Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så länge kan de överleva

Efter ett dygn är Herculesplanet – med fem norska officerare ombord – fortfarande inte hittat.

Men med sovsäckar, tält och nödproviant ombord hoppas man att besättningen ska vara vid liv.

– De har allt de behöver för att överleva i dåligt väder, säger stationschefen Diederik Willem Kolff, till NRK.

Ståle Garberg, 42, Truls Audun Ørpen, 46, Bjørn Yngvar Haug, 40, Siw Robertsen, 45, och Steinar Utne, 35, saknas efter att deras Herculesplan försvann från radar vid tretiden i går eftermiddag.

Sista kontakten från planet kom från Sveriges högsta bergsmassiv – Kebnekaise.

Sedan dess har vädret varit mycket tufft i området, med hård vind och dålig sikt.

Men trots att ett dygn har gått är hoppet långt ifrån ute att hitta besättningen vid liv.

– Jag vill understryka att vi letar efter överlevande. De är tränade personer och utrustade för situationer som denna, säger stationschefen Diederik Willem Kolff från Gardermoen där besättningen var stationerade, till Aftenposten.

Ombord finns tält och sovsäckar, vatten och nödproviant. Har besättningen lyckats göra en någorlunda nödlandning är chanserna stora att de ska hittas vid liv, menar Kolff.

– Och då hoppas jag att de håller sig kvar vid flygplanet. Det är lättare att hitta dem där i stället för om de skulle bege sig ut i snön.

Han säger också till NRK:

– De har allt de behöver ombord för att överleva i dåligt väder.

Per-Olov Wikberg är samordnare för Fjällsäkerhetsrådet. Han menar att det är svårt att svara på hur länge man kan överleva i den typ av terräng som det försvunna planet antas befinna sig i.

– Det är svårt att svara på, är man helt oskadad, rätt klädd och har tillgång till vatten kan man kanske överleva i upp till tio dagar. Men i det här fallet är de ju sannolikt skadade. Det är mycket som spelar in, säger Per-Olov Wikberg till TT.

Terrängen i området är mycket svår, däremot är det inte så kallt vilket ökar chanserna att överleva.

– Det vore skillnad om det vore sträng kyla, nu är det trots allt möjligt att överleva.

Vad gäller besättningens kunskaper i överlevnad så bedömer han dem som goda.

Men terrängen är ett stort problem.

– Man tappar kontakten rakt in mot Kebnekaisemassivet, där är det en väldigt hög bergvägg. Det är den mest alpina terräng vi har i Sverige. Det är det absolut värsta stället att hamna på i det här vädret, det är långt, långt till väg, minst fyra mil från farbar väg, säger han till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.