Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så löser skolan studenternas utspring under coronakrisen

Det traditionella studentfirandet ställs in i många av ladets kommuner på grund av coronaviruset. Såhär reagerar några studenter ifrån Stockholm.
Studentfirandet kommer se annorlunda ut i år.
Foto: SHUTTERSTOCK
I år har Folkhälsomyndigheten bett Transportstyrelsen att ta bort det undantag som i normala fall tillåter fester på lastbilsflak vid studenten.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Inget utspring till påhejande familj och vänner och inget flak. 

För gymnasieeleverna i Eskilstuna står det nu klart hur 2020 års studenter får fira sista dagen i gymnasiet. 

Den pågående coronapandemin påverkar hela samhället. Även några av livets målstolpar, som studentfirandet.

I Eskilstuna kommer studentfirandet fortfarande att bli av, men på ett annat vis än tidigare år, skriver Eskilstuna Kuriren

Studentfirande – på ett nytt sätt

Utspringen kommer spridas ut på två dagar, 12 och 13 juni.  

– Studenten och studentfirandet är en viktig händelse i livet. Därför vill vi genomföra studenten i juni, men i förändrad tappning. Vi vill ge studenterna ett fint avslut på sina gymnasiestudier som är anpassat efter den nya vardagen, säger Robin Tannarp (M), ordförande gymnasienämnden i Eskilstuna kommun i ett pressmeddelande.

För att se till så fler än 50 personer i samlas på samma plats samtidigt kommer avgångsklasserna få springa ut klassvis, vid olika klockslag och genom olika dörrar på skolorna. 

Och i stället för att avgångsklasserna får springa ut till ett hav av familj och vänner kommer utspringen i stället ske mer uppdelat – och utan publik.

”Utifrån rådande rekommendationer är det inte möjligt att genomföra ett traditionellt utspring, fyllt med släkt och vänner på skolgården.” skriver kommunen på sin hemsida.

– Jag förstår om många känner en besvikelse över att inte kunna ha ett traditionsenligt studentfirande, men vi behöver respektera myndigheternas rekommendationer om att inte fler än 50 personer samlas på samma plats. Tillsammans hoppas jag vi kan skapa de bästa förutsättningarna för att studenterna ska få en så fin och minnesvärd avslutning som möjligt, säger Monica Widelund som är skolchef för den kommunala gymnasieskolan i Eskilstuna i pressmeddelandet.

Hej student 2020 - det här året blev inte som tänkt. Här kan du skicka in din egen historia!  

Inga studentflak

Inte heller de traditionsenliga studentflaken fulla av firande studenter kommer att köra runt på gatorna, eftersom Folkhälsomyndigheten bett Transportstyrelsen att ta bort det undantag som i normala fall tillåter fester på lastbilsflak vid studenten.

Studentbalen som skulle genomföras i maj är sedan tidigare inställd utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men kan komma att bli av senare i höst i stället. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Studenten Maria om att missa studentfirandet

Studenten Maria Möldre missar sin student på grund av covid-19. Hör henne berätta hur hon känner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.