Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så mycket får varje kommun i flyktingstöd

Finansminister Magdalena Andersson vill dela ut tio miljarder extra till kommunerna.

Foto: Jens L'Estrade

"Det här är helt fantastiskt och överträffar alla mina förväntningar", säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Foto: Privat

"Det här känner vi är ett erkännande att man ser det behov som finns", säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.

Regeringen vill dela ut tio miljarder kronor till kommuner och landsting för att underlätta flyktingmottagandet.

Det innebär ett miljonregn för små kommuner som Ljusnarsberg och Norberg som nu får omkring 40 miljoner kronor vardera.

– Det här är helt fantastiskt och överträffar alla mina förväntningar. De här pengarna innebär att vi kan täcka de kostnader vi har för flyktingmottagandet, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

På torsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson en extra förändringsbudget där man vill skjuta till nästan elva miljarder kronor för att klara av flyktingmottagandet.

Huvuddelen av pengarna ska gå till Sveriges kommuner och landsting som delar på 9,8 miljarder, medan Migrationsverket och civilsamhället delar på resterande medel.

De tre storstadskommunerna - Stockholm, Göteborg och Malmö - får mest pengar och delar på en dryg miljard där Malmö får mest pengar med 380,3 miljoner kronor. Det innebär ett tillskott på 1 170 kronor per invånare, inklusive nyanlända och asylsökande.

Under hösten har flera av landets kommuner meddelat att man går på knäna till följd av ett stort flyktingmottagande.

Förändringsbudgeten innebär ett miljonregn för de små kommuner som i dag tar emot många asylsökande.

Ljusnarsberg kommun har, sett till antalet invånare, tagit emot flest asylsökande i Sverige. Nu får man också mest pengar. Anslag på 35,9 miljoner kronor i den nya budgeten innebär 6 301 kronor per invånare.

"Otroligt mycket pengar för oss"

– Naturligtvis är det välkomna pengar. Vi har kostnader och vi kommer att ha kostnader. Det här känner vi är ett erkännande att man ser det behov som finns, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.

Är 40 miljoner tillräckligt?

– Svårt att säga. Vi vet att vi kommer att ha ett fortsatt stort uppdrag men ingen vet hur länge det kommer att se ut så här, säger Johansson.

Näst mest pengar per invånare får Norbergs kommun i Västmanland - 6 071 kronor per invånare och strax över 40 miljoner kronor totalt. Ett stort tillskott för Norberg som har en kommunbudget på 310 miljoner kronor i år.

– Det här är helt fantastiskt och överträffar alla mina förväntningar, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, och fortsätter:

– Det är otroligt mycket pengar för oss, men vi behöver mer pengar från 2017 för att även fortsättningsvis klara välfärden.