Den amerikanska ambassaden i Havanna. Foto: DESMOND BOYLAN / AP TT NYHETSBYRÅNDen amerikanska ambassaden i Havanna. Foto: DESMOND BOYLAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanska ambassaden i Havanna. Foto: DESMOND BOYLAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanska ambassaden i Havanna. Foto: DESMOND BOYLAN / AP TT NYHETSBYRÅNDen amerikanska ambassaden i Havanna. Foto: DESMOND BOYLAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanska ambassaden i Havanna. Foto: DESMOND BOYLAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Så låter ljudattackerna mot amerikaner på Kuba

Publicerad

Nyhetsbyrån AP har tagit del av ljudinspelningar av det mystiska ljud som flera anställda på den amerikanska ambassaden i Havanna utsatts för. 

Det störande ljudet ska låta som en svärm syrsor eller som naglar som dras över en svart tavla, skriver ABC News. 

Vissa av incidenterna förefaller vara begränsade till enstaka rum eller till och med delar av enstaka rum.

– Inget av det här har en vettig förklaring. Det är bara mysterium på mysterium på mysterium, säger Fulton Armstrong, en före detta CIA-agent som länge jobbade i Havanna enligt Guardian.

https://twitter.com/AP/status/918543996674330625

En amerikansk toppdiplomat har kallat incidenterna ”hälsoattackerna” eftersom flera av de 22 offren har drabbats av nedsänkt hörsel, yrsel, tinnitus och talproblem skriver Telegraph.

Det störande ljudet ska låta som en svärm syrsor.Foto: COLOURBOX

 

Har utlöst en konflikt mellan USA och Kuba

Inspelningarna från Havanna har nu skickats för analys av den amerikanska flottan, som har avancerade möjligheter att analysera akustiska signaler, skriver ABC. 

Till att börja med misstänkte man att det rörde sig om någon form av soniskt vapen och att Kuba på något sätt skulle ligga bakom. 

Ljudattackerna har utlöst en konflikt mellan USA och Kuba. USA har kallat hem en stor del av diplomater och ambassadpersonal från Havanna. USA har även utvisat 15 kubanska diplomater ur landet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag