Mats Alm återvände inte till lägenheten i Falun. I stället har han bott i en husvagn. Foto: Stefan Söderström
Mats Alm återvände inte till lägenheten i Falun. I stället har han bott i en husvagn. Foto: Stefan Söderström

Så levde Mats Alm i frihet

Publicerad
Uppdaterad
Han friades för mordet på flickvännen Linda Chen, 32 - ändå tvingas Mats Alm, 35, nu in i fängelse.
Efter fästmöns mystiska död dömdes han för brott mot griftefriden.
- Jag tycker det var snålt att han inte fick nåd av regeringen, säger advokat Peter Althin.
Den 5 maj ska Mats Alm in i fängelse.
Mats Alm släpptes ur häktet den 7 juli förra året. I väntan på att avtjäna återstoden av det 18 månader långa fängelsestraff han dömdes till har han kunnat leva helt fritt.
I stället för att återvända till Falun där han bodde tillsammans med flickvännen Linda Chen flyttade Mats Alm in hos sina föräldrar i Bollnäs.

Bott i en husvagn

Enligt människor i bekantskapskretsen som Expressen talat med har Mats Alm tillbringat mycket tid i en husvagn på föräldragården.
- Det har lyst i husvagnen om kvällarna. Under vintern så hjälpte han till med att skotta snö utanför husvagnen, säger en ortsbo till Expressen.
Enligt ortsbor har Mats Alm sparat ut ett långt helskägg.
Han har också låtit håret växa ut och han har det nu uppsatt i en hästsvans.

Linda försvann mystiskt

Linda Chen försvann mystiskt en vecka innan paret skulle gifta sig.
Mats Alm åtalades för mord men friades av Falu tingsrätt förra året. Enligt domstolen gick det inte att fastställa hur fästmön hade dött.
Däremot dömdes Alm, mot sitt nekande, för brott mot griftefriden. Tingsrätten ansåg att det fanns övertygande bevisning för att han hade flyttat kroppen.

Dömdes

I beslutet skriver rätten att "Mats Alm obehörigen flyttat Linda Chens döda kropp och dolt densamma bakom en sten beläget i Norr Bertilsbo, Leksands kommun, samt där täckt över kroppen med grenar och annat växtmaterial."
Straffet blev 18 månaders fängelse. Mats Alm sökte nåd hos regeringen för att få slippa avtjäna återstoden av straffet men fick nobben.
- Jag tycker fortfarande det var fel av regeringens nådeenhet att inte gå med på det, säger Alms advokat Peter Althin.
- Argumentationen var att visa att det är betydligt mer inskränkande att sitta häktad än att avtjäna ett fängelsestraff på anstalt. Det var också grunden i vår nådeansökan.
Den 5 maj ska Mats Alm inställa sig vid anstalten i Umeå. Peter Althin säger till Expressen:
- Nu finns det inget annat att göra än att avtjäna det där. Och eftersom det inte är så lång tid kvar så tror jag att det är bra att få det gjort, så att han sedan kan gå vidare.
Althin bekräftar att han hade kontakt med Mats Alm för någon vecka sedan.
Då pratade ni om det här givetvis?
- Jepp.

"Måste flytta"

Efter att ha avtjänat återstoden av straffet planerar Mats Alm enligt en vän till familjen att flytta utomlands.
- Efter det som hänt känner alla igen honom och ingen vill anställa honom. Därför känner han att måste flytta utomlands så att han kan börja om, säger vännen till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag