Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lyckades polisen spränga knarkligorna

Vid en skottlossning i Tensta i oktober förra året skadades en oskyldig man. Nu åtalas gänget "Lejonen" för att ha terroriserat en hel stadsdel.

På bara en månad har polisen i Stockholm lyckats spränga tre stora knarkligor.

Orsaken är ett klassiskt spaningsarbete med telefonavlyssning - och en förändrad strategi där man riktar in sig mot de stora ligorna.

– Vi har mer och mer inriktat oss på strategiskt viktiga personer, strategiskt viktiga nätverk och strategiskt viktiga företeelser, säger Fredrik Näslund, chef för länskriminalpolisens narkotikarotel.

På torsdagen åtalades tolv personer för bland annat grovt narkotikabrott och narkotikabrott efter att det kriminella gänget "Lejonen" legat bakom flertalet skjutningar i Stockholmsområdet Hässelby.

Polisen uppgav i dag att situationen lugnat ner sig sedan fler personer i gängets kärna gripits - och åtalats för narkotikabrott.

– Där tittade man på en problematik i ett större sammanhang ute i Hässelby. Bland annat kan vi försöka söndra och göra det jobbigt för nätverket att hantera knark. Det var en medveten strategi, säger Fredrik Näslund.

Har fått tips

Åtalet kommer kort efter att elva personer fälldes i en omfattande narkotikahärva, inklusive skådespelaren Mikael Persbrandt för mindre inblandning. Innan det åtalades den kriminella organisationen som kallats "Taxi-Tony".

Enligt Fredrik Näslund går det i vågor hur ofta man lyckas ta vidare narkotikaärenden till utredningsstadiet, och till slut väcka åtal.

Men en förändring har skett. Från att tidigare ha arbetat utifrån tips om stora mängder och vad som verkar ha bäst "framgångsfaktor" väljer man i stället mer strategiskt - som händelser som skjutningarna i Hässelby.

"Förekommer i all organiserad brottslighet"

– Det är inte längre så att vi springer på det bästa tipset. Vi har byggt upp ett ledningsstöd, eller en struktur, där vi väger in andra aspekter bara än att det var så mycket.

Narkotikaärendena är ofta centrala i att spränga grov, organiserad kriminalitet.

– Narkotika förekommer i all grov organiserad brottslighet, oavsett vad man har för inriktning, det kan vara rångäng, bedragare, det kan vara ekonomisk brottslighet inom branscher som hanterar mycket kontanter. Det nästan alla hanterar, det är narkotika, säger Näslund.

– Vi har gjort så i söderort också där det har varit problem med skjutningar som i Hässelby. Har vi svårt att komma åt skjutningarna då försöker vi hitta andra vägar.

Har avlyssnat telefoner

I de samtliga tre ärendena har man genom telefonavlyssning, analys av var telefonerna har befunnit sig och tillslag kunnat fälla ligorna.

– Vi har gjort det sedan åttiotalet med i princip oförändrade metoder. Vi telefonavlyssnar, vi spanar, vi dokumenterar och så gör vi tillslag och utreder. Det är vi rätt hemma i, säger Fredrik Näslund.

Men han ser en skillnad i ligornas metoder vid försäljning - marknadsföringen.

– Det är som är gemensamma för de här ärendena och flera ärenden vi haft de senaste åren är att man jobbar med ganska hård marknadsföring och aktiv försäljning av narkotika, säger Näslund och fortsätter:

– Tidigare var det köparen som ofta fick göra jobbet och ta sig till säljaren. Det där har vänt sedan ett antal år tillbaka, vilket gör att säljarna numera marknadsför att det finns knark och ser till att det levereras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.