Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så många väljare anser att politiker inte svarar på frågor

Undersökningen visar att två av tio väljare anser att politikerna svarar ganska ofta på frågorna som de får – men bara en av hundra att politikerna svarar mycket ofta på dem. Foto: ANN JONASSON
Politikerna behöver vara vänner med flera, inte bara med sitt eget parti utan även med potentiella partners. Då blir det svårare att vara rak och tydlig, säger statsvetaren Annika Fredén till SvD Foto: PRIVAT

Sju av tio väljare tycker att politiker sällan eller aldrig svarar på frågorna som de får, visar en undersökning från SvD/Sifo

– Man säger det som står i talepunkterna och inget annat, säger tidigare S-strategen Jan Larsson till tidningen. 

Annika Fredén, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att det finns en längtan till att få tydligare svar från politikerna i debatterna. 

– Som det är nu är det svårt att bedöma partierna, säger Annika Fredén till SvD. 

Hon anser att det är ett problem för partierna att det är så få väljare som tycker att de svarar på frågorna som de får. 

– Politikerna behöver vara vänner med flera, inte bara med sitt eget parti utan även med potentiella partners. Då blir det svårare att vara rak och tydlig, säger Annika Fredén till SvD. 

Undersökningen visar att två av tio väljare anser att politikerna svarar ganska ofta på frågorna som de får – men bara en av hundra att politikerna svarar mycket ofta på dem. 

Socialdemokraternas väljare mest nöjda

När man kollar på hur det ser ut hos de olika partiernas väljare är det SD-väljarna som sticker ut. Mer än nio av tio anser att politikerna sällan eller aldrig svarar på frågorna, enligt undersökningen.

Socialdemokraternas väljare är mest nöjda. Där är det fyra av tio som tycker att politikerna svarar på frågan mycket eller ganska ofta.

Undersökningen gjordes 2-5 januari och 1029 personer intervjuades via webben. Urvalet är representativt för Sveriges befolkningssammansättning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!