 miljoner kronor

Action Aid Sverige

Ca 117 500 sek

Radiohjälpen

12 miljoner

Rädda Barnen

Över 10 miljoner kronor

Vi gör vad vi kan (privat initiativ)

8,4 miljoner kronor

Sedan bilden på 3-årige Alan började spridas i torsdags har engagemanget för att hjälpa flyktingarna vuxit rekordartat i Sverige. Organisationer har startat framgångsrika insamlingskampanjer och flera privata initiativ har startats upp.

Röda korset har fått in hela 17 miljoner kronor i donationer. Under de fyra första dagarna samlade man in 30 procent mer än under insamlingen till katastrofen i Filipperna. Malin Barnö, kampanjansvarig på Röda korset, berättar att engagemanget varit stort.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang och väl organiserat, säger hon.

Per Westberg, vice generalsekreterare hos Unicef, berättar att organisationen fått in fem miljoner kronor digitalt.

– Dessutom samarbetar vi med TV4 och där har det samlats in åtta miljoner som delas på fem organisationer, säger han.


Så kan du bidra – #jagvillhjälpa

"Högsta sedan tsunamin"

Totalt återstår mycket, men Per Westberg berättar att engagemanget varit det högsta sedan tsunamikatastrofen.

– Engagemansnivån är samma som vid tsunamin och den högsta vi sett sedan dess, det är samma fenomen med många olika initiativ och många som engagerar sig.

Per Westberg berättar även att Malmö FF:s supportrar samlat in 270 000 kronor till Unicef.

På Rädda Barnen arbetar man febrilt med att registrera alla inbetalningar och organisationen har sedan i torsdags fått in över 10 miljoner kronor. Mer än 100 egna insamlingar har startats på Rädda Barnens webb, flera har blivit månadsgivare och befintliga månadsgivare har hört av sig för att höja sin donationssumma, berättar Cecilia Nauclér, pressansvarig hos Rädda Barnen.

Sverige för UNHCR, FN:s flyktingorgan i Sverige, har fått in 15,3 miljoner kronor.

– Det här är den absolut största summan som vi fått in under en så här kort period. Vi har aldrig någonsin sett att så mycket pengar kommer in så snabbt, skriver Anna-Karin Modén, pressansvarig för UNHCR, i ett mejl till Expressen.


Så kan du bidra – #jagvillhjälpa

Svårt att jämföra insamlingar

ActionAid har samlat in 117 500 kronor och startar i dag ett samarbete tillsammans med Åhlens till förmån för flyktingarna. Genom att lägga till 10 kronor till köpesumman skänker man pengar direkt till ActionAids arbete i flyktinglägren.

SVT:s Radiohjälpen startade sin insamling under tisdagen och hade under torsdag morgon fått in 500 000 kronor. På måndag morgon har Radiohjälpen fått in ytterligare 11,5 miljoner kronor.

Vid Haitikatastrofen 2010 samlades 1,9 miljoner kronor de sex första dagarna och efter katastrofen i Filippinerna samlades 3,9 miljoner kronor de sex första dagarna. De insamlingarna nådde 25 respektive 24,4 miljoner kronor.

Linnéa Westring, Radiohjälpens ekonom, påpekar dock att det är mycket svårt att jämföra insamlingarna då förutsättningarna varit mycket olika och att exempelvis Swish i dag möjliggör att gåvan omedelbart når Radiohjälpen.


Så kan du bidra – #jagvillhjälpa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.