Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lever Kennedy- klanens barnbarn

Här är tre utrikesnyheter att hålla koll på.
Robert F Kennedy Jr. Foto: HANS PENNINK / AP TT NYHETSBYRÅN
Saoirse Kennedy Hill, till höger, blev 22 år gammal. Här med sin mamma Courtney Kennedy Hill. Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN
Jackie Kennedy och John F Kennedy. Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX

En del har följt i familjens fotspår och gett sig in i politiken, andra har sökt sig till Hollywood.

En del är så anonyma och okända att de inte ens har en sida på Wikipedia.

Men USA fortsätter att fascineras av dem.

Så här lever Kennedy-klanens barnbarn i dag.

Saoirse Kennedy Hill var en av de mer anonyma. Livet hann inte ändra på det. Hon blev bara 22 år, hittade död efter överdos på Kennedy-klanens gods i Hyannis Port den 1 augusti.

Det gav eko inte bara i USA utan över bokstavligen hela världen. Så stort är intresset fortfarande för Kennedys.

– Denna kända familj fortsätter att fascinera amerikanerna, och det är bra för en del av arvingarna, men sämre för andra, säger Larry Tye som skrivit en bok om Robert F Kennedy, morfar till Saoirse Kennedy Hill.

Många av barnbarnen till den mest kände generationen - den som gav oss president John F Kennedy, justitieminister Robert F Kennedy och senator Ted Kennedy - samlades hemma i Hyannis Port, Massachusetts efter Saoirses död.

”De kan inte undfly sitt namn”

Robert F Kennedy Jr - Saoirses morbror - var där liksom ett 30-tal från släkten. Det finns över 30 barnbarn till generation två och många av dem satt tillsammans kring en lägereld en kväll.

RFK Jr lade ut en bild på dem på Instagram, tagen på avstånd. Det är svårt att se några ansikten, några av dem värmer sig under en röd filt med vita stjärnor. Han lade också ut flera bilder på Saoirse tillsammans med några av sina kusiner från lyckligare dagar, bilder från stranden, på en segelbåt, ätandes glass.

https://www.instagram.com/p/B0t3GajnEp6/?utm_source=ig_web_copy_link

– Det gapande hål hon lämnar efter sig i vår familj är ett sår som är för stort för att någonsin läka, skriver hennes morbror på Instagram.

Det finns alltför många sådana sår i Kennedy-familjen. I varje generation. 

– Det jag inte tror att många vet är att den fjärde generationen har påverkats av att se sina föräldrar, sina fastrar och farbröder tvingas handskas med trauma under hela sina liv, säger Randy Taraborrelli till Washington Post. Han har skrivit boken ”The Kennedy Heirs”.

– Saoirse försökte precis som sin mamma håll sig utanför offentligheten, men de kan inte undfly sitt namn.

Saoirse Kennedy Hill blev 22 år. Hon hittades död efter en överdos på Kennedyklanens gods i Hyannisport. Foto: DAVID L. RYAN / THE BOSTON GLOBE / EPA THE BOSTON GLOBE POOL

Men alla flyr förstås inte offentligheten. En del har tvärtom sökt sig till just den värld som gjorde familjen känd, politiken.

Bland barnbarnen så är det Joseph P Kennedy III som håller den politiska fanan högst. För demokraterna förstås. Han är medlem i representanthuset sedan 2012 och höll i fjol demokraternas officiella svarstal efter president Donald Trumps tal till nationen, state of the union.

I sin första valkampanj blev han anklagad av sin motståndare för att utnyttja Kennedys namn för att bli invald i kongressen:

– Jag är extremt stolt över min familjs service till detta land, sa Joseph P Kennedy III i en intervju 2012.

– Det skapar nyfikenhet kring min kandidatur, men jag måste se till att förtjäna det.

Joseph P Kennedy III håller den politiska fanan högst. Han är medlem i representanthuset sedan 2012. Foto: GRETCHEN ERTL / AP FR170046 AP

Ett annat barnbarn, Matt Kennedy, tvillingbror till Joseph P, arbetade för Obama-administrationen och när han höll ett förtal under ett valmöte med Obama 2008 så gav han en inblick i hur det kan vara att heta Kennedy. Han mindes ett möte med en besviken man som kommit för att lyssna och som utbrast:

- Tusan också, jag som trodde det var en viktig Kennedy som skulle komma!

President John F Kennedy fick bara tre barnbarn, alla är barn till dottern Caroline Schlossberg. Sonen John F Jr dödades i en flygkrasch 1999 innan han hunnit bli far.

Dejtade Taylor Swift

Ett av barnbarnen, Jack Schlossberg, har också intresserat sig för politik och bland annat intervjuat Barack Obama. Han skrev även en essä för Politico om sin morfars eftermäle.

”Han skulle vara chockad över hur det republikanska partiet gått vilse”, noterade han bland annat.

Hans ena syster Tatjana är journalist och har just skrivit en bok om klimatförändringarna. Den andra systern Rose, är ett av många barnbarn som satsat på film och nöjesindustrin. Hon är skådespelerska.

Conor Kennedy har dejtat Taylor Swift och gripits efter slagsmål. Foto: DAVID CURRAN / SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS SPLASH NEWS

En del har skapat tabloidrubriker av ibland fel orsaker, som Conor Kennedy. Han greps efter ett slagsmål utanför en nattklubb 2016. Han dejtade också en av USA:s mest kända artister, Taylor Swift.

Han är långt ifrån den enda som varit tillsammans eller gift sig med kända amerikaner. Ett av de senaste bröllopen stod mellan Katherine Schwarzenegger och Guardians of the Galaxy-stjärnan Chris Pratt.

Katherine kan förstås en hel del om Hollywood själv. Pappa heter Arnold Schwarzenegger, mamma är Maria Shriver, dotter till John F Kennedys syster Eunice Kennedy Shriver.

Maria Shriver, i mitten, med dottern Christina Schwarzenegger och brodern Anthony Shriver vid Saoirses begravning. Foto: DAVID L. RYAN / THE BOSTON GLOBE / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Just skådespeleri är något som lockat flera andra av barnbarnen. Två av RFK Jr:s barn är i film- och tv-branschen. Robert ”Bobby” Kennedy III är skådespelare, manusförfattare och producent, medan systern Kathleen ”Kick” Kennedy medverkat i  tv-serierna ”Curb Your Enthusiasm”, ”Gossip Girl”och ”The Newsroom”.

Kick sa så här om sitt yrkesval i en intervju med AP:

– Alla tror att jag är galen och en utstickare från familjeträdet, men jag ser allt som väldigt relaterat. Politik handlar mycket om scennärvaro, karisma och än mer viktigt, ett sökande efter sanningen och en vilja att tjäna det allmänna goda. Det anser jag också att teater gör.

Alla är långt ifrån rika: ”Pengarna slut”

Familjepatriarken Joe Kennedy byggde upp en enorm förmögenhet Han var värd cirka 400 miljoner dollar när han avled 1969 (cirka 2,8 miljarder dollar i dagens penningvärde). Enligt Washington Post så har de 30 rikaste Kennedy-medlemmarna i dag en samlad förmögenhet på 1,2 miljarder.

Men alla är långt ifrån rika.

– Folk tror att bara för att jag är en Kennedy så är jag extremt välbeställd. Ha! sa Maeve Townsend till Glamour 2008. Hon är dotter till Kathleen Kennedy Townsend.

– Jag har ett fantastiskt namn, men när du kommer till fjärde generationen så är pengarna slut. 

Men det spelar ingen större roll för amerikanerna. De kommer ändå att vilja läsa om dem när något händer.