Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så levde Mats Alm i frihet

Mats Alm återvände inte till lägenheten i Falun. I stället har han bott i en husvagn. Foto: Stefan Söderström
Han friades för mordet på flickvännen Linda Chen, 32 - ändå tvingas Mats Alm, 35, nu in i fängelse.
Efter fästmöns mystiska död dömdes han för brott mot griftefriden.
- Jag tycker det var snålt att han inte fick nåd av regeringen, säger advokat Peter Althin.
Den 5 maj ska Mats Alm in i fängelse.

FAKTA

Augusti 2009 Mats Alms fästmö Linda Chen försvinner plötsligt den 1 augusti, en vecka före deras planerade bröllop. Dagen därpå efterlyser Alm henne. Han medverkar även i "Efterlyst" i TV3.
September 2009 Alm hittas vid en sommarstuga efter att ha varit försvunnen. I närheten påträffas Lindas döda kropp. Alm hävdar att han blivit kidnappad och tvingad att äta dåliga räkor. Han häktas misstänkt för mord.
Mars 2010 Den 23 mars 2010 åtalas Mats Alm misstänkt för mord alternativt dråp, alternativt vållande till annans död, samt brott mot griftefriden.
Juli 2010 Alm frias från mordmisstankarna, men döms till 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden. Han försattes på fri fot i samband med domen.

Mats Alm släpptes ur häktet den 7 juli förra året. I väntan på att avtjäna återstoden av det 18 månader långa fängelsestraff han dömdes till har han kunnat leva helt fritt.
I stället för att återvända till Falun där han bodde tillsammans med flickvännen Linda Chen flyttade Mats Alm in hos sina föräldrar i Bollnäs.

Bott i en husvagn

Enligt människor i bekantskapskretsen som Expressen talat med har Mats Alm tillbringat mycket tid i en husvagn på föräldragården.
- Det har lyst i husvagnen om kvällarna. Under vintern så hjälpte han till med att skotta snö utanför husvagnen, säger en ortsbo till Expressen.
Enligt ortsbor har Mats Alm sparat ut ett långt helskägg.
Han har också låtit håret växa ut och han har det nu uppsatt i en hästsvans.

Linda försvann mystiskt

Linda Chen försvann mystiskt en vecka innan paret skulle gifta sig.
Mats Alm åtalades för mord men friades av Falu tingsrätt förra året. Enligt domstolen gick det inte att fastställa hur fästmön hade dött.
Däremot dömdes Alm, mot sitt nekande, för brott mot griftefriden. Tingsrätten ansåg att det fanns övertygande bevisning för att han hade flyttat kroppen.

Dömdes

I beslutet skriver rätten att "Mats Alm obehörigen flyttat Linda Chens döda kropp och dolt densamma bakom en sten beläget i Norr Bertilsbo, Leksands kommun, samt där täckt över kroppen med grenar och annat växtmaterial."
Straffet blev 18 månaders fängelse. Mats Alm sökte nåd hos regeringen för att få slippa avtjäna återstoden av straffet men fick nobben.
- Jag tycker fortfarande det var fel av regeringens nådeenhet att inte gå med på det, säger Alms advokat Peter Althin.
- Argumentationen var att visa att det är betydligt mer inskränkande att sitta häktad än att avtjäna ett fängelsestraff på anstalt. Det var också grunden i vår nådeansökan.
Den 5 maj ska Mats Alm inställa sig vid anstalten i Umeå. Peter Althin säger till Expressen:
- Nu finns det inget annat att göra än att avtjäna det där. Och eftersom det inte är så lång tid kvar så tror jag att det är bra att få det gjort, så att han sedan kan gå vidare.
Althin bekräftar att han hade kontakt med Mats Alm för någon vecka sedan.
Då pratade ni om det här givetvis?
- Jepp.

"Måste flytta"

Efter att ha avtjänat återstoden av straffet planerar Mats Alm enligt en vän till familjen att flytta utomlands.
- Efter det som hänt känner alla igen honom och ingen vill anställa honom. Därför känner han att måste flytta utomlands så att han kan börja om, säger vännen till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!