Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lever Sveriges mest kriminella i dag

MIJAILO MIJAILOVIC, 32
LEIF AXMYR, 72 Foto: Foto: Cornelia Nordström
HELGE FOSSMO, 39 Foto: Foto: Jan Düsing
TONY OLSSON, 38 Foto: Foto: Robban Andersson
JOHN AUSONIUS, 57 Foto: Foto: Richard Ström
LARS-INGE SVARTENBRANDT, 65 Foto: Foto: Jan Düsing
JACKIE ARKLÖV, 37
SARA SVENSSON, 33 Foto: Foto: Christian Örnberg
CLARK OLOFSSON, 64 Foto: Foto: Emilia Olofsson

CLARK OLOFSSON, 64

Kämpar för att få komma till Belgien Olofsson var den rånare som kallades till banken av de andra rånarna under Norrmalmstorgsdramat i Stockholm 1973. Två år senare rånade han Handelsbanken i Göteborg och kom över Sveriges dittills största rånbyte, en miljon kronor. Sedan dess har han notoriskt fortsatt att begå brott.
HETER I DAG: Daniel Demuynck.
GÖR I DAG: Olofsson avtjänar för närvarande ett fängelsestraff på Kumlaanstalten - där han vantrivs. Han spenderar mycket av sin tid i cellen med att skriva brev till vänner. Han skriver bland annat om hur han så gärna vill få avtjäna sitt straff i sitt nya hemland Belgien där fästmön Angelique Teinauri väntar. Advokat Peter Althin uppger att Olofsson snart kommer att överlämnas till ett belgiskt fängelse.

SARA SVENSSON, 33

Läser textil och är portad från Uppsala Sara Svensson var "barnflickan" som den 10 januari 2004 sköt ihjäl pastor Helge Fossmos andra fru, Alexandra Fossmo, i hennes säng. Dessutom skottskadade hon pastorns granne Daniel Linde - vars fru pastorn också hade ett förhållande med. Hon dömdes för mord och mordförsök och har spenderat sin vårdtid på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.
GÖR I DAG: Sara Svensson är i dag näst intill fri. Hon får bo i en egen lägenhet och läsaer en textilutbildning vid Vadstena folkhögskola. Men hon är portad från hela Uppsala kommun och kan inte återvända till Knutby.

JACKIE ARKLÖV, 37

Drömmer om att jobba med ungdomar Arklöv avtjänar ett livstidsstraff på Kumlaanstalten för polismorden i Malexander 1999. Han erkände senare att det var han som avrättade de båda polismännen Robert Karlström och Olle Borén med deras egna tjänstevapen. Nyligen ansökte han om att få sitt straff tidsbestämt - men fick avslag.
GÖR I DAG: Under sin tid i fängelse har han bland annat deltagit i Kriminalvårdens klosterverksamhet och vid sju tillfällen har han arbetat som klostervärd. Han har också lagt ner mycket tid åt högskolestudier där han läst in två magisterexamina - en i historia och en i sociologi.
När han blir fri vill han arbeta med ungdomar inom organisationen Fryshuset, enligt Kriminalvårdens riskutredning.

LARS-INGE SVARTENBRANDT, 65

Exemplarisk fånge i Sala Svartenbrandt har kallats landets farligaste man och har tillbringat över 40 år i fängelse efter en lång rad rån och spektakulära rymningar. Just nu avtjänar han ett fängelsestraff för två bankrån under 2009, ett i Säter och ett i Bromma.
HETER I DAG: Lars Patrick Ferm.
GÖR I DAG: Svartenbrandt lever i dag ett tillbakadraget liv inne på Salbergaanstalten i Sala. Enligt källor med insyn sköter han sig exemplariskt och spenderar mycket tid i sin cell.
- Han är väldigt snäll och gör verkligen inte mycket väsen av sig, säger en person med insyn.

JOHN AUSONIUS, 57

Städansvarig på sin avdelning "Lasermannen" är dömd av högsta domstolen till livstid för ett mord och nio mordförsök.
GÖR I DAG: Ausonius avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten där han bland annat sysselsätter sig med studier i statistik, enligt ett yttrande från Kriminalvården.
Han har också blivit utsedd till städansvarig av skollokalerna på sin egen avdelning. Han har också fått hjälp med att upprätta en avbetalningsplan för att bli fri från sina skulder. Vid sina lufthålspermissioner har han bland annat fått åka på fiskeresor, bowlat, shoppat och besökt flera restauranger.

TONY OLSSON, 38

Kastar bajs på fångvårdarna Under en permission från Österåkeranstalten rånade han tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson sparbanken i östgötska Kisa som slutade med Malexandermorden 1999.
HETER I DAG: Tony Åke Byström.
GÖR I DAG: Avtjänar sitt straff på Kumlafängelset och önskar att få sitt straff tidsbestämt. Men i Kriminalvårdens yttrande till tingsrätten yrkas på avslag. Där framgår också att Olsson missköter sig innanför murarna. Enligt Kriminalvården har han anlagt en brand, kastat bajs på fångvårdarna samt försökt att tillverka ett vapen.

HELGE FOSSMO, 39

Skulpterar keramikmuggar Knutbypastorn dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter att Sara Svensson skjutit ihjäl Alexandra Fossmo och försökt att skjuta ihjäl Daniel Linde.
GÖR I DAG: Pastorn avtjänar straffet på Tidaholmsanstalten där han, enligt sin mamma, trivs bättre än på Kumla. Helge har under åren i fängelse gift om sig och skaffat sig skyddad identitet men han har inte blivit pappa på nytt.
- Det borde jag ha känt till i så fall. Han ringer mig flera gånger i veckan. Jag tycker att vi har god kontakt, säger hans mamma Solveig Fossmo.
En av favoritsysslorna är att skapa med händerna.
- Han gör muggar och vaser i lera till exempel. De har såna aktiviteter för skapande, säger Solveig Fossmo.

LEIF AXMYR, 72

Vill ha lugn och ro Axmyr dömdes för ett brutalt dubbelmord i Gävle 1982 på sin före detta flickvän och hennes vän. Axmyr sitter ännu inne på livstid och hovrätten avslog nyligen hans ansökan tidsbestämt straff.
GÖR I DAG: Axmyr sitter på Tidaholmsanstalten där ledningen föreslagit att Axmyr ska flyttas till en anstalt med lägre säkerhet - något som han tidigare motsatt sig för att han vill ha lugn och ro. Han är mycket mån om sin hälsa och tillbringar mycket tid ute på anstaltens rastgård.
- Jag tycker om att träna min kropp, har han sagt i tingsrätten.

MIJAILO MIJAILOVIC, 32

Psykvårdas i fängelset Utrikesministermördaren dömdes till livstids fängelse i högsta domstolen för att ha huggit ihjäl Anna Lindh på NK i Stockholm den 10 september 2003.
GÖR I DAG: Mijailo Mijailovic har, trots att han dömdes till fängelse, spenderat mycket av sin anstaltstid inom rättspsykiatrin. Han har till exempel suttit på rättspsykiatriska kliniker i både Sundsvall och Växjö men också på fängelset i Kumla. Under senare tid har han suttit på anstalten i västgötska Tidaholm.
- Det finns en särskild avdelning på Tidaholmsanstalten för de som har psykiska problem. Där har han tillbringat den mesta av sin tid sedan han kom dit, berättar en person med insyn.

"NISSE PISTOL", 63

Greps på väg mot sista stötenJan Holger Nilsson, 63, eller "Nisse Pistol" som han kallas gjorde sig känd som Clark Olofssons rånkumpan 1975 - och var bland annat med i den fruktade Järnaligan på 1980-talet.
GÖR I DAG: Greps den 17 december förra året på väg till Danmark och det som troligtvis skulle bli hans sista stöt. Nu sitter han häktad tillsammans med två kumpaner för det, och för ett rån mot Nordea i Olofström. Den pensionerade polismannen Thure Nässén har haft mycket att göra med "Nisse Pistol" under sitt yrkesliv.
- Han är egentligen en rätt trevlig prick. Att han kom in på den brottsliga banan har han förklarat med att han alltid fastnat för brudar som lurat av honom alla pengar, har han tidigare sagt till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!