Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så många flyktingar vill MP ta emot

Gustav Fridolin, MP
Elisabeth Svantesson, M

150 000 flyktingar - så många vill Miljöpartiet ta emot i år. 

Under fredagskvällen möttes Gustav Fridolin, MP, och Elisabeth Svantesson, M, i en debatt i SVT Aktuellt. 

– Krisen är inte över, att då säga att vi ska ta emot 150 000 till är ansvarslöst och väldigt naivt, sa Elisabeth Svantesson. 

Under fredagskvällen möttes Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin och Moderaternas integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson för en debatt i SVT Aktuellt. 

Miljöpartiet är hårt pressade internt efter förra höstens migrationsuppgörelse inom regeringen. Under lördagen kommer partiet att hålla dialogkonferens i Malmö och nu säger man att Sverige måste kunna ta emot 100 000 till 150 000 flyktingar i år. 

– Vi ska inte hamna i den svåra situation som vi var i höstas. Vi måste göra allt vi kan för att försöka få stopp på kriget i Syrien, för att säkerställa att alla länder i EU är med och tar ansvar för de som nu tvingas fly och för att stå rustade för den situation som vi har i Sverige där människor behöver en fristad, sa Fridolin från Malmö. 

"Behöver en tillfällig paus"

Han menar att siffran 150 000 ligger inom ramen för Migrationsverkets prognos och bedömer att det är möjligt för Sverige att ta emot det antalet. 

Eliasbet Svantesson fanns på plats i Aktuellts studio för att möta de argumenten. Hon håller inte med och anser att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus. 

– Vi har en allvarlig situation, och krisen är inte över, att då säga att vi ska ta emot 150 000 är ansvarslöst och väldigt naivt, säger hon, och fortsätter: 

– Vi har otrygghet i Sverige, vi har barn som far illa på HBV-hem. Socialtjänst och kommuner anmäler sig själva för att de inte klarar av sin uppgift. Det sätter enormt stor press på de system vi har, vi behöver en tillfällig paus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.