Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så kunde morddömde Kastellanoss rymma

Kristofers Kastellanoss är fortfarande på fri fot. Foto: Polisen
Han rymde från kriminalvårdens transport i Laxå. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Regler och rutiner följdes inte när morddömde Kristofers Kastellanoss rymde under en fångtransport i Laxå den 12 juli i år, det konstaterar Kriminalvården i ett pressmeddelande. 

– Utredningen visar att medarbetarna brister i säkerhetsmedvetande och inte följer de regler och rutiner som finns i transportuppdraget. Jag ser mycket allvarligt på händelsen, säger Kenneth Holm, Kriminalvårdens säkerhetsdirektör i ett pressmeddelande.

Utredningen som gjorts efter att rymningen skedde visar att kriminalvårdarna brast i sitt agerande när transporten gjorde ett oplanerat stopp då transportledaren blev kissnödig. Samtliga transportörer har enligt utredningen ett ansvar för att mannen lyckades rymma.

 

LÄS MER: Kristofers Kastellanoss jagas efter rymning 

 

Larmen var inte aktiverade

Dessutom ska två av de bärbara överfallslarmen inte ha varit aktiverade hos larmoperatören, något som dock inte ska ha påverkat att mannen lyckades rymma. Samma brist har upptäckts hos 70 av totalt 760 Rakel-enheter, radiokommunikationssystemet som används av bland annat polisen och räddningstjänsten. Dessa har tagits ur drift och åtgärdas löpande.

Mannen är fortfarande på fri fot.

Rättad: I en tidigare version användes en felaktig titel på kriminalvårdare.