Så löser du bråk på jobbet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SLUTA BRÅKA! Känner du igen dig? Det är lätt att hamna i konflikter med sina arbetskamrater. "Det gäller att använda sig av metoder som finns för att lösa situationer", säger psykologen Mattias Lundberg.
Foto: TOMMY

Hamnar du ofta i gräl med arbetskamrater?

Verbal judo kan hjälpa dig i konflikter.

- Behåll lugnet och undvik ord som kan bli negativt laddade, säger psykologen Mattias Lundberg.

Verbal judo handlar om att leva sig in i andras känslor i stället för att gå i clinch. Upphovsmannen Georg Thompson har svart bälte i judo och arbetade i flera år som polis i USA. Han upptäckte att en mjuk övertalning - judo betyder "den mjuka vägen" på japanska - var effektiv i konflikter. Genom att inte säga eller göra sådant som får motparten att bli ännu argare går det att undvika storbråk. - "Lugna ner dig" är ett typiskt begrepp som blir en anklagelse snarare än en snäll uppmaning, säger psykologen Mattias Lundberg som föreläser mycket om konflikthantering.

"Lätt att tappa kontrollen" - Det gäller att använda sig av metoder som finns för att lösa situationer - en skicklig debattör kan hålla sig lugn trots att han är frustrerad inombords. När man blir stressad är det lätt att tappa kontrollen.  Knepet är att lyssna och försöka förstå andras situation. - Se hela tiden till att du vet vad du säger. Ofta är en upprepning av vad den andra sagt ett jättebra sätt att själv förstå innebörden. Känner du att du är på väg att förlora kontrollen över känslorna är det bäst att agera. - Ta hjälp av en tredje part eller säg att ni får ta upp diskussionen senare. Enligt Mattias Lundberg bottnar de flesta problem på jobbet i otydlig kommunikation mellan arbetskamraterna. Det är bäst att vara rak och tydlig direkt. - Det som kan vara negativt med verbal judo är att man i sin vilja att undvika vissa ord drar sig undan hela konflikten - vilket inte är särskilt bra.

Elva saker du aldrig ska säga till någon:

1. Kom hit.  Kan låta hotfullt - i värsta fall går personen i stället därifrån. 2. Du skulle ändå inte begripa.  Förkasta inte andras förmåga att förstå. 3. Reglerna är såna.  Visar att du inte har några bra argument. 4. Det angår dig inte.  Leder bara till konflikt. 5. Vad vill du att jag ska göra åt saken?  Om det inte är ditt ansvar kan du hänvisa till rätt person. 6. Lugna ner dig!  Personen blir inte bara upprörd över det ursprungliga problemet, utan måste försvara sin hållning inför dig. 7. Vad är det med dig?   Framställer bara den andre som misslyckad. 8. Aldrig är du.../Du är alltid...   Är sällan sant. 9. Jag tänker inte säga det igen.   Det kommer du nog att göra...men om du verkligen inte gör det måste du vara beredd att handla. 10. Det här gör jag för ditt eget bästa.   Om det verkligen är till den andres fördel gäller det att förklara varför. 11.  Varför kan du inte vara förnuftig?   Ingen ser sig själv som oförnuftig. (Källa: Verbal judo av George Thompson och Jerry B Jenkins. Du & Jobbet)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.