Så långt kan vi se - här tar rymden slut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är bilden som är den djupaste som någonsin tagits.
Foto: Reuters

Nya superkameror kan visa var universum tar slut.

Nu publicerar Nasa färska bilder av galaxer som är upp till 13,2 miljarder år gamla.

– Det här är den djupaste bilden av himlen som tagits någonsin, och avslöjar de svagaste och mest avlägsna galaxerna man någonsin sett, säger Garth Illingworth vid University of California i Santa Cruz.

Astronomer har, med hjälp av den nya teknologin eXtreme Deep Field (XDF), lyckats skapa de djupaste bilderna av universum som har tagits någonsin. Bilderna har tagits under tio års tid med Nasas rymdteleskop Hubblr Ultra Deep Field.

Några av de galaxer som syns i bilderna är 13,2 miljarder år gamla - nästan lika gamla som universum, som skapades för 13,7 miljarder år sedan.

5 500 galaxer

XDF-teknologin bygger på att kameran samlar på sig svagt ljusunder många timmars observation, vilket resulterar i bilder av tusentals galaxer som både är närliggande och avlägsna. Detta gör att bilderna visar de djupaste perspektiven av universum som någonsin tagits.

Bilderna innehåller omkring 5 500 galaxer, de svagaste ljuspunkterna på bilderna är en tio-miljarddel av den ljusstyrka som det mänskliga ägat kan se av sig självt.

Den nya fullfärg XDF bilden är ännu känsligare, och innehåller cirka 5 500 galaxer även inom dess mindre synfält. De svagaste galaxerna är ett tio-miljarddel ljusstyrkan på vad det mänskliga ögat kan se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.