Så många nyanlända tar din kommun emot 2018

Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är listan på i vilka kommuner nyanlända placerads under nästa år. 

Ett nytt regeringsbeslut gör att några kommuner under 2018 inte tar emot några alls. 

– Man tar hänsyn till egenbosatta, det vill säga personer som flyttar till en kommun på egen hand, och hur många som man har tagit emot tidigare, säger Lisa Bergman på Migrationsverkets pressjour. 

– Det här är en helomvändning i mottagandet, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid handelshögskolan i Jönköping. 

På fredagen presenterades siffrorna för hur många nyanlända i varje kommun i Sverige ska ta emot nästa år. 

Sedan den 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända, men flera kommuner kommer under nästa år inte att ta emot några nyanlända alls. 

Lagändring i mars

Detta beror på att regeringen och länsstyrelsen har ändrat beslutet gällande de så kallade läns- och kommuntalen. 

– Enligt den nya bosättningslagen som gäller från i våras tar man hänsyn till egenbosatta, det vill säga personer som flyttar till en kommun på egen hand och hur många som man har tagit emot tidigare. Tanken är att det ska vara lite mer rättvist mellan kommuner. Förändringen påverkar framför allt kommuner som har tagit emot väldigt många tidigare, säger Lisa Bergman vid Migrationsverkets pressjour. 

Enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid handelshögskolan i Jönköping, handlar det om en total omsvängning när det gäller hur flyktingar placeras i kommunerna.
Foto: PRIVAT

Ett exempel på detta är Södertälje som tidigare har tagit emot många, men som under 2018 inte kommer att ta emot några. 

Flera mindre kommuner i Småland så som Nybro, Emmaboda och Lessebo kommer inte heller ta emot några nyanlända nästa år. 

Enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid handelshögskolan i Jönköping, handlar det om en total omsvängning när det gäller hur flyktingar placeras i kommunerna. 

– Jämfört med flyktingmottagandet 2015 så har man nu gjort en helomvändning. Då placerades fler i kommuner med tillgång med boenden men med dåliga förutsättningar för integration. Nu är situationen den motsatta, säger Charlotta Mellander.

Bland de som tar emot ett större antal finns bland annat storstadsregionerna. Stockholms län tar emot 4931 personer under nästa år. Göteborgs län 2486 personer och Malmö län 1800 personer. 

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Fler flyttar vidare

Charlotta Mellander är professor regional ekonomi och har tittat på de stora mönstren i mottagandet av nyanlända. I  Expressen TV säger hon: 

– Vi följde upp mottagandet och såg vad som kännetecknade de kommuner som hade tagit emot flest nyanlända, det var ofta de som hade sämst förutsättningar för integration. Eftersom det kom många på kort tid var man tvungen att först fokusera på var det fanns bostäder.

Enligt henne visar dock forskning att många nyanlända som placerats i mindre orter med sämre förutsättningar till jobb ofta flyttar vidare till större orter efter ett par år. 

Charlotta Mellander har tillsammans med sin forskarkollega Sofia Wixe tagit fram ett integrationsindex för svenska kommuner, som är ett försök till att fånga förutsättningarna för integration.

Indexet består av tre olika delar: Graden av boendesegregation, andel förvärvsarbetande bland personer födda utanför Europa och en jämförelse av hur mycket individer som är födda i ett land utanför Europa tjänar i genomsnitt jämfört med individer som är födda i Sverige. 

Kommuner olika bra

Den kommun som enligt indexet var mest boendesegregerat var Storfors och den som var minst segregerad var Öckerö. 

Den kommun som rankade sig bäst när det kom till andel förvärvsarbetande var Gällivare och sämst var Munkfors. 

När det kom till hur mycket de som faktiskt förvärvsarbetar och som är födda utanför Europa tjänar i jämförelse med personer som är födda i Sverige hade Övertorneå lägst lönekvot och och Älmhult högst lönekvot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.