Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kryddar de livet med swingersex

MÖLNDAL. Småbarnsmamman "Kristina", 33, stönar av välbehag när teknikern "George", 54, spänner fast hennes fötter ovanför gunganordningen och smeker henne.

Åskådarna med bara handdukar runt midjan följer varje rörelse paret gör.

I rummet bredvid ligger "Anna" omslingrad av fyra män och en kvinna i en fyra meter bred säng.

Expressen är på besök i swingersklubben Amantes hemliga lokaler i Mölndal.

Utanför porten finns ingenting som avslöjar att det en trappa upp i fastigheten döljer sig en lägenhet med bastu, bar, mingelrum och fyra "lekrum".

- Här inne kan man titta på vuxen-Bolibompa, säger klubbvärden Peter när han vid niotiden på lördagskvällen visar Expressens team tv-rummet.

Vi har tidigare fått lägga våra ägodelar i blå plastlådor i det lilla omklädningsrummet längst ner i korridoren och gå i genom reglerna. "Singlar ska alltid fråga om lov eller få invit av par och inte tjata", "medföljande gäst lämnar lokalen när paret lämnar festen om gästen inte blivit adopterad eller utlånad till annat par eller singel" och "ett nej är alltid ett nej".

- Respekt är ledordet. Man måste kunna föra sig och ha takt och ton, precis som i vilket annat sammanhang som helst, säger Peter och visar buffén med parmaskinka, melon, brieost, gurka och vindruvor.


"Nu är det godisregn"
Det är klubbvärdinnan som har insisterat på att det ska vara fin mat - och att buffén ska stå framdukad ända fram till dess att Amante stänger vid tretiden på morgonen. De nio paren och knappa tio singelmännen som betalat ett par hundralappar vardera i entré kommer också in i mingelrummet mellan sessionerna i lekrummen och fyller på energireserverna och hinkar i sig vatten och något enstaka förbeställt glas öl eller vin.

- Kom nu alla tjejer, nu är det "godisregn" vid runda sängen! Alla får välja var sin leksak! säger klubbvärdinnan.

Hon häller ut en låda med plastförpackningar på det vita lakanet. "Anna", som är i 40-årsåldern och arbetar med data, kom till swingersklubben första gången i september i fjol och är numera en inbiten swinger. Hon förklarar för nybörjarna vad det är vi ser: En "strap-on" är en löspenis av plast, som kvinnor spänner på sig för att tillfredsställa varandra eller sina män. Här finns också latexkläder och geishakulor.

- Jag älskar att ha många händer på mig och är mycket mer nöjd med min kropp i dag. Det bästa som finns är att vara med fyra-fem män samtidigt och jag har börjat känna och klämma på tjejer också, säger hon.

"Anna" kom hit som singel, men träffade snart swingern "Lars" som hon blev tillsammans med.

- Hade någon sagt till mig för ett par år sedan att jag skulle vara på en sådan här klubb så hade jag inte trott att det var sant. Jag är chef och har en massa anställda som inte har en aning om hur jag lever. Men jag är nyfiken och jag njuter verkligen av att se "Anna" bli tillfredsställd och av andra, säger "Lars".


Har bara sex med varandra
Medan vi pratar med "Lars" och "Anna" hör vi klatschande läten inifrån BDSM-rummet. Där har "George", 54 år och tekniker, spänt fast småbarnsmamman "Kristinas", 33, fötter ovanför svänggungan.

"George" och "Kristina" har varit tillsammans i några månader och väljer just nu att bara ha sex med varandra när de är på klubben, men innan dess såg de varandra tumla runt med andra.

29-åriga montören "Lena" och 59-årige marknadsföraren "Torsten" kommer efter en stunds småprat också in i BDSM-rummet. De har via det gemensamma fotointresset kommit fram till att båda älskar Japan - och "Lena" vill visa "Torsten" hur man utför japansk bondage, "shibari", som hon lärt sig då hon var utbytesstudent i Japan. "Lena" knyter konstfulla knutar från "Torstens" fötter ända upp till axlarna och binder ihop hans händer i en träställning i taket.

- Jag kommer att vara i sjunde himlen i en vecka nu, förklarar "Torsten" efteråt när han ska skjutsa hem "Lena".

Som singelkille brukar han få nöja sig med att be om lov att titta på när andra har sex. Att han träffade "Lena" och fick uppleva att bli dominerad var en bonus som han inte räknat med.

- Det var jättehäftigt för mig att ha en BDSM-session med en från vanilj-världen. På BDSM-fester kan jag bli osäker och känna att jag inte lever upp till de förväntningar jag inbillar mig att folk har, men med "Torsten" kunde jag släppa alla sådana tankar och helt gå på min känsla och intuition och låta det utveckla sig självt, säger "Lena".

Hon berättar att hennes mamma blev chockad när "Lena" berättade att hon lever polyamoröst och har flera relationer samtidigt. Mamman undrade när det skulle gå över och vad som skulle hända om "Lena" eller hennes primärpartner blev kära i någon annan.


Jobbat med svartsjukan
Men swingerslivet kommer "Lena" sannolikt aldrig ge upp, förklarar hon. Fast i början fick hon kämpa en del med svartsjukan.

- Svartsjukan kunde komma när min primärpartner bokade in sexmöten med andra och jag inte hade något annat för mig. Men den handlade mer om osäkerhet hos mig.

Efter 1,5 år i swingersvärlden känner "Lena" numera sällan någon svartsjuka. Har både hon och primärpartnern haft häftiga upplevelser kan de glädjas åt vad den andra har fått vara med om.

Ett annat par som jobbat med svartsjukan är undersköterskan Annelie, 53, och byggjobbaren Robban, 47. De har bott ihop i tio år och det var Annelie som tre månader in i förhållandet släpade med pojkvännen på swingersklubb. Men när Robban vid något tillfälle visade mycket ömhet för en av de kvinnor han var med, högg det till i Annelies hjärta.

- Tydlighet är A och O. Vi har tydliga regler och går alltid på klubb ihop. Båda ska exempelvis känna attraktion för att vi ska ha partnerbyte, säger paret när de snurrar runt bland lakanen i den runda sängen.

Annelie och Robban är förhållandevis öppna med sin livsstil. Bägges barn vet, liksom flera vänner.

- Men det är ingenting som vi trycker upp i ansiktet på folk som vi precis lärt känna. Det finns fortfarande mycket fördomar om oss swingers, säger Robban.

Amerikanska forskare började på 1960- och 1970-talen allt mer uppmärksamma andra livsstilar än kärnfamiljen. Flera studier gjordes på de förortsbor och militärer i södra Kalifornien som redan på 1950-talet introducerade "wife-swapping" (lånbyte av hustrur) och "nyckelpartyn" (fester där männen la sina bilnycklar i en stor skål och kvinnorna fick dra en nyckel och följa med bilägaren i fråga hem).


Driver swingersnätverk
Men medan samboskap, styvfamiljer och homosexualitet kom att bli alltmer accepterade och undersökta i vetenskapliga sammanhang, så är forskningen om swingers fortfarande marginaliserad. Det konstaterar Lina Olivemark i studien "Deltagande i parklubbs påverkan på relationer" vid Ersta Sköndal högskola. Swingers utmanar nämligen den västerländska kulturella värderingen om äktenskapet och den sexuella tvåsamheten, menar Olivemark.

Jonas Bengtsson, som driver swingersnätverket "Lustkammaren" och är i det närmaste en talesperson för rörelsen, bedömer att det i Sverige finns omkring 10 000 aktiva swingers, lågt räknat. Den svenska sajten Bodycontact.se, som har mottot "delad glädje - dubbel glädje" och erbjuder möjlighet att byta lättklädda bilder och stämma träff med andra, har mer än 140 000 medlemmar.

- Allt fler yngre strömmar till. De uppskattar den fantastiska möjligheten att njuta av livet och att göra det tillsammans i stället för att vara otrogna. Men swingerslivet är ingen lösning på en dålig relation, utan ett sätt att krydda ett redan tryggt och stabilt förhållande, säger han.

Den sociala kontrollen gör det tryggt, menar Jonas Bengtsson. Skulle någon missköta sig på klubbarna eller på de privata swingersfesterna skulle personen genast bli utesluten.

- Det finns kända personer som är swingers, såväl som läkare, lärare och politiker. Men många svenskar väljer att åka till Köpenhamn, Playa del Ingles eller Cap d´Agde i Frankrike för att kunna gå på klubbar utan att bli igenkända.

Det äkta paret Joy och Joel Svensson (pseudonymer) släppte i april i år boken "Våga flyga - vår väg till sexuell frihet" (Forum). Där beskriver makarna hur intresset för att bjuda in andra partners i sexlivet växte fram och hur de slutligen förverkligade fantasierna.

- När en bekant dog i cancer 43 år gammal och döden började nafsa på vår generation förstod vi att det inte finns något "sedan", bara ett "nu". Det var dags, säger Joy och Joel till Expressen.

Bägge ger i boken sin bild av första gången då Joy hade flera män i sängen och Joel agerade "grindvakt". Vid senare träffar har mer än tio män varit med och Joel har av Joy fått tillåtelse att leka "ageplay", dominanslekar, med yngre älskarinnor.

- Det har varit en utmaning att som kvinna lära sig att ta plats och gå emot en uppfostran att behaga, att "ta för mig" i och utanför sängen, kunna berätta för män vad jag önskar och inte och att ohämmat njuta av min kropp, menar Joy.

Makarna har besökt de flesta swingersklubbar i Sverige och stortrivs på Club Amante i Mölndal.


Svetten lackar
Här strömmar Lalehs "Some die young" ur högtalarna och inomhustemperaturen närmar sig 30 grader. Svetten lackar om de lättklädda eller nakna kropparna och glas efter glas med vatten beställs in.

"Anna" orsakar en mindre folksamling runt och i den fyra meter breda sängen i innersta rummet, där hon är centrum för fem personers njutning. En av dem är egenföretagaren "Lennart", som kört 20 mil för att komma hit med sin fru "Marianne" som är intill med några andra män.

- Vi har varit ihop sedan vi var 16 år. Det här är vår enda ventil i tillvaron. Annars är det mest jobb, barn och barnbarn, säger paret.

Fotnot: Alla på Club Amante visste att Expressens team var på plats. Endast de som givit sitt medgivande är med i reportaget. Namn med citattecken runt är fingerade.

Här finns hemliga sexplatser runtom i Sverige

Lustkammaren

Löst sammansatt grupp av sexuellt nyfikna och frisinnade människor som njuter av livet tillsammans med likasinnade. En del av medlemmarna har träffats sedan nätverket startades för 13 år sedan, men merparten har tillkommit under senare år.

Ordnar öppna träffar i Malmö, Borås, Göteborg, Smögen och Stockholm. Arrangerar även resor till swingersplatser i exempelvis Frankrike och på Kanarieöarna.

Har på hemsidan en hemlig del, där medlemmarna kan videochatta med varandra. Där kan man också ladda upp bilder i bildgalleriet.

Har bjudit in till Caligula- och "Eyes wide shut"-fester. Däremellan är det mängder med privata arrangemang som medlemmarna fixar själva.

Cirka 900 medlemmar. www.lustkammaren.se

Swingersbadplatser

Badplatser där swingers träffas nakna och umgås och har sex:

Mellbystrand, Båstad. Ligger vid Marias Camping. Kuperat med sanddyner och en lågväxt tallskog.

Ågestabadet, Farsta. Naturistbad som sköts av naturistföreningen EOS. Här stämmer många från mötesplatsen Bodycontact.se träff för att ha sex.

Smithska udden, Göteborg. Den sydligaste spetsen på Näset-udden i Göteborg. Fågelskådningslokal, men även en plats där man kan se människor älska.

Crazy Hot, Eskilstuna

Helt nystartad medlemsklubb som fokuserar på bisexuella och BDSM.

Arrangerar "fördomsfria" träffar "där allt kommer att hända" för bisexuella som vill ha sex med olika partners på utvalda fredagskvällar.

Håller till i samma lokaler som Paradiseswings.

"Ni som besöker oss vill ha sex med andra. Ni gillar allt från tvåsamhet till arrangerad gruppsex eller gangbang med mera. När det gäller bisexuella par är det är okej att tjejen är heterosexuell, men killen måste vara minst bisexuell-nyfiken", hälsar klubbvärden. www.crazyhot.se

Wandas swing, Göteborg

Anordnar gangbang-kvällar (med kondom), bastukväll för par, tjejer och killar varje torsdag och lunchträffar. Har även särskilda gayswing-aktiviteter.

Tar just nu inte in fler singelkillar. "Måste få in mer par och tjejer för att få balans på träffarna".

Har till SVT:s "Rapport" uppgett att man har cirka 1 400 medlemmar i Sverige och Norge. Av dessa är runt 30 procent kvinnor. www.wandas.se

Club Amante, Mölndal

Par- och swingersklubb som startade våren 2009. Finns i nyrenoverade lokaler utanför Göteborg.

Har mingelrum med bar, tv-rum, "lekrum", BDSM-rum och ett "dark room". Relaxavdelning med stora duschar, glasad bastu och en "myshörna". Erbjuder massage av utbildad massör.

Ordnar temakvällar med foto, BDSM, "under 40" och "bi-sex".

5 000 i medlemsregistret, varav omkring 250 besöker klubben regelbundet. Singelmän måste komma på ett provbesök på en bastukväll för att få access till övriga fester, www.amante.se.

Club Ero, Helsingborg

Huserar på andra våningen i en porrbutik i centrala Helsingborg. Mötesplats för swingers och nyfikna singlar av båda könen.

Erbjuder exempelvis "gangbang", häxkväll och parkväll.

Öppet kl 12-22 alla dagar. Lokalen kan även hyras för "stängd" akitvitet.

Hemsidesgruppen har drygt 250 medlemmar, www.darkside.se.

Svenska swingers- och relaxklubben

Privat medlemsgrupp som sedan 1999 har fester och andra arrangemang, som "gangbang", tjejmiddagar och herrmiddagar, runtom i landet.

Har en relaxklubb i Göteborg, där det är fester var tredje onsdag och drog i februari i gång fast verksamhet i Stockholm.

Uppmanar medlemmarna att sätta ett rött band på strandstolen, kylväskan eller strandväskan för att markera att man exempelvis gärna har sex med åskådare eller gillar att någon tittar på när man har sex.

"Vi var först i landet med att acceptera singelkillar på festerna. I vissa fall kvoterat, i vissa andra fall arrangerar vi gangbangs med kanske 25 killar och en kvinna", säger den klubbansvariga.

1 500 betalande med- lemmar och 8 500 prenumeranter på nyhetsbrevet, www.svenskaswingers.se

Club Adam & Eva, Norrköping

Blå Huset där swingersklubben hållit till i tio år brann ner i mars, men medlemmarna har nu hittat en ny lokal på 375 kvadratmeter och räknar med att återinviga klubben vid årsskiftet. Där ska det byggas en bubbelpool med plats för 25 personer. Den 19 oktober planeras en "Eyes wide shut"-fest.

"Vi har väldigt många vanliga människor och kanske inte de mest extrema som kör riktigt hård BDSM", säger klubbvärden "Pelle".

2 500 medlemmar, varav ungefär 60 procent är män. Cirka 1 500 av medlemmarna är par. www.clubadamoeva.se

Club Eden, Örebro

"Openminded" par- och singelklubb som funnits i tio år och som har stadigvarande lokal i Örebro. Ordnar "dagbus, mixat", "BD/SM för nybörjare", "orientalisk/libanesisk afton", "BD/SM för vana", "nakenkväll" och "parkväll för swingers".

Spegelrum, kors och romantiskt kuddrum finns. Jobbar med en fotograf som mot betalning kan ta erotiska bilder.

Bjuder ibland in till "gangbang-kvällar", där exempelvis en kvinna i 50-årsåldern efterfrågar sex med många män medan hennes make fotograferar.

Cirka 500 medlemmar. www.club-eden.se

Paradiseswings, Eskilstuna

Ordnar "after work"- och "het sommarnatt i paradiset"-kvällar. Öppnade 2008. Åldersgräns på 20 år. Du måste besöka klubben som "prova på"-gäst innan du får bli medlem.

Har ett kodsystem med olikfärgade band, där färgerna på banden visar om man har någon relation och vad man söker just den kvällen.

"Intresset för swinging ökar med stormsteg. De flesta gästerna är par med utflyttade barn. Paren vill ha en nystart. Sedan finns det folk med småbarn som har svårt att "göra något" hemma", säger ägaren, som kallar sig "Lord of paradise".

1 000 medlemmar. www.paradiseswings.se

Club Vogue, Solna

Nystartad swingersklubb "i modern stil" på 160 kvadratmeter med promenadavstånd till Solna Centrum och Friends Arena. Eftersträvar hotell-loungekänsla snarare än porrig miljö. Stor bar med mingelyta där man kan umgås innan man går in i lekrummen.

Förbjudet att ta med sig mobil in i lokalen. Fredagar, ojämna veckor, är det bara öppet för 18-35-åringar. www.clubvogue.se

Par i hjärter, Solna

Sveriges äldsta par- och swingersklubb, som grundades i början av 1990-talet. Har stora lokaler i två plan i Solna utanför Stockholm. På nedervåningen finns flera olika rum för "spännande, frivilliga aktiviteter". Kondomer, dusch och toalett finns.

Ordnar kräftskiva, "BS"-kväll (för bisexuella), Halloweenfest och "Club 20-40" (för lite yngre swingers).

"Det är extra kul att det är väldigt många yngre par som blir medlemmar hos oss. Man märker att det är en ny generation av par som kommer nu. Alla par är vanliga par som är som "du & jag"", säger klubbvärdarna.

Cirka 500 aktiva par från 20 år och uppåt är medlemmar. En del bor utomlands och många kommer från andra ställen än huvudstaden. www.parihjarter.se.

Bodycontact.se

Gratis kontaktsajt för sexkontakter. Över 22 000 kontaktannonser från swingers och andra "på jakt efter en snabbis, knullkompis eller ett livslångt förhållande".

Drygt 140 000 medlemmar, varav 40 000 påstås vara aktiva varje dag.

Klubb 6

Gratis online-community med erotisk prägel. Här chattar man, diskuterar, skriver erotiska noveller och stämmer träff med tilltänkta sexpartners.

www.klubb6.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.