Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lever ”El Chapos” fru ett liv i lyx

”El Chapos” 29-åriga hustru Emma Coronel har uttryckt oro för sin fängslade makes fysiska och psykiska välmående. Foto: TED SHAFFREY / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Myndigheterna har berövat narkotikabossen Joaquin ”El Chapo” Guzman, friheten.

Men hans förmögenhet har de inte kommit åt.

Så hans 29-åriga hustru Emma Coronel lever ett liv i lyx.

Som hon gärna visar upp på sociala medier.

Rättegången mot Mexikos mest ökände narkotikaboss inleddes denna vecka i en federal domstol i Brooklyn, New York. Det är i New York som Joaquin ”El Chapo” Guzman har suttit inspärrad i en isoleringscell sedan i januari i fjol.

Emma Coronel var på plats denna vecka. Precis som hon varit ofta förr när det hållits förhandlingar.

Det är hennes enda chans att se sin make. Hon är 29 år, han är 61. 

Hon är svår att missa för den som kommer till rättsalen. En mörkhårig före detta skönhetsdrottning, som gärna kommer iklädd dyra märkeskläder och med en handväska av märket Prada över axeln.

”El Chapo” - det är spanska för ”Den Korte”, han är bara 1,64 lång - hade hoppat att åtminstone få krama om henne när rättegången började, men domare Brian Cogan avslog begäran.

Får inte träffas 

Motivet är detsamma som orsaken till att hon inte får besöka maken i cellen och under över ett år inte ens fick tala med honom på telefon. Joaquin ”El Chapo” Guzman har rymt från två mexikanska fängelser. Vem vet vad han smider för planer tillsammans med hustrun?

Själv har hon tidigare uttryckt oro för hans fysiska och psykiska välmående:

– Min största oro är att han mår väldigt dåligt psykiskt. Han mår dåligt, det har hans advokater berättar för mig, sa hon i våras efter en av förhandlingarna.

Joaquin ”El Chapo” Guzman har lett den mexikanska Sinaloa-kartellen sedan 1980-talet. Sinaloa är en av de mäktigaste knarkkartellerna och kontrollerar en hel del av smugglingen och handeln med kokain, heroin, marijuana över gränsen till USA.

Det är mycket pengar. Forbes har haft med ”El Chapo” på listan över världens rikaste personer, personligen god för en förmögenhet på uppskattningsvis en miljard dollar, över åtta miljarder kronor.

Emma Coronel (mitten) lämnar rättsalen efter att rättegången mot hennes make inletts i federal domstol. Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN

Kan fortsätta spendera 

Sinaloa tros ha tillgångar för 14 miljarder dollar, pengar som de amerikanska myndigheterna skulle vilja komma åt. Men förgäves.

– Det finns ingen politisk vilja i Mexiko att beslagta ”El Chapos” eller någon av de andra narkotikabossarnas tillgångar i landet, säger en DEA-källa till New York Post. DEA är den amerikanska federala narkotikapolisen.

https://www.instagram.com/p/Bn1NtaSAdXm/?utm_source=ig_web_copy_link

Så Emma Coronel kan fortsätta spendera. Och det gör hon gärna. I september fyllde parets tvillingdöttrar - Emaly och Maria - sju år. Mamma firade med en spektakulär födelsedagsfest hemma i Culiacan, huvudstad i Sinaloa-provinsen.

Döttrarna gillar tydligen Barbie. För det var temat.  Och allt gick i rosa, från ballongvalven till den specialbyggda festlokalen.

– Hela historien är surrealistisk, säger DEA-källan. 

– Hon kan gå omkring och skryta med sin rikedom framför ansiktet på alla.

Riskerar livstid 

”El Chapo” har en hel del lokala anhängare i Mexiko. Så Emma Coronel får positiva tillrop på sina sociala mediekonton. Men där finns också kritik. Så här kommenterar en spanskspråkig användare en av bilderna från Barbie-festen.

”Du vet att detta inte hade varit möjligt utan vem vet hur många dödsoffer och torterade i Mexiko, eller hur?”

Och så är det. ”El Chapo” tros bära ansvaret för tusentals döda. Han står åtalad i USA på 17 punkter, bland annat för narkotikahandel och pengatvätt. Han riskerar livstids fängelse.

Han har själv förlorat nära anhöriga i de blodiga narkotikakrigen. En av hans söner, Edgar Guzman Lopez, sköts ner vid parkeringen utanför ett shoppingcenter i Culiacan år 2008. Polisen hittade 500 tomhylsor efteråt.

Emma Coronel är inte narkotikabossens första hustru, långt därifrån. Han har varit gift tre gånger tidigare och har fler barn i vuxen ålder, några av sönerna är själva djupt involverade i Sinaloa-kartellen.

Det är för övrigt också hans svärfar, Emma Coronels pappa, Inés Coronel Barreras. Så nej, vi ska nog inte lita på Emmas svar när tv-bolaget Telemundo, frågade henne om hon visste vad ”El Chapo” sysslade med när hon gifte sig med honom:

– Faktum är, att jag inte är övertygad om att han ägnar sig åt narkotikahandel. Han agerar som en normal person.

Joaquin ”El Chapo” Guzman riskerar livstids fängelse. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Anlände i privatplan 

De träffades för första gången på en fest när hon bara var 17 år. Några månader senare ställde hon upp i en lokal skönhetstävling och anordnade ett stort party med anledning av detta.

”El Chapo” anlände i ett privatplan på den lokala flygplatsen och kom till festen omgiven av beväpnade män. Under festen tillkännagav Emma Coronel att de två skulle gifta sig i juli samma år, när hon fyllde 18 år.

Hon vann för övrigt skönhetstävlingen några veckor därefter. Förstås.

– Det var hans sätt att tala med mig, att behandla mig som fick mig att falla för honom, sa hon i en intervju med Los Angeles Times i fjol.

– Han är som vilken annan man som helst. Han är naturligtvis inte våldsam, inte oartig. Jag har aldrig hört honom säga ett dåligt ord.

Emma Coronel är själv amerikansk medborgare eftersom hon föddes där. Det var också därför hon reste till Los Angeles 2011 för att föda parets tvillingdöttrar. Det blev därmed automatiskt amerikanska medborgare.

Men åren med Joaquin ”El Chapo” Guzman har också inneburit år på flykt och år av separation. Guzman var på rymmen när de träffades och han greps igen 2014. Han rymde ett halvår senare via en tunnel som grävts bokstavligen fram till hans fängelsecell.

Tunneln var över två kilometer lång och försedd med räls där han kunde använda en rälsbunden motorcykel. Tunneln tog slut vid en byggarbetsplats och där i närheten väntade Emma Coronel.

Det var bland annat med mutor han genomförde rymningen. Det tricket blir betydligt svårare att genomföra i USA. Men pengarna kan fortfarande ge hustrun Emma ett liv med Gucci och Prada.

Ett liv tillsammans lär de dock aldrig få igen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!