Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lurade Stefan Löfven alliansen

Förda bakom ljuset. Alliansen hade förberett ett hemligt maktövertagande, men lurades av Socialdemokraternas Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall

Alliansens partiledare trodde att Stefan Löfven skulle lämna in sin avskedsansökan - och hade i hemlighet förberett sig för ett snabbt och smidigt maktövertagande.

Men statsministern lurade dem - de fick inte veta något om hans planer på ett extra val under krismötet i regeringshögkvarteret kvällen innan.

- Nu är situationen som den är. Statsministern har bestämt sig och så här kommer det att bli. Då får vi rikta in oss på det, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Flera timmar innan Stefan Löfvens historiska nederlag i riksdagen bekräftade flera av allianspartiernas riksdagsledamöter för Expressen att ett maktövertagande förbereddes.

Om statsministern hade lämnat in sin avskedsansökan till talmannen i stället för att utlysa extra val hade frågan om att bilda regering ställts till moderatledaren Anna Kinberg Batra. Och i det läget hade hon svarat ja.

- Planen var ett snabbt och smidigt regeringsskifte, säger en uppgiftslämnare i alliansen.

Gav inga besked

De borgerliga ledarna var därför överens om att ett extra val var en dålig idé, och de trodde att statsministern var inne på samma linje.

Under det timslånga krismötet i regeringshögkvarteret på tisdagskvällen - mellan statsministern, Miljöpartiets språkrör och alliansledarna - gav Stefan Löfven inga besked om åt vilket håll det lutade, enligt källor inom alliansen för Expressen.

Därför var beskedet i går en överraskning för alliansens partiledare.

- Jag blev lite överraskad, ja, medgav Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, och konstaterade att "det finns ganska många som tycker att det är dåligt att politikerna inte hanterar det här på egen hand".

Efter Stefan Löfvens presskonferens samlades de fyra alliansledarna på Moderaternas riksdagskansli vid 18-tiden på kvällen. En och en halv timme senare höll de gemensam presskonferens.

"Antar utmaningen"

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra, som i praktiken fungerat som partiledare sedan valnatten, sa då:

- Vi antar utmaningen att samtala med väljarna.

De borgerliga partiledarna lade skulden för regeringskrisen på Stefan Löfven - och inte på Sverigedemokraterna.

- Så här går det när man kommer oförberedd, anklagade Annie Lööf.

På Expressens fråga om vem som är alliansens statsministerkandidat blev svaret från Anna Kinberg Batra:

- Partisekreteraren Kent Persson kommer att ge besked senare under kvällen.

Men något sådant besked kom inte.

I stället meddelade Kent Persson via sms att han i dag kommer att be partistyrelsen att tidigarelägga Moderaternas extrastämma till den 10 januari för att välja en ny partiledare.

När Expressen frågar Centerledaren Annie Lööf vem som blir alliansens statsministerkandidat - Fredrik Reinfeldt eller Anna Kinberg Batra - svarar hon:

- Det beror på hur M väljer att hantera sin process. Det är partiledaren för det största partiet inom alliansen som kommer att vara statsministerkandidat.

Undvek att svara

Förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, M, undvek att svara på om Fredrik Reinfeldt kan vara aktuell som ledare under valrörelsen.

- Moderaterna är inte partiledarlösa eller ledarlösa på något sätt. Vi har våra rutiner och det finns flera människor som rycker in. Den partiledare som blir och i vilken ordning, kommer visa sig när ett eventuellt val kommer i gång, säger hon.

Allianspartierna erbjöd redan under tisdagskvällen Stefan Löfven att införa en gemensam praxis som möjliggör för en minoritetsregering att regera.

Allt för att utesluta Sverigedemokraternas inflytande. Men de fick nobben.

- Vi måste enas om en praxis att man släpper fram varandra beroende på vem som blir största block, säger Björklund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.