Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kunde Pablo Leiva, 56, våldta papperslösa inne på RFSL:s kansli – trots larm

Nya ordföranden: ”Vi har styrt upp rutinerna – kommer aldrig hända igen”
Pablo Leiva.
Foto: Twitter.
I valet till landstingsfullmäktige i Stockholm 2018 stod Pablo Leiva på plats nummer 19 på Socialdemokraternas lista.
I valet till landstingsfullmäktige i Stockholm 2018 stod Pablo Leiva på plats nummer 19 på Socialdemokraternas lista.

Under flera års tid våldtog och sexuellt ofredade RFSL:s migrationskonsult Pablo Leiva unga, papperslösa män som sökte sig till honom i hopp om att få stanna i Sverige. 

Trots interna larm om vad som hände bakom den låsta kontorsdörren jobbade han kvar i åtta månader – och fortsatte med övergreppen. 

– Det här var något extremt utstuderat. Mycket obehagligt, och därmed väldigt svårhanterligt, säger RFSL Stockholms tidigare ordförande Jacob Tardell som avgick efter interna meningsskiljaktigheter. 

”Heder”, ”Kroppsvätskor”, ”Psyket”, ”Yta”, ”Hud”. Orden på omslagen till de prydligt uppställda numren av tidningen Ottar, systerorganisationen RFSU:s sexualpolitiska tidskrift, sticker ut i den lilla röda receptionen på Alsnögatan i Stockholm. Strax nedanför, till höger om ett gäng cylinderformade glasburkar fyllda med kondomer, står postfack dit bland annat papperslösa hbtq-migranter kan få sin post. 

– Jag är verksamhetschef här, ny verksamhetschef, betonar kvinnan vi möter vid receptionen som en passning till det som hänt i de här lokalerna på RFSL:s lokalförening i Stockholm. 

RFSL, som grundades 1950, är en svensk politisk och ideell organisation för homosexuellas, bisexuellas transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Här på Alsnögatan på Södermalm har deras största lokalavdelning, RFSL Stockholm, hållit till sedan i början på 2018 då de drygt 20 anställda flyttade dit från Sveavägen. 

RFSL

• Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, är en ideell organisation som grundades 1950.

• Förbundet har cirka 5 000 medlemmar (siffra från 2019) och 36 lokalavdelningar runtom i Sverige. 

• För 2020 fick RFSL bland annat 5 480 000 kronor i bidrag från Socialstyrelsen och 3 723 468 kronor från MUCF (myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor). I år har de hittills bland annat beviljats 2 500 000 kronor i bidrag från Socialstyrelsen och 4 208 964 kronor från MUCF. 

Runt hörnet från receptionen – mitt emot toaletterna – fick den dåvarande migrationskonsulten Pablo Leiva, 56, som vid tillfället jobbat på organisationen i flera årtionden, sitt lilla kontor: ett par kvadratmeter med grön heltäckningsmatta, gula gardiner och två fönster ut mot en park. 

Nu, lite mer än ett år efter att han sparkats, är dörren stängd och skylten ”upptaget” uppfälld. Det som hände där inne, när dörren låstes och persiennerna drogs ner, var så allvarligt att tingsrätten nyligen dömt honom till fyra års fängelse. 

– Alla var chockade och kände sig extremt svikna. För vi är så många som tycker att det här är viktiga frågor och vill göra ett bra jobb. Så att någon utnyttjat vår verksamhet för något sådant, det känns väldigt… jag blir helt matt av att tänka på det, säger Lovise Brade som cyklat in till kansliet för att möta Expressens team. 

Lovise Brade, ordförande för RFSL Stockholm, intill receptionen i lokalerna där allt hände.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sedan i mars är hon ny ordförande för RFSL Stockholm och har därmed fått den otacksamma uppgiften att bygga upp förtroendet efter att en anställd våldtagit och sexuellt ofredat flera unga, papperslösa killar som sökt hjälp hos honom. 

***

Ingen av de fyra männen som anmälde Pablo Leiva, som alla är under 30 år och hbtq-migranter, orkar ställa upp på en intervju med Expressen. 

I de polisförhör som finns att ta del av i förundersökningen berättar de däremot detaljerat vad migrationskonsulten – som så sent som 2018 kandiderade till landstingsfullmäktige för Socialdemokraterna i Stockholm – utsatte dem för. 

Ett av offren kom till Sverige 2015 och hade sökt upp migrationskonsulten på RFSL för att få hjälp med sitt asylärende fyra år senare. Han beskriver det som att han upplevde att övergreppen blev som en slags ”betalning” för den hjälp han hoppades på att få.

– Den här gången har jag en annan känsla av att den här personen verkligen hjälper mig. Och det kostar nåt i gengäld.

RFSL:s projekt Newcomers

De fyra personerna som polisanmälde Pablo Leiva under 2020 var samtliga med i Newcomers, vilket är ett projekt som beskrivs som en trygg mötesplats för hbtgi-personer som är asylsökande, nyanlända och papperslösa. 

En annan berättar att det först var under det andra mötet som allt började. Pablo Leiva ska då ha satt sig på golvet och bett honom att dra ner sina byxor och sedan gett honom oralsex. 

– Jag visste inte vad jag skulle göra, jag ville ha hjälp med mina papper till Migrationsverket, sa han och poängterade att det var väldigt obehagligt. 

Pablo Leivas samtalsrum på RFSL, där övergreppen skedde.
Foto: Polisens förundersökning.
Samtalsrummet på RFSL där övergreppen skedde.
Foto: Polisens förundersökning.
Pablo Leivas samtalsrum på RFSL, där övergreppen skedde, låg precis intill receptionen.

Vid ett senare tillfälle, när han hade en kompis som befann sig i en liknande situation med sig in till migrationskonsulten, ofredade han kompisen genom att plötsligt ta på hans kön. I domen går det att läsa att kompisen blev väldigt förvånad. Dels eftersom han bara var där som sällskap, dels eftersom rådgivaren inte ens försökt flörta eller säga någonting – utan direkt gick fram och tafsade.

En annan person som våldtogs av Pablo Leiva kom till Sverige i april 2019. Han hade fått avslag på sin asylansökan och hade blivit tipsad om att vända sig till RFSL Stockholm. 

Mitt ärende ligger i hans händer. Och han vill ha nånting i gengäld av mig.

I polisförhör berättar han att närmandena började redan på deras första möte, dagen före midsommarafton samma år. Under mötet hade Pablo Leiva sagt att det var hans födelsedag och att han därför förväntade sig något ”som skulle göra honom glad”. 

Eftersom den papperslösa killen både kände sig rädd och utsatt – och dessutom var rädd för att migrationskonsulten skulle ringa polisen om han sa nej – gjorde han som Pablo Leiva ville.

– Mitt ärende ligger i hans händer. Och han vill ha nånting i gengäld av mig. Om jag skulle ha vägrat honom så skulle han också kanske inte bry sig, säger målsägaren i polisförhöret.

Övergreppet pågick i ett par minuter innan någon knackade på dörren och ropade på migrationskonsulten, går det att läsa i förundersökningen. 

– I am coming, ska han då ha svarat.

Efter att ha spritat händerna, dragit upp byxorna och sprutat parfym i rummet öppnade han den vita dörren och presenterade den unga killen han precis förgripit sig på som en ny medlem. 

Vad Pablo Leiva då inte visste var att den nya medlemmen till slut skulle slå larm till RFSL Stockholm. 

***

Den dåvarande ordföranden Jacob Tardell, som fick informationen om vad som hänt i juli 2019, valde däremot att inte göra en polisanmälan. Detta eftersom det skulle gå emot det papperslösa offrets egen vilja. 

– Han samtyckte inte till att vi gjorde en polisanmälan med hans namn heller. Och gör man en polisanmälan där det varken finns förövare, offer eller vittnen som varit med faller den i stort sett ner i papperskorgen på en gång, säger Jacob Tardell som betonar att det var ett beslut som alla i ledningen var eniga om. 

Efter sommaren 2019 höll psykologen Calle Brunell, som engagerat sig just i hbtq-migranter, i en kurs tillsammans med flera volontärer hos RFSL. När han i februari 2020 fick höra om övergreppen – men att inga åtgärder vidtagits – valde han att konfrontera RFSL Stockholms ledning. 

– Jag sa till ledningen att antingen så polisanmäler jag i morgon, eller så gör ni det.

Svaret om polisanmälan blev nej. 

Däremot valde RFSL Stockholm att tillsätta ytterligare en utredning, denna gång av ett externt säkerhetsbolag. 

Psykologen Calle Brunell var en av de som larmade om övergreppen i RFSL:s lokaler.
Foto: SAEED ADYANI / BROMBERGS

Enligt Jacob Tardell har de polisanmälningar som till slut gjordes i fjol inget att göra med yttre påtryckningar. Inte minst då det var offren, och alltså varken RFSL Stockholm eller Calle Brunell, som till slut gjorde polisanmälan. 

Att Pablo Leiva kunde jobba kvar till mars 2020, trots anklagelserna som nådde honom i juli 2019, handlar enligt Jacob Tardell om att de initialt inte hade något lagstöd för att stänga av eller avskeda honom. Detta innebar också att han, enligt de anmälningar som sedan inkom, kunde fortsätta med övergreppen.

– Och det hade jag ju önskat att vi hade haft, men vi hade absolut ingen grund då. Vi hade gjort en korrekt utförd HR-utredning, som man gör vid sådana här ärenden. Och jag stöttade utredaren i slutsatsen att det inte fanns någon grund. 

Jacob Tardell, tidigare ordförande för RFSL Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

När utredningen från det externa säkerhetsbolaget presenterades i mars 2020 var innehållet så nedslående att RFSL Stockholm till slut fick en grund för säga upp migrationskonsulten. Och egentligen var det först då, åtta månader efter det första larmet, som Jacob Tardell verkligen kunde ta in vad som hänt. 

– Då började jag förstå att det här inte var ett ”vanligt” övergrepp. Det här var något extremt utstuderat. Mycket obehagligt, och därmed väldigt svårhanterligt. 

Med facit i hand skulle han ändå inte ha agerat annorlunda vad gäller exempelvis polisanmälan, säger han. 

– Jag är väldigt ledsen att vi inte gjorde den externa utredningen direkt, men vi gjorde det vi kunde då. Vi lärde oss på vägen. 

Efter att övergreppen anmälts gick ett meddelande ut till medlemmar som riskerade att ha utsatts för samma sak.
Ett av svaren på sms:et som kom in.

I januari 2021, ett par månader innan rättegången, kunde SvD avslöja det som hänt inne på Pablo Leivas kontor. Strax efter det, i mars 2021, avgick Jacob Tardell som ordförande för RFSL Stockholm. 

I ett Facebook-inlägg skrev han att anledningen var att förbundet ändrat riktning till en som han själv inte stöder. 

– Plötsligt ville ledande personer hävda att vi kanske borde sagt att vi kanske borde ha polisanmält. När jag då frågade hur det skulle gå till kunde ingen förklara hur det skulle ha skett utan att skada offren ytterligare. 

– Och där började vi glida isär. Jag är fortfarande… jag förstår faktiskt inte. Att vi skulle göra en polisanmälan mot något av offrens vilja är ju ytterligare en kränkning mot en redan kränkt person.

Varför ändrade man riktning, tror du? 

– Jag tror att man letar efter en syndabock. En billig och enkel lösning, så uppfattar jag det. Jag blir förbannad så klart. Det visar mer på att det är en organisation som har problem.

Nya ordföranden: ”Något vi alla ångrar djupt i dag”

Den nya ordföranden för RFSL Stockholm, Lovise Brade, satt i riksorganisationens förbundsstyrelse när hon under 2020 fick reda på vad som hänt på RFSL Stockholm. Såhär i efterhand säger hon att alla nog insett att de initiala åtgärderna inte var tillräckliga. Inte minst eftersom det innebar att den anställde mannen fick jobba kvar i åtta månader – trots larm. 

– Det är något vi alla ångrar djupt i dag kan man säga.

Varför tror du att det blev så? 

– Ja, alltså det här är en medarbetare som hade jobbat här i 25 år, så det var någon som alla kände ganska väl. Också hemskheten i det. Att det var de allra mest utsatta som kommer hit för att få hjälp, som söker sig hit för att de inte har någon annanstans att gå. Jag tror det tar lång tid att fatta det. Jag har inte känt det personligen, men jag kan förstå att man gärna värjer sig för den sanningen så länge det går. 

Lovise Brade, ordförande för RFSL Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samtidigt anser hon att kritiken om att de inte polisanmälde tidigare delvis varit orättvis, eftersom offren initialt varit papperslösa och därmed inte velat gå till polisen. Först när några av dem fick uppehållstillstånd blev frågan egentligen aktuell, enligt Lovise Brade.

– Jag var ju inte här då, så jag kan inte svara för hur den ledningen resonerade då. Men det är en mer komplex fråga än vad den framställts som. Utgångspunkten ska så klart alltid vara att anmäla till polisen om det händer brott, men om det är folk som riskerar sina liv om de skickas tillbaka någonstans så är det inte en helt enkel avvägning. 

RFSL Newcomers är för tillfälligt delvis stängt, säger Lovise Brade. Åtminstone i dessa lokaler: ”Vissa vill inte träffas här eftersom det inte känns som ett tryggt rum och då har vi sett till att man kan träffas på andra platser. Men vissa kommer fortfarande hit för att de har sin post här eller för att fika”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att säkerställa att något som detta aldrig ska ske i deras lokaler igen har de sjösatt ett stort åtgärdspaket, både lokalt och i förbundet. Dessutom utvärderas arbetet med hantering av misstankar om sexuella övergrepp för att dra lärdomar till arbetet med ökad säkerhet och kvalitet inom RFSL.

– Vi vet redan att det är fler som anmält honom än de fyra som var med i rättegången nu. De som varit aktiva volontärer menar också att det ska finnas många fler. Det går inte att utesluta eftersom han jobbat här i 25 år. 

Jacob Tardell befarar också att det som hänt endast kan vara toppen av ett isberg. 

– Det är helt möjligt att det är så att det varit likadant hela tiden, vet jag inte. Jag har inte försökt ta reda på vem han är, men uppenbarligen är det en manipulativ person. För det här är inte bara ett bedrägligt beteende, utan säkert något han övat på… och blivit skicklig. 

Genom sin advokat Isac Mekonen avböjer Pablo Leiva att svara på Expressens frågor. ”Klienten har med hänsyn till den pågående överklagande-tidsfristen samt rätt till privatliv inga kommentarer i nuläget”, skriver advokaten i ett mejl. 

Pablo Leiva nekar själv till brott, men medger i förhör att han förvisso haft sexuellt umgänge med asylsökande som vänt sig till honom för hjälp. Däremot nekar han till att det skulle ha skett utan samtycke. När han får frågan om det är lämpligt att ha sex med dessa personer i hans roll som rådgivare på RFSL svarar han att ”de är utsatta på grund att dom är homosexuella, men inte på grund att dom hade sex med nån annan”. 

– Det är han som tog initiativ. Och ja, jag tänker, jaha, men han vill ha sex, men det kanske han inte kunde, för det är inte så lätt att ha en sexrelation i Sverige på grund att de flesta tänker att de som vill ha en relation med en svensk är på grund av att de bara vill ha hjälp med deras uppehållstillstånd, säger Pablo Leiva om ett av fallen i polisförhör. 

Den 21 april 2020 dömdes han till fyra års fängelse för fem våldtäkter och två fall av sexuellt ofredande. Han friades för en misstänkt våldtäkt. Rättens ordförande, rådmannen Caroline Hedvall, skriver i ett mejl till Expressen att en central fråga i målet var begreppet ”särskilt utsatt situation”. 

Tingsrätten fann det styrkt att männen haft små eller i princip obefintliga möjligheter att freda sin sexuella integritet eftersom de saknat kunskaper i svenska, inte haft uppehållstillstånd i Sverige, varit i tron om att migrationskonsulten haft ett bestämmande inflytande över deras asylprocess samt att denne utnyttjat både sin roll som migrantkonsulent och männens rädsla. Tingsrätten bedömde därmed att männen inte deltagit frivilligt i de sexuella handlingarna samt att migrationskonsulten med uppsåt vad gäller den särskilt utsatta situationen otillbörligt utnyttjat detta”, skriver hon bland annat. 

Om domen ska överklagas ska det göras till Svea hovrätt senast den 12 maj. 

Detta har hänt:

Juni 2019: Övergreppet som sedan leder till den första polisanmälan inträffar. 

Juli 2019: Jacob Tardell, dåvarande ordförande för RFSL Stockholm, får vetskap om det som inträffat och meddelar då bland annat verksamhetschefen. 

Augusti 2019: HR gör en internutredning men anser att det ej finns grund för att avskeda medarbetaren. 

Februari 2020: En extern utredare tillsätts av RFSL Stockholm för att utreda händelserna vidare. 

Mars 2020: Rapporten av den externa utredaren presenteras. Innehållet, som visar omfattande övergrepp, leder till att Pablo Leiva kan avskedas. 

April 2020: Mannen som utsattes för övergrepp i juni 2019 polisanmäler Pablo Leiva. Den 4 maj anmäler ytterligare en person honom för övergrepp, följt av ytterligare två som anmäler den 16 samt 18 december. 

Januari 2021: Tidningen SvD berättar om vad som hänt i ett stort avslöjande. 

April 2021: Pablo Leiva döms för fem våldtäkter och två fall av sexuellt ofredande i tingsrätten.

Så säger målsägarbiträdena om domen

Dana Bazgir, som företrätt två av männen, säger att han hade hoppats på ett högre straff men att den fällande domen tagits positivt emot: ”De har mått oerhört dåligt under perioden. Han frikänns på en punkt, och det tycker vi är beklagligt”.

Majeed Alnashi, som företrätt en av männen, säger att hans klient är glad över domen men rädd för att bli utvisad: ”Det kan leda till att andra våga anmäla personen. På så på sätt är han glad över domen. Men han är väldigt nervös och rädd. Nu har han tillfälligt uppehållstillstånd, men det gäller bara ett halvår”.
Issa Habil, som företrätt en av männen, säger att hans huvudman för tillfället inte vill ställa upp på en intervju. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.