"Varför?". "Jag är ung och vill utbilda mig. Varför skulle jag tillhöra al-Shabab? De får granska hela min bakgrund i Kenya och i Sverige. Jag har aldrig begått något brott", säger den 18-årige svensken till Expressen. Foto: Kassem Hamadé
"Varför?". "Jag är ung och vill utbilda mig. Varför skulle jag tillhöra al-Shabab? De får granska hela min bakgrund i Kenya och i Sverige. Jag har aldrig begått något brott", säger den 18-årige svensken till Expressen.  Foto: Kassem Hamadé

Så lurade FBI terrorgripen svensk

Publicerad
Uppdaterad
KAMPALA. Den terrormisstänkte svensken i Uganda förhördes i går av två västerländska män.
- De hävdade att de var tjänstemän från svenska ambassaden, säger 18-åringen till Expressen.
Men ambassadpersonalen träffade inte svensken i går. Enligt den lokala polisen kom männen från FBI.
Expressen har som enda tidning fått träffa 18-åringen från Sundsvall som sitter frihetsberövad i Uganda. Han greps tillsammans med en kvinna och en man i Busia för åtta dagar sedan.
Polisen misstänker att de tillhör al-Shabab, men svensken förnekar all koppling till terrorgruppen.
- Jag är inte terrorist. Jag kom hit för att gifta mig. Det enda som saknades är formaliteter för giftermålet, säger han, darrande av rädsla.

Hade två olika pass

Polisen ifrågasätter att mannen reste med två pass - ett kenyanskt och ett svenskt, med olika namn och olika födelsedatum.
18-åringen är ångerfull för att han har använt två stycken pass.
- Hade jag använt mitt kenyanska pass när jag kom till Entebbe för en månad sedan hade de inte släppt in mig, säger han och gråter.

"Jag vill härifrån"

När Expressen kommer till polishögkvarteret sitter 18- åringen i ett slitet rum med öppna fönster tillsammans med fyra poliser från Ugandas säkerhetstjänst, men också två västerländska män. När det är Expressens tur sitter representanterna från säkerhetstjänsten kvar. De lyssnar och bandar intervjun.
Har du blivit utsatt för tortyr?
- Nej. Men jag är frihetsberövad. Jag vill härifrån så fort som möjligt eftersom jag inte har begått något brott, säger 18-åringen.
Han klagar på fängelsets dåliga mat men hyllar den svenska ambassadens insats för honom.
När Expressen frågar om han vet vilka de västerländska männen var som ställde frågor till honom ser han förundrad ut.
- De sa att de var tjänstemän på svenska ambassaden i Kampala.

"Det var FBI"

Men enligt Jenny Kanerva, på ambassaden, hölls inget möte med svensken i går.
- Men vi träffade honom i tisdags, säger hon.
En av polischeferna uppger att det var amerikanska agenter som förhörde 18-åringen.
- Det var FBI, säger polischefen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag