Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så minns hela världen folkmordet i Armenien

Jerevan, Armenien: Många hade samlats för att minnas offrren för armeniska folkmorden.  Foto: Sergei Grits
Jerevan, Armenien: Armeniens president Serzh Sargsyan, Rysslands president Vladimir Putin, Frankrikes president Francois Hollande och Cyperns president Nicos Anastasiades deltog i en minnesceremoni för offren.
Beirut, Libanon: Libanesiska armeniska män marscherar i norra Beirut. Foto: Wael Hamzeh / Epa / Tt
Berlin, Tyskland: Demonstranter väntar framför riksdagshuset i Berlin under en debatt i det tyska parlamentet. Foto: Markus Schreiber
 Berlin, Tyskland: En man placerar ut ett levande ljus framför Berlins katedral. Foto: Britta Pedersen / Epa / Tt
Sidney, Australien: En dyrkare tänder ett ljus på den armeniska apostoliska kyrkan Holy Resurrection i Sydney. Foto: Mick Tsikas / Epa / Tt
Moskva, Ryssland: Armeniska folket tänder ljus i en kyrka i Moskva. Foto: Yuri Kochetkov / Epa / Tt
Jerusalem, Israel: Armenier demonstrerar framför turkiska konsulatet. Foto: Oded Balilty
Tbilisi, Georgien: Demonstranter håller upp en banderoll under en protestmöte framför den turkiska ambassaden. Foto: Zurab Kurtsikidze / Epa / Tt
Bryssel, Belgien: Folk samlas framför Memorial Monument efter den officiella ceremonin. Foto: Julien Warnand / Epa / Tt
Teheran, Iran: Hundratals iranska armenier deltar under en protestdemonstrationframför den turkiska ambassaden i Teheran. Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt
1 / 11

Från Jerevan till Stockholm. I dag hölls manifestationer över hela världen på 100-årsdagen av folkmordet på kristna i Osmanska riket.

Frankrikes och Rysslands presidenter François Hollande deltog i minnesceremonin i Armenien för folkmordets offer på fredagen. Samtidigt anslöt prins Charles av Storbritannien och Australiens och Nya Zeelands premiärministrar – allierade länder i första världskriget – i stället till den turkiska konkurrerande ceremonin för att minnas slaget vid Gallipoli, där tiotusentals människor dog.

– Jag tackar alla er som är här för att på nytt bekräfta ert engagemang för medmänsklighet, och för att säga att ingenting är glömt, att vi minns fortfarande efter 100 år, sade Armeniens president Serzj Sargsyan till stora ovationer vid minnestunden i huvudstaden Jerevan, där de 1,5 miljoner dödsoffren för förföljelserna 1915–17 hedrades.

Svensk tvekan

Ceremonier hölls också runt om i världen, från New York via Stockholm, Paris och Beirut, av armenier och greker, assyrier, syrianer och andra som utsattes för massdödandet i vad som nu är Turkiet.

Minnesceremonin i Turkiet var ägnad att störa den i Armenien, anser kritiker. Medan den 24 april ses som starten för folkmordet, inleddes slaget vid Gallipoli den 25 april, påpekar de.

Tysklands statschef, president Joachim Gauck, gick dagen i ära ut med att kalla händelserna för folkmord, medan Sverige, USA och många andra länder drar sig för det. Den som gör det riskerar att drabbas av Turkiets vrede.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!