Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lurar bedragarna med nya bankbluffen

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Bedragarna är riktigt duktiga, det är många som går på det och då kan de komma åt stora pengar", säger Jan Olsson, chef på Nationellt bedrägericentrum. Foto: EXPRESSEN

Just nu ringer bedragare upp bankkunder och försöker få tillgång till deras koder och bank-ID genom att påstå sig ringa från banken.

– Bedragarna är riktigt duktiga, det är många som går på det och då kan de komma åt stora pengar, säger Jan Olsson, chef på Nationellt bedrägericentrum.

Nordea varnar just nu sina kunder för att bedragare försöker lura till sig deras koder och inloggning till bank-ID. 

– Det senaste året har vi märkt att bedragare ringer våra kunder och uppger sig vara personal på Nordea för att komma åt deras uppgifter. Som kund är du skyldig att aldrig lämna ut dina uppgifter, säger kommunikationschef Magnus Nelin.

Blir man kontaktad av sin bank och uppmanad att logga in på sin internetbank eller signera något med bank-ID ska man be om att själv få ringa upp banken för att kontrollera att personen verkligen jobbar där.

Magnus Nelin är kommunikationschef på Nordea. Foto: / DAN_COLEMAN

Drabbar alla banker

Enligt Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum är det ganska vanligt att folk går på den här bluffen, som drabbar kunder till alla banker.

– Den som blir uppringd har ofta ingen anledning att inte tro på att personen i andra änden kommer från banken. Då får busarna tillgång till dennes internetbank.

Han säger att telefonsamtalen till stor del ersatt bluffmejlen som tidigare skickades ut där avsändaren uppgav sig vara polisen eller banken.

Polisen har spårat flera av bedragarna

Nationellt bedrägericentrum jobbar tillsammans med bankerna i utvecklingen av internetbankens säkerhet.

– Men det spelar ju ingen roll hur bra säkerhet som bank-ID och internetbanken har när det kommer till att människor själva lämnar ut sina uppgifter. Men det är svårt, bedragarna är skickliga, säger Jan Olsson.

Han säger också att polisen kartlägger bedragarna och att de häktat flera som ägnar sig åt den här typen av bedrägeri.

– De lever ett riskfyllt liv, de som sysslar med det här. De borde inse att det är läge att lägga av, förr eller senare kommer vi efter dem.