I juni 2014 dömdes Jonna, 26, för styckmordet på sin kärleksrival.I juni 2014 dömdes Jonna, 26, för styckmordet på sin kärleksrival.
I juni 2014 dömdes Jonna, 26, för styckmordet på sin kärleksrival.
Gården där hon bodde. Foto: Anna-Karin NilssonGården där hon bodde. Foto: Anna-Karin Nilsson
Gården där hon bodde. Foto: Anna-Karin Nilsson

Så lever mördaren Jonna i fängelset

Publicerad

Jonna Henningsson, 26, har bytt livet på landet - eget hus och häst utanför Kumla - mot en cell på Hinsebergsfängelset, bland Sveriges farligaste kvinnor.

Därinne har den livstidsdömda styckmördaren tidvis uppvaktats med drösvis av beundrarpost från män på andra anstalter.

– Hon känner nog en kombination av fascination och bekräftelse av det, säger en person med insyn i anstaltslivet.

I slutet av april förra året, slog HD fast att inte pröva livstidsdomen mot Jonna Henningsson.

Den 24 april tog hon plats i sitt nya hem - en cell på Hinsebergsanstalten. Hon tillbringar mycket tid genom att läsa, enligt en uppgiftslämnare med insyn:

– Hon har läst Stalin, Hitler, Mussolini - alla de som har gjort bestialiska saker, riktiga plågoandar. När man frågar om vad hon läser, svarar hon bara kort: "Historia".

I det ökända fängelset i Frövi utanför Örebro hålls, utöver Jonna Henningsson, några av Sveriges farligaste kvinnor inlåsta. Här satt också dubbelmördaren Christine Schürrer innan hon utlämnades till Tyskland, styckmördaren Maria Kisch och Bobbys mamma.

Beväpnad med hammare

Det är bara några mil mellan fängelset och det lilla samhället Fellingsbro, där Jonna Henningsson hade eget hus, trädgård, hästar och ängar.

Kombinationen av ärrad kärlek och svartsjuka gentemot en 22-årig kvinna - kärleksrivalen - fick den unga kvinnan att sätta en lömsk och blodig plan i verket.

Den 18 juni 2014 begav Jonna Henningsson sig till lägenhetshuset i Askersund, där hon visste att expojkvännen och hans nya kärlek befann sig. Hon hade en vapenarsenal i bilen: hammare, kniv och injektionssprutor preparerade med sömnhormoner. När hon kom fram parkerade hon bilen på behörigt avstånd, tog fram sina vapen och smög fram mot huset. Hon tog sig in i trapphuset, och gömde sig.

När den 22-åriga kvinnan kom ut från lägenheten, slog Jonna Henningsson till med full kraft. Hon utdelade flera slag i huvudet med hammaren. Sedan släpade hon in henne i lägenheten - samtidigt som hon gjorde flera försök att injicera sömnmedel i hennes kropp med hjälp av injektionssprutorna.

Inne i lägenheten inledde 26-åringen ett besinningslöst knivraseri mot den försvarslösa kvinnan, som slutade inne i badrummet.

Styckade kroppen

Efter mordet lämnade Jonna Henningsson iskallt mordlägenheten, tog bilen och körde tillbaka till Fellingsbro. I ett utomhusförråd plockade hon med sig en såg, en fogsvans med gult handtag. Sedan körde hon tillbaka till Askersund. Med hjälp av den styckade hon sedan kärleksrivalens kropp, paketerade kvarlevorna i plastpåsar och dumpade på olika platser i ett strövområde i Kumlatrakten.

Med sin advokat i tingsrättenFoto: Richard Ström / Expressen /

Åtalet mot Jonna Henningsson byggde, utöver de tekniska bitarna, även på en del kringbevisning. Före mordet hade hon gjort ett flertal ordsökningar på internet: "Lättaste sättet att döda någon", "hyra en hitman" och "döda killens ex". Hon sökte även på: "Döda någon", "åka dit för mord utan kropp", "injicera theralen", "injicera alkohol", "slå med en hammare", "hoppa framför tåg" och "obduktion vid självmord".

En uppgiftslämnare med insyn i anstaltens innersta kretsar säger:

– Hon har berättat att hon var där, att det var blod, men inte vem som har gjort det. Hon berättar att hon åkte tillbaka och bytte plats på de här påsarna. Hon säger också, framför andra intagna, att hon inte vet om hon har gjort det hon är dömd för. Hon säger att hon ser en bild framför sig, där hon ser någon annan persons rygg. Då får hon frågor, "vem skulle ha gjort det här om det inte var du?" Men det vet hon inte.

Jonna Henningsson är en av de kvinnliga interner som oftast får besök på anstalten.

– I princip besök varje helg. Det är mycket släktingar - syster, pappa och mamma och vänner. Hon får även jättemycket beundrarpost från manliga interner på andra anstalter. Särskilt i början, när det stod mycket om henne i tidningen, så kom det mycket brev, som hon låter andra läsa inne i fängelset, säger Expressens uppgiftslämnare.

Samtidigt händer det att en del interner har en hånfull attityd mot henne.

– Hon är inte tajt med särskilt många. Många skojar med henne om att hon är "ett freak". Hon har fått ta rätt mycket.

En mycket speciell händelse inträffade i fängelsets källare, då flera av internerna sorterade varor från en matleverans.

Stor påse med kyckling

En av kvinnorna passade då på att dra en liknelse mellan innehållet i en av påsarna och med det brott Jonna Henningsson är dömd för - styckmord.

– Då kom det en jättestor påse med kycklingbitar. Då var det en av kvinnorna som ropade: "Jonna, who is in there?" Det såg faktiskt ut som något styckat. Då gick hon bara ut och grät. Men det är en konstig värld, med konstig humor.

Jonna Henningsson har också uttryckt, inför andra i fängelset, att hon tycker att det är konstigt att expojkvännen vänt henne ryggen.

– Hon är uppriktigt förvånad över att han inte vill prata med henne. Hon säger "vi hade ju hus tillsammans".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag