Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så många har dött i corona i Sverige

Följ senaste nytt om coronavirusets spridning.
Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef, Folkhälsomyndigheten och Sofia Wallström, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg på en tidigare pressträff om coronaviruset.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukhus.Foto: ALEX LJUNGDAHL

65 nya rapporterade dödsfall har kommit in det senaste dygnet.

Totalt har 4 468 personer avlidit i corona i Sverige. 

Nu väntar Folkhälsomyndigheten på svaren från de nya antikroppstesterna.

– Antikropparna visar inte helheten, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Ytterligare 65 personer har bekräftats döda i coronaviruset, uppger Folkhälsomyndigheten på tisdagen. Totalt har nu 4 468 personer dött i viruset i Sverige. Sedan utbrottet startade har totalt 38 589 personer bekräftats coronasmittade i Sverige, enligt de senaste siffrorna.

På måndagen rapporterades endast åtta nya dödsfall. Nu verkar eftersläpningen komma i fatt efter helgen. 

Karin Tegmark Wisell säger att det finns en större möjlighet att smittspåra, behandla och provta människor än det gjorde i början av coronakrisen.

– Det är inte rimligt att provta upp till en miljon människor i veckan som skulle bli konsekvensen om man skulle provta alla under den pandemiska situation som var i mars.

Nya antikroppstester

Folkhälsomyndigheten har genomfört nya antikroppstester där man samlat in prov från blodgivare och analyserar antikroppsproduktionen för att se hur många svenskar som utvecklat antikroppar och en möjlig immunitet mot sjukdomen. Resultatet och en rapport hoppas man ha nästa vecka. Undersökningarna är gjorda mellan vecka 18 till 20.

– Vi arbetar för fullt med att påvisa immuniteten i befolkningen genom att titta på antikroppar, säger Karin tegmark Wisell. 

Man har bland annat tittat på äldre personer. Men den gruppen inte är representativa för befolkningens antikroppsproduktion eftersom de troligen har isolerat sig från andra människor under pandemin.

”Antikropparna visar inte helheten”

Den andra gruppen man tittat på är barn mellan 1 och 19 år. Många barn kommer till vårdcentralen för provtagning för allergi. De har levt mer eller mindre som vanligt.

– Där kan vi se att antikroppsproduktionen ökar med tiden ju längre pandemin pågår, säger Tegmark Wisell.

Samtidigt säger hon att data visar att antikropparna inte visar helheten.

– Antikropparna visar inte helheten, de visar en väsentlig del, men det finns en annan del som vi inte kommer se. Vi måste titta på andra grupper som är mer representativa, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

 

Hör överläkaren Roland Söderholms tips: Så återhämtar du dig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.