Så kommer SD rösta om vinster i välfärden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesman för Sverigedemokraterna.
Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraterna väljer alliansens sida i frågan om vinster i välfärden, rapporterar Ekot.
Foto: Colourbox

Sverigedemokraterna väljer alliansens sida i frågan om vinster i välfärden, rapporterar Ekot.

Tisdagens riksdagsomröstning kommer att resultera i att en majoritet röstar för att omarbeta regeringens utredningsförslag.

Till Expressen säger statsminister Stefan Löfven att han vill avvakta omröstningen innan han ger några besked om fortsatt diskussion.

Sverigedemokraterna kommer att, liksom alliansen, rösta för ett tillkännagivande i riksdagens omröstning om en utredning inom ramen för vinster i välfärden, rapporterar SR Ekot.

I praktiken innebär det att en riksdagsmajoritet kräver att regeringens utredningsförslag arbetas om.

– Det som alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomiskpolitisk talesperson, till Ekot.

Vinster i välfärden var Vänsterpartiets absolut viktigaste valfråga under hösten 2014 och ett av partiets främsta krav på regeringen i utbyte mot sitt stöd.

"Det är Vänsterpartiets politik"

Oscar Sjöstedt menar att Sverigedemokraternas beslut främst grundar sig i brukare och personal inom ramen för välfärdstjänster.

– Det finns ingen rapport eller utredning som kan visa att de privata aktörerna håller en lägre kvalitet än de offentliga, säger Oscar Sjöstedt.

Samtidigt säger han att det också finns politisk taktik bakom beslutet. Främst vänder sig SD mot ett förslag som man menar kantas av politik signerad Vänsterpartiet.

– Som jag ser det är den utredning som regeringen tillsatt inte socialdemokratisk politik, det är Vänsterpartiets politik, säger Oscar Sjöstedt till Ekot.

Löfven avvaktar

Statsminister Stefan Löfven säger att det är viktigt för Socialdemokraterna att välfärden innehåller både valfrihet och "ordning och reda".

– När vi skickar skattepengar till skolan, då ska vi veta att det går till skolan, och förskolan samma sak. Vi ska inte ha, som det varit, att barn får knäckebröd och vatten till mat för att en skola eller förskola väljer att göra vinst i stället. Det är ingen bra ordning, det måste vi ifrån, säger Stefan Löfven.

Kan du tänka dig att öppna en diskussion med allianspartierna?

– Vi får se hur tillkännagivandet ser ut och sen får det hanteras i normal ordning, säger Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.