Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kritiseras Nyamko Sabuni av sina egna partikamrater

”Hoppas jag är bättre om några år”
Nyamko Sabuni efter söndagens partiledardebatt i Agenda.
Foto: SVEN LINDWALL
Malin Sjöberg Högrell, länsordförande för Liberalerna i Uppsala.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna-Lena Johansson, länsordförande för Liberalerna i Stockholm.
Foto: Sara Ravid / Pressbild

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni fick sämst betyg av alla efter söndagens partiledardebatt i SVT. 

Efteråt sa hon till Expressen: ”Jag hoppas bli mycket bättre om några år”. 

Men nu möter hon kritik från partifalangen som stöttade Erik Ullenhag. 

– Så ny är hon inte. Nu har hon varit partiledare i drygt ett år och varit minister innan dess, säger Malin Sjöberg Högrell, länsordförande för Liberalerna i Uppsala, till SVT Nyheter.  

Efter söndagskvällens partiledardebatt i SVT gav tittarna ett tydligt besked – Nyamko Sabuni var den som partiledare som gjorde sämst ifrån sig. 

 Det visade en mätning gjord av Sifo/Expressen. Hon fick snittbetyget 2,31 medan Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, segraren, fick 3,54. 

Nyamko Sabuni hoppas bli bättre – men sågas av kolleger

– Det är tråkigt men jag är ju nyast av alla, så det är kanske inte så konstigt, sa Nyamko Sabuni som är Liberalernas ledare sedan juni 2019. 

– Jag känner att varje gång blir jag lite bättre. Jag hoppas att jag kommer att vara mycket, mycket bättre om några år, säger hon.

Under debatten pumpade Liberalernas twitterkonto ut inlägg som stöttade Sabuni.

https://twitter.com/chrishantering/status/1315359737467281408

Men nu får hon mothugg – av de egna partikamraterna. Det tycks dock vara den gamla nomineringskonflikten som blossat upp på nytt. Kritiken mot Sabuni kommer från distrikten, Uppsala och Stockholm, som stöttade Erik Ullenhags partiledarkandidatur. 

– Så ny är hon inte. Nu har hon varit partiledare i drygt ett år och varit minister innan dess. Tid att bli varm i kläderna har man fått, säger Malin Sjöberg Högrell till SVT. 

Även Anna-Lena Johansson, länsordförande i Stockholm, ger kritik mot Nyamko Sabunis insats – hon såg dock inte hela debatten, enligt SVT.  

Stockholmsordföranden: ”Det kan hon träna mer på”

– Det är korta puckar, man måste lära sig att hålla sig till ämnet, och det kan hon träna mer på. Det gäller att få fram budskapet på ett kort och koncist sätt, annars kanske det inte går fram, säger Anna-Lena Johansson till SVT Nyheter. 

Hon lägger dock till att hon anser att Sabuni gjorde bra ifrån sig i duellmomentet mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. 

Liberala ungdomsförbundet, LUF, som också stöttade Erik Ullenhag, sällar sig till den kritiska skaran. 

– Folk är rätt besvikna. Ett av argumenten för Sabuni var att hon är en bra kommunikatör och tydlig med vad Liberalerna tycker. Det tycker vi nog inte att gårdagen var ett bra exempel på, tvärtom presterade hon under nivån som man kan kräva av en partiledare för ett parti som är i läget som vi är i, säger Romina Pourmokhtar, LUF-ordförande, till SVT.

Löfven pressades hårt under partiledardebatten • Sjöstedts besked • Ebba Buschs krav

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.