Betydligt fler svenskar gillar Jimmie Åkessons partis invandringspolitik än som stödjer partiet, visar en Novus-mätning som TT låtit göra. Foto: Sven LindwallBetydligt fler svenskar gillar Jimmie Åkessons partis invandringspolitik än som stödjer partiet, visar en Novus-mätning som TT låtit göra. Foto: Sven Lindwall
Betydligt fler svenskar gillar Jimmie Åkessons partis invandringspolitik än som stödjer partiet, visar en Novus-mätning som TT låtit göra. Foto: Sven Lindwall
Statsminister Fredrik Reinfeldt ser siffrorna som en varningssignal, men oroas inte. Foto: Jens L'EstradeStatsminister Fredrik Reinfeldt ser siffrorna som en varningssignal, men oroas inte. Foto: Jens L'Estrade
Statsminister Fredrik Reinfeldt ser siffrorna som en varningssignal, men oroas inte. Foto: Jens L'Estrade
"Undersökningen bekräftar en stark polarisering i synen på SD", tycker forskaren Andreas Johansson Heinö."Undersökningen bekräftar en stark polarisering i synen på SD", tycker forskaren Andreas Johansson Heinö.
"Undersökningen bekräftar en stark polarisering i synen på SD", tycker forskaren Andreas Johansson Heinö.
"Har man ett brett politiskt program så splittrar man ju väljarkåren", säger Björn Söder, SD:s partisekreterare. Foto: Sven Lindwall"Har man ett brett politiskt program så splittrar man ju väljarkåren", säger Björn Söder, SD:s partisekreterare. Foto: Sven Lindwall
"Har man ett brett politiskt program så splittrar man ju väljarkåren", säger Björn Söder, SD:s partisekreterare. Foto: Sven Lindwall

Så många gillar SD:s invandringspolitik

Publicerad

Det är betydligt fler svenskar som gillar SD:s invandringspolitik än som stödjer partiet.

En Novus-mätning TT låtit göra visar att 21 procent tycker att politiken är ganska bra eller mycket bra.

Motståndet mot SD:s politik är samtidigt väldigt tydligt, 60 procent tycker att politiken är ganska dålig eller mycket dålig. I valet fick SD 5,7 procent och i opinionsmätningarna det senaste året har partiet legat på 8–10 procent.

Det är dubbelt så många moderata väljare som S-väljare som gillar SD:s invandringspolitik, 22 procent jämfört med 10 procent. Jämför man blocken så är det 18 procent bland Alliansväljare och 9 procent bland de rödgröna som gillar politiken.

En varningssignal

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser siffrorna som en varningssignal. Men att det är dubbelt så många M-väljare som S-väljare som gillar SD:s invandringspolitik tycks inte oroa honom.

– Är det någonting vi vet om väljarbeteenden så är det att de är mer rörliga i vår tid och inte upplever sig lika fästa till ett parti som den här typen av undersökningar ibland försöker ge sken av. Min uppfattning är att det är viktigare att levandegöra vår jobbpolitik för där är jag helt övertygad om att de i högre utsträckning håller med oss, säger Reinfeldt till TT.

Stark polarisering

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö är forskare vid Göteborgs universitet och även verksam vid Timbro och har länge följt partiet.

– Undersökningen bekräftar en stark polarisering i synen på SD hos de svenska väljarna. En stor grupp väljare är mycket kritisk till SD:s invandringspolitik. Samtidigt är drygt 20 procent positivt inställda, vilket visar att SD:s invandringspolitik har stöd hos fler väljare än dem som röstar på dem, säger han.

Samtidigt framhåller han att andra mätningar, till exempel från SOM, visar att stödet för en minskad invandring är väsentligt större än 20 procent.

– Den slutsats jag drar av detta är att SD, genom att framstå som väldigt radikala i sin invandringskritik, misslyckas med att fånga stora delar av den måttfulla invandringskritiska opinion som finns i Sverige, säger Johansson Heinö.

– Jag tycker också att skillnaderna mellan M- och S-väljare är intressant. Omkring 20 procent av M-väljarna, men knappt 10-procent av S-väljarna är positiva till SD:s invandringspolitik. Det bekräftar de senaste årens tendens att de fortsatta väljarströmmarna till SD framförallt ser ut att komma från M, säger Andreas Johansson Heinö.

SD: Vi har potential att växa

Novus-mätningen visar att SD har en stor potential att växa, enligt Björn Söder, SD:s partisekreterare och gruppledare i riksdagen. Han vill samtidigt betona att SD inte är ett enfrågeparti.

– Även om man tycker vi har en bra politik i en viss fråga, kanske den bästa politiken, är det kanske andra frågor som avgör vilket parti man väljer att lägga sin röst på, säger Söder.

TT: Vad är det i så fall i er politik som skrämmer bort potentiella väljare?

– Har man ett brett politiskt program så splittrar man ju väljarkåren. Vissa sympatiserar med oss i enskilda sakfrågor, medan de tycker vi har fel i andra sakfrågor. Det gäller ju för alla politiska partier.

Svårt att attrahera kvinnliga väljare

Björn Söder tycker inte man ska dra för stora slutsatser av att Novus-mätningen visar att det främst är bland M-väljare och allianspartierna som stödet för SD:s invandringspolitik är utbrett.

– Det kan ju vara så att det är före detta S-väljare, säger han.

– Men jag tror överlag att många M-väljare i dag är väldigt besvikna på sin partiledning och den linje som Moderaterna för, tillägger han.

Att stödet bland kvinnor är betydligt lägre än bland männen avspeglar ett generellt problem för SD att attrahera kvinnliga väljare, enligt Söder.

– Därför försöker vi också nu lyfta upp de politiska frågor som ligger närmare kvinnorna och visar vad vi tycker och tänker i de frågorna.

Det rör i första hand arbetsmarknadsfrågor, som rätten till heltid, enligt Söder.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag