Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lätt kommer du in på lärarutbildningen

Intresset för lärarutbildningen är rekordlågt.

I fjol kom 123 personer in på programmet med 0,1 på högskoleprovet – ett resultat det går att få utan att ens läsa frågorna, skriver Dagens Nyheter.

– Vi märker att det är en del som behöver extra stöd, säger Karin Mårdsjö, ansvarig för lärarutbildningen på Linköpings universitet, till Dagens Nyheter.

Få vill bli lärare och därför är det också enkelt att komma in på utbildningen.

Enligt DN var det för 30 år sedan 7,5 förstahandssökande per plats på dåvarande lågstadielärarutbildningen.

Nu är situationen en helt annan.

123 intagna

På högskoleprovet är maxresultatet 2,0. Den som endast svarar "C" på flervalsfrågorna skulle på det senaste provet få 0,4, men 123 blivande lärare hade sämre resultat än så. De togs in efter att endast ha fått 0,1 – lägsta möjliga.

– Vi märker att det är en del som behöver extra stöd, säger Karin Mårdsjö, ansvarig för lärarutbildningen på Linköpings universitet, till Dagens Nyheter.

DN uppger vidare att snittbetyget på högskoleprovet för grundlärare hösten 2012 var 0,5.

Måste en lärare vara smartast i klassen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.