Undersökningen visar att två av tio väljare anser att politikerna svarar ganska ofta på frågorna som de får – men bara en av hundra att politikerna svarar mycket ofta på dem. Foto: ANN JONASSONUndersökningen visar att två av tio väljare anser att politikerna svarar ganska ofta på frågorna som de får – men bara en av hundra att politikerna svarar mycket ofta på dem. Foto: ANN JONASSON
Undersökningen visar att två av tio väljare anser att politikerna svarar ganska ofta på frågorna som de får – men bara en av hundra att politikerna svarar mycket ofta på dem.  Foto: ANN JONASSON
Politikerna behöver vara vänner med flera, inte bara med sitt eget parti utan även med potentiella partners. Då blir det svårare att vara rak och tydlig, säger statsvetaren Annika Fredén till SvD Foto: PRIVATPolitikerna behöver vara vänner med flera, inte bara med sitt eget parti utan även med potentiella partners. Då blir det svårare att vara rak och tydlig, säger statsvetaren Annika Fredén till SvD Foto: PRIVAT
Politikerna behöver vara vänner med flera, inte bara med sitt eget parti utan även med potentiella partners. Då blir det svårare att vara rak och tydlig, säger statsvetaren Annika Fredén till SvD Foto: PRIVAT

Så många väljare anser att politiker inte svarar på frågor

Publicerad

Sju av tio väljare tycker att politiker sällan eller aldrig svarar på frågorna som de får, visar en undersökning från SvD/Sifo

– Man säger det som står i talepunkterna och inget annat, säger tidigare S-strategen Jan Larsson till tidningen. 

Annika Fredén, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att det finns en längtan till att få tydligare svar från politikerna i debatterna. 

– Som det är nu är det svårt att bedöma partierna, säger Annika Fredén till SvD. 

Hon anser att det är ett problem för partierna att det är så få väljare som tycker att de svarar på frågorna som de får. 

– Politikerna behöver vara vänner med flera, inte bara med sitt eget parti utan även med potentiella partners. Då blir det svårare att vara rak och tydlig, säger Annika Fredén till SvD. 

Undersökningen visar att två av tio väljare anser att politikerna svarar ganska ofta på frågorna som de får – men bara en av hundra att politikerna svarar mycket ofta på dem. 

Socialdemokraternas väljare mest nöjda

När man kollar på hur det ser ut hos de olika partiernas väljare är det SD-väljarna som sticker ut. Mer än nio av tio anser att politikerna sällan eller aldrig svarar på frågorna, enligt undersökningen.

Socialdemokraternas väljare är mest nöjda. Där är det fyra av tio som tycker att politikerna svarar på frågan mycket eller ganska ofta.

Undersökningen gjordes 2-5 januari och 1029 personer intervjuades via webben. Urvalet är representativt för Sveriges befolkningssammansättning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag