Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lever Sveriges farligaste kvinnor

Platsen där mördaren Jonna Henningsson, 26, bodde.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lägenheten efter mordbranden i Grängesberg som startades av "svarta änkan" Carina Frödin, 54.
Foto: Polisen

■■ Mördare, dubbelmördare och styckmördare – de är Sveriges farligaste kvinnor och samsas på säkerhetsanstalterna Hinseberg och Ystad.

■■ Så här lever de innanför murar och stängsel.

Sara Lundblad mördade sin pappa.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Sara Lundblad, 28

Brottet: Mördade tillsammans med sin pojkvän, Martin Törnblad, sin pappa genom att skjuta honom då han låg försvarslös i sin säng, i Förlösa utanför Kalmar. Dådet ägde rum i augusti 2012 men paret grävde ned kroppen som inte upptäcktes förrän två år senare.

Domen: Dömdes i april 2015 till 18 års fängelse av hovrätten.

Anstalt: Avtjänar just nu straffet på anstalten i Ystad.

Fängelsetillvaron: I februari i år utbröt slagsmål med flera inblandade fångar på Sara Lundblads avdelning. Anstalten misstänkte att hon hade varit inblandad och satte henne i isoleringscell, eller så kallad avskildhet. Men under förhör nekade Sara Lundblad till inblandning och hävdade att hon befunnit sig i sin cell under slagsmålet - och Kriminalvården kunde inte motbevisa hennes version av händelseförloppet.


Jonna Henningsson styckmördade sin kärleksrival.

Jonna Henningsson, 26

Brottet: I juni 2014 begav sig Jonna Henningsson till sin kärleksrivals hem i Askersund. Hon hade utrustat sig med hammare, förskärare och sprutor med bland annat sömnmedel och sprit. Efter att ha överfallit kvinnan när hon kom ut från bostaden, och sedan dragit in henne i lägenheten på nytt - mördade och styckade Jonna Henningsson sitt offer.

Domen: Dömdes den 18 mars 2015 av Göta hovrätt till livstids fängelse för mord.

Anstalt: Avtjänar just nu straffet på anstalten Hinseberg.

Fängelsetillvaron: Kriminalvården bedömer att risken är hög för att Jonna Henningsson ska använda sig av våld eller hot. Men hittills har hon inte varit inblandad i några dokumenterade våldsamheter. Däremot har hon blivit tilldelad en varning av Kriminalvården efter att ha vägrat lämna urinprov. Resultatet av varningar, som utdelas vi allvarlig misskötsamhet, under fängelsetiden kan bli uppskjuten frigivning.


Carina Frödin brände ihjäl sin make.
Foto: Tommy Pedersen

Carina Frödin, 54, "Svarta änkan"

Brottet: Den 18 januari 2010 satte Carina Frödin, som lyder under öknamnet "Svarta änkan", eld på sin och dåvarande makens lägenhet i Grängesberg. Maken miste livet i lågorna - men det var inte första gången som Carina Frödin tog livet av en kärlekspartner. Innan dådet hade hon dömts för att ha skurit en sambo illa i låret, när han sov, och dömts till åtta månaders fängelse för dråp efter att ha strypt en pojkvän till döds med en elsladd. det är på grund av de blodiga attackerna mot sina kärlekspartners som Carina Frödin har fått sitt öknamn.

Den brända lägenheten
Foto: POLISEN

Domen: Den 27 augusti 2010 dömde Svea hovrätt Carina Frödin till livstids fängelse för mord, mordförsök och grov mordbrand.

Anstalt: Avtjänar just nu straffet på Hinseberg. Satt tidigare på anstalten i Ystad men bad under 2012 om att bli förflyttad till Hinseberg av "sociala och mentalhygieniska skäl".

Fängelsetillvaron: Enligt uppgifter till Expressen är Carina Frödin känd som "Drottningen på Hinseberg" och respekterad av sina medfångar. Trots de brutala dåd som Carina Frödin har gjort sig skyldig till har hon inte gjort sig känd för några våldsamheter i fängelset. Den enda rapporterade våldsamheten var att hon för fem år sedan misstänktes ha misshandlat en medfånge på Riksmottagningen. Efter slagsmålet kom personal springande och det upptäcktes att Frödin hade rivsår över halsen, men själv hävdade livstidsfången att hon fått såren när hon gått emellan och försökt bryta bråket.

Under det senaste straffet har hon bara fått en varning: för vägran att lämna drogprov under 2013. Däremot har hon arbetsvägrat vid ett antal tillfällen. Hon har även upprepade gånger bett om att få bli isolerad under veckolånga perioder.

En källa berättar om Carina Frödin:

– Hon går aldrig ut på promenad med de andra intagna längre. Hon träffar bara en väldigt liten grupp människor. Det är "hennes Hinseberg" och hon gör lite vad hon vill där inne. Hon är inte otrevlig, inte hotfull - hon är mer som en gammal fröken: "så här är det."


Mördade sin mamma och väninna
Foto: LARS ANDERSSON EXPRESSEN

Martina Kveldstad, 39

Brottet: Mördade sin mamma och en väninna på liknande vis inom loppet av två månader kring 2010 i Värnamo. Hon använde sig av snaror och plastpåsar för att dåden skulle se ut som självmord.

Domen: Dömdes i december 2010 till livstids fängelse av Göta hovrätt.

Anstalt: Avtjänar just nu straffet på anstalten i Ystad, dit hon flyttades i juli 2015 från Hinseberg.

Fängelsetillvaron: Redan i början av straffet utmärkte sig Martina Kveldstad genom att vägra jobba med att packa julklappar åt Kriminalvårdens personal eftersom hon tyckte att uppgiften var "förnedrande" och "ett hån mot de intagna" så såg hon arbetsvägran som en "principsak". Under ett bråk med en annan fånge på Hinseberg 2013 hällde hon mjölk över den andra och sa till personal att det var en bättre lösning än att "klappa till henne". Och varningarna har sedan duggat tätt. De flesta gäller droginnehav, mestadels pulver av en receptbelagd amfetaminliknande substans som har hittats i hennes rum.

Vid några tillfällen har det gjorts andra fynd i hennes cell som hopsydda halsdukar, andra hopsydda klädesplagg och tre preparerade smörknivar och sandpapper. Personal upptäckte vid ett tillfälle att hon hade en symaskinsnål i cellen - som hon använt för att pierca sig själv.


Mördade två barn
Foto: Roger Vikström

Christine Schürrer, 40

Brottet: I mars 2008 hittades barnen Max, 3, och Saga, 1, och deras då 23-åriga mamma Emma Jangestig svårt skadade i sitt hem i Arboga. Efter en komplicerad förundersökning stod det klart att det var Christine Schürrer som slagit ihjäl barnen och försökt ta livet av deras mamma - med en hammare. Motivet: svartsjuka. Schürrer ska enligt åklagaren ha velat få tillbaka sitt ex.

Domen: Schürrer dömdes i februari 2009 av Svea hovrätt till livstids fängelse och livstids utvisning.

Anstalt: Avtjänar nu sitt straff på anstalten Vechta i Tyskland. Hon satt tidigare på anstalterna Hinseberg och Ystad.

Fängelsetillvaron: Säkerheten kring Christine Schürrer under tiden hon var på anstalten i Ystad var extraordinär, enligt en källa med god insyn i Kriminalvården.

Saga och Max mördades
Foto: / PRIVAT

– Under den tid hon var på Hinseberg satt hon inlåst för sig själv i källaren på grund av hotbilden. När hon blev förflyttad till Ystad, fanns inte möjligheten att hålla henne isolerad från andra intagna på annat sätt än att låta henne ha en hel avdelning med fem rum för sig själv, sa källan.

Säkerheten kring Christine Schürrer på anstalten i Ystad medförde att hon inte fick äta med de andra intagna i matsalen, utan serverades alla måltider i cellen. Enligt uppgifter till Expressen hade tyskan även tillgång till en helt egen rastgård i fängelset, där hon kunde röra sig ostört. HD beviljade inte prövningstillstånd och i mars 2012 överfördes Schürrer till Tyskland och kvinnofängelset Vechta.


RÄTTELSE: I en tidigare version stod det att det var barnens pappa som Schürrer ville ha tillbaka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.