Så minns Göran Persson Jan O Karlsson

Göran Persson beskriver Jan O Karlsson som ett mycket lojal som statsråd.
Foto: Evelina Carborn Exp / EVELINA CARBORN EXPRESSEN
Jan O Karlsson och Göran Persson 2001.
Foto: Kenneth Jonasson

Glad, intelligent och alltid på språng – så beskriver förra statsministern Göran Persson den tidigare biståndsministern Jan O Karlsson.

Och nu stämmer statsminister Stefan Löfven in i hyllningarna till den framlidne socialdemokraten.

– Han var en fantastiskt varm människa med mycket humor, säger Stefan Löfven.

I november 2001 meddelade Göran Persson att han utsett Jan O Karlsson till ny biståndsminister. Det var ett modigt – men genomtänkt – val.

Jan O Karlsson hade då arbetat i fem år vid EU:s revisionsrätt i Luxemburg – ett blytungt uppdrag. Det faktum att han nio år tidigare åkt dit för rattfylleri spelade ingen roll.

– Jag minns honom som glad, intelligent och alltid på språng. Han tog plats och var väldigt intellektuellt utmanande och stimulerande, säger Göran Persson.

De senaste två åren har de bara hörts per telefon.

– Han har ju varit sjuk en längre tid. Det är ett par år sedan vi träffades. Han var mycket lojal som statsråd – och med laget. Han var allmänt omtyckt, fortsätter den tidigare statsministern, som flera gånger betonar Jan O Karlssons lojalitet.

Jan O Karlsson och Göran Persson 2001.
Foto: Kenneth Jonasson

Löfven: "Nära till skrattet"

Statsminister Stefan Löfven säger till Expressen:

– Det var ett väldigt tråkigt besked att få och naturligtvis så tänker jag på hans familj och nära anhöriga. Det är tråkigt. Jan O Karlsson var en fantastiskt duktigt politiker, han har gjort mycket för det socialdemokratiska partiet och för landet Sverige. Han var en fantastiskt varm människa med mycket humor. Han hade ett oerhört driv, var aktiv in i det sista och funderade på olika politiska frågor och hur de skulle lösas så det är tråkigt besked men vi minns honom med värme och ljus.

Civilminister Ardalan Shekarabi beskriver honom så här:

– Jan O var min vän och en sann förebild. Han var ett minne av en tid som flytt men också en visionär. Han kunde prata engagerat om centraleuropeisk politik men i nästa mening argumentera för att Fårö är den vackraste platsen på jorden. Han bjöd alltid på ett gott råd och ofta också ett gott skratt. Han var varm och intellektuell - ibland kontroversiell men alltid en god vän.

Ardalan Shekarabi med Jan O Karlsson.
Foto: Alejandro Firpo

Erik Åsbrink: "Var oerhört rolig"

Erik Åsbrink, tidigare finansminister och långvarig vän med Jan O Karlsson, beskriver hur de lärde känna varandra som statssekreterare på finansdepartementet på 1980-talet.

– Jag gillade honom väldigt mycket. Han var en mycket färgstark person och var oerhört rolig och underhållande. Han hade lätt att formulera sig och hade stor erfarenhet av politiken. Han hade jobbat med Tage Erlander, Olof Palme och med Kjell-Olof Feldt och hade ett starkt internationellt engagemang, säger han.

Han umgicks mycket med Jan O Karlsson tillsammans med tre andra vänner. I tisdags, dagen efter dödsfallet, fick han reda på dödsfallet.

– Vi var fem personer som umgicks mycket, vi kallade oss De fems gäng. Nu är vi bara fyra tyvärr. Vi har bestämt att vi fyra ska träffas inom kort och vi kommer att prata om gemensamma minnen och om Jan O förstås. Det blir ofrånkomligen så.  Det är väldigt sorgligt att han har gått bort, säger Erik Åsbrink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.