Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så länge överlever hon utan mat och vatten

En människa överlever flera månader utan mat.
Men inte mer än tio dagar utan vatten.
Men med viljan kan människan åstadkomma mirakel och hålla sig vid liv längre, säger överläkare Agneta Troilius.
En människa överlever flera månader utan mat. Men inte mer än tio dagar utan vatten. – Men med viljan kan människan åstadkomma mirakel och hålla sig vid liv längre, säger överläkare Agneta Troilius. Människokroppen har en otrolig förmåga att hålla sig vid liv. När maten uteblir använder kroppen reserver i fett- och muskeldepåer i stället. – Bara man dricker vatten kan man klara sig i månader. Men utan vatten är det svårare. Alla system i kroppen behöver det, säger Agneta Troilius, överläkare på universitetssjukhuset i Malmö. Hur länge man klarar sig är individuellt och beror på många faktorer. Hon uppskattar att en människa överlever mellan sju och tio dagar utan vatten. – Det beror bland annat på hur uppvätskad man var innan och vilken ämnesomsättning man har Ligger man stilla inomhus går processen långsammare, säger Agneta Troilius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.