Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så levde de misstänkta innan våldtäktsrånet

Under ett nästan tio timmar långt förlopp med inslag av tortyrliknande misshandel och våldtäkt rånades de två pojkarna på en kyrkogård i Solna.
Mardrömmen på kyrkogården i Solna pågick under nästan tio timmar.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
De två pojkarna ska under nästan tio timmar ha utsatts för tortyrliknande behandling på kyrkogården i Solna.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
21-åringen.Foto: Polisen
21-åringen.Foto: Polisen

21-åringen och 18-åringen misstänks ha utsatt två pojkar för en skräcknatt på en kyrkogård i Solna.

18-åringen har länge varit känd av myndigheterna – för hot och våld både mot barn och vuxna.

Vid ett rån slog han en 10-årig flicka i ansiktet, eftersom ”hon kaxade sig”.

Och i en tidigare dom mot 21-åringen finns att läsa att han ”vill upprätthålla en tuff attityd inför myndigheter”.

Tidigt på söndagsmorgonen förra helgen anmäldes två pojkar försvunna. Strax före klockan nio samma morgon hittades de vid Norra Begravningsplatsen i Solna. De hade då lyckats kalla på hjälp från en förbipasserande. 

I närheten grep polisen en 21-årig man och en 18-åring, och bilden av en skräcknatt tonade fram.  

Under nästan tio timmar ska pojkarna ha utsatts för tortyrliknande behandling av männen. 

– De mår väldigt dåligt och behöver vara i fred för att kunna bearbeta sitt trauma, har advokat Jan Cadstedt, som är pojkarnas målsägandebiträde, berättat. 

Slog annan elev i skolan

21-åringen och 18-åringen är häktade misstänkta för människorov, våldtäkt, grov misshandel och grovt rån. 

Båda nekar till brott, men är allt annat än okända av polisen. 

18-åringen hamnade på socialens radar redan 2014 på grund av ”återkommande konflikter och även våld i hemmet”.

Då han var tolv år gammal framkom att han hotade och utövade våld mot barn och vuxna, ”samt även misstänkt kriminalitet då NN blev misstänkt för rån, personrån, försök till rån och misshandel under en och samma dag”. 

Vid ett av rånen gav han en tioårig en örfil eftersom ”hon kaxade sig”. Han försvarade beteendet med att han trodde att flickan var en pojke. Dessutom blev han avstängd från skolan efter att ha slagit en annan elev. Det framgår av en dom i förvaltningsrätten.

Han tvångsomhändertogs och blev placerad utanför hemmet. 

Förra året dömdes han för stöldförsök, efter att ha tagit sig in i sin gamla skola. 

Vid rättegången berättade han att han gick ett så kallat basprogram och att tanken därefter var att gå på gymnasiet. Han berättade även att det i skolan går bättre för varje dag. Rätten tog en paus innan domen meddelades, men då försvann 18-åringen.

Domstolen: Han vill upprätthålla tuff attityd

21-åringen har ett betydligt längre brottsregister. Redan 2015 dömdes han för stöld och är därefter dömd för bland annat ringa narkotikabrott. I början av året dömdes han till dagsböter för att bland annat olovligen ha tagit en moped och kört berusad förra sommaren.

Efter en kortare polisjakt kunde han gripas. I förhör fick han frågan varför han hade försökt fly och svarade:

”... för jag hade ingen hjälm på mig. Rädd för böter typ.”

Vid rättegången påstod han att han inte mindes något från händelsen, och ville inte svara på frågor. I domen går att läsa att ”enligt tingsrätten är det uppenbart att han uppgett detta då han inte vill medverka i rättegång. Det kan också antas att han vill upprätthålla en tuff attityd inför myndigheter och så även inför tingsrätten”

Domaren: ”Är väldigt tråkigt”

Vid tiden för rättegången satt han häktad för att i december förra året ha slängt molotovcocktails mot en bilfirma. 

Han satt häktad mellan mitten av december men försattes på fri fot i mitten av juni, efter att rättegången hade avslutats. 

– Det fanns inte några särskilda indikationer på fortsatt allvarlig brottslighet för hans del, och det påstods inte heller av åklagaren. Det gick tokigt i den här situationen. Det är väldigt tråkigt, har domaren Thomas Arvefors berättat.

I början av juli kom domen och han dömdes till ett och ett halvt års fängelse för mordbrand – ett straff han inte har börjat avtjäna. 

Och nu misstänks han alltså tillsammans med 18-åringen ha utsatt två pojkar för en rad brott under en natt på kyrkogården. 

Se mer:

Mikael Damberg om kidnappningen av två unga personer i Solna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.