Gustav Fridolin, MPGustav Fridolin, MP
Gustav Fridolin, MP
Elisabeth Svantesson, MElisabeth Svantesson, M
Elisabeth Svantesson, M

Så många flyktingar vill MP ta emot

Publicerad

150 000 flyktingar - så många vill Miljöpartiet ta emot i år.

Under fredagskvällen möttes Gustav Fridolin, MP, och Elisabeth Svantesson, M, i en debatt i SVT Aktuellt.

– Krisen är inte över, att då säga att vi ska ta emot 150 000 till är ansvarslöst och väldigt naivt, sa Elisabeth Svantesson.

Under fredagskvällen möttes Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin och Moderaternas integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson för en debatt i SVT Aktuellt.

Miljöpartiet är hårt pressade internt efter förra höstens migrationsuppgörelse inom regeringen. Under lördagen kommer partiet att hålla dialogkonferens i Malmö och nu säger man att Sverige måste kunna ta emot 100 000 till 150 000 flyktingar i år.

– Vi ska inte hamna i den svåra situation som vi var i höstas. Vi måste göra allt vi kan för att försöka få stopp på kriget i Syrien, för att säkerställa att alla länder i EU är med och tar ansvar för de som nu tvingas fly och för att stå rustade för den situation som vi har i Sverige där människor behöver en fristad, sa Fridolin från Malmö.

"Behöver en tillfällig paus"

Han menar att siffran 150 000 ligger inom ramen för Migrationsverkets prognos och bedömer att det är möjligt för Sverige att ta emot det antalet.

Eliasbet Svantesson fanns på plats i Aktuellts studio för att möta de argumenten. Hon håller inte med och anser att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus.

– Vi har en allvarlig situation, och krisen är inte över, att då säga att vi ska ta emot 150 000 är ansvarslöst och väldigt naivt, säger hon, och fortsätter:

– Vi har otrygghet i Sverige, vi har barn som far illa på HBV-hem. Socialtjänst och kommuner anmäler sig själva för att de inte klarar av sin uppgift. Det sätter enormt stor press på de system vi har, vi behöver en tillfällig paus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag