Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lockas unga att låna pengar – efter köp i Bianca Ingrossos butik

Bianca Ingrossos lyxiga semester – efter pengaregnet
Bianca Ingrosso gjorde affärsmässig succé under 2020.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Köper du smink på faktura från Caia cosmetics riskerar du att bombarderas med erbjudanden om att låna pengar utan säkerhet, visar en granskning av Svenska Dagbladet.

En farlig väg ner i skuldfällan, särskilt för unga personer, enligt Konsumentverket och Kronofogden.

Nu tänker Caia cosmetics se över det avtal som deras kunder ingår vid köp av smink.

Svenska Dagbladet testade att köpa en mascara via Bianca Ingrossos nätbutik Caia cosmetics.

Därefter överöstes tidningens reporter av erbjudanden om att låna upp till 500 000 kronor utan säkerhet, så kallade blancolån.

Något som sker efter att kunden betalat sin vara med faktura – handla nu, betala sen –och därefter hamnat i betalbolaget Qliros register. På så vis agerar Caia cosmetics som en förmedlare av potentiella låntagare till Qliro.

Bianca Ingrosso är ansiktet utåt för Caia cosmetics.
Foto: Skärmdump

Mellan köpet den 30 mars och den 24 augusti fick Svenska Dagbladet totalt 18 olika e-postmeddelanden som uppmuntrar till privatlån.

”80 000 kunder har redan ansökt. Gör som tusentals andra, testa och se vad vi kan göra för dig”, stod det i det första utskicket den 13 april.

Drygt en månad senare kom ytterligare ett mejl:

”Vi är så glada att så många väljer att söka ett lån med oss. Och om du också behöver ett lån, vill vi ge dig ett med bra villkor”, gick det att läsa.

– Det låter inte alls bra. Vi vill sälja världens bästa make-up och vill inte att våra kunder ska utsättas för marknadsföringskampanjer på vår bekostnad oavsett om det är blancolån eller annat. 18 mejl om blancolån om man har gjort ett köp, det är inte något som vi vill bidra till. Jag kommer att ta ett samtal med Qliro och fråga dem om det är så här det går till, säger Mikael Snabb, vd på Caia cosmetics, till Svenska Dagbladet.

På frågan varför man, som kund, får så mycket reklam om så kallade blancolån svarar Mikael Snabb att ”det är möjligt att det stått någonstans i något avtal att de ges rätten att skicka erbjudanden till vad jag ser som våra kunder”.

– Qliro kanske ser dem som sina kunder, men jag vill inte att mina kunder, de som köper make-up på min sajt, ska hamna i något slags register där man utnyttjar dem för marknadsföring, säger Mikael Snabb vidare till Svenska Dagbladet, samt påpekar att Caia cosmetics inte får någon ersättning om deras kunder tar blancolån via Qliro.

Kunden accepterar marknadsföringen

Betalföretag som Klarna och Qliro tjänar pengar på att köp sker via faktura. Till skillnad från Klarna erbjuder Qliro dessutom så kallade blancolån efter fakturaköpet. Vid genomfört köp godkänner kunden att motta eventuella erbjudanden från Qliro om lån.

Kunden godkänner särskilda villkor som gäller för betalbolaget Qliro.
Foto: Skärmdump

Enligt såväl Konsumentverket och Kronofogden är unga konsumenter en särskilt utsatt grupp när det kommer till kreditköp och kostsamma lån.

Konsumentverket menar att marknadsföring av krediter måste vara ”måttfull och inte påträngande”, enligt Svenska Dagbladet.

– Spontant skulle jag säga att marknadsföringen inte känns särskilt måttfull när syftet var att köpa en mascara och du inte ens efterfrågat en kredit, säger Konsumentverkets jurist Anna Hult till tidningen.

Betalbolaget Qliro har avböjt att kommentera kritiken från Caia cosmetics efter Svenska Dagbladets avslöjande, men påpekar att kunden accepterar marknadsföringen via de villkor som måste godkännas innan köpet går igenom.

Bianca Ingrossos succéår

Influencern och entreprenören Bianca Ingrosso är delägare och ansiktet utåt för Caia cosmectics och gjorde, rent affärsmässigt, sitt bästa år hittills 2020.

Efter att hon sålt en andel i Caia cosmetics gjorde hennes bolag Sammy Holding en vinst på 202 miljoner. Samtidigt tog hon ut drygt 57 miljoner i utdelning ur dotterbolaget Bianca Ingrosso AB.

I en intervju med DiTV i juli i år ville Bianca Ingrosso inte kommentera några exakta summor men berättade om resan som bolaget har gjort:

– Det kändes väldigt sjukt till en början. När man är en startup, och vi har inte varit så många i vårt bolag, att andra människor då nästan från ett helikopterperspektiv tror på vårt bolag och mig så pass mycket att de vill investera ett så stort kapital i Caia blir ”oj”, ”alltså va”. Nästan som att man får ett bra ragg på krogen.

– Men det kändes jättekul och jättestort och läskigt på samma gång, men sen de kom in har vi verkligen kunnat maxa.

Drar tillbaka reklamen för blancolån

Två dagar efter SvD:s granskning meddelar Qliro att de slutar med utskicken om blancolån.

– Vi har tagit till oss av kritiken. Vi beklagar verkligen att våra handlare som Caia Cosmetics och i förlängningen Bianca Ingrosso som person har fått utstå den här kritiken som en konsekvens av vår marknadsföring, säger Qliros vd Carolina Brandtman i en intervju med SvD.

Under torsdagen blev det dessutom klart att Konsumentverket inleder en granskning av Qliro.

Detta då man anser att företaget, på flera punkter, har brutit mot konsumentkreditlagen.

– Qliros marknadsföring kan locka konsumenter till ett oöverlagt beslut. beslut. Den är heller inte neutral, säger Martin Olsson, jurist på Konsumentverket, till SvD.Bianca Ingrossos nya skönhetsingrepp

Bianca Ingrossos nya skönhetsingrepp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.