Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesman för Sverigedemokraterna. Foto: Sven LindwallOscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesman för Sverigedemokraterna. Foto: Sven Lindwall
Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesman för Sverigedemokraterna.  Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraterna väljer alliansens sida i frågan om vinster i välfärden, rapporterar Ekot. Foto: ColourboxSverigedemokraterna väljer alliansens sida i frågan om vinster i välfärden, rapporterar Ekot. Foto: Colourbox
Sverigedemokraterna väljer alliansens sida i frågan om vinster i välfärden, rapporterar Ekot. Foto: Colourbox

Så kommer SD rösta om vinster i välfärden

Publicerad

Sverigedemokraterna väljer alliansens sida i frågan om vinster i välfärden, rapporterar Ekot.

Tisdagens riksdagsomröstning kommer att resultera i att en majoritet röstar för att omarbeta regeringens utredningsförslag.

Till Expressen säger statsminister Stefan Löfven att han vill avvakta omröstningen innan han ger några besked om fortsatt diskussion.

Sverigedemokraterna kommer att, liksom alliansen, rösta för ett tillkännagivande i riksdagens omröstning om en utredning inom ramen för vinster i välfärden, rapporterar SR Ekot.

I praktiken innebär det att en riksdagsmajoritet kräver att regeringens utredningsförslag arbetas om.

– Det som alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomiskpolitisk talesperson, till Ekot.

Vinster i välfärden var Vänsterpartiets absolut viktigaste valfråga under hösten 2014 och ett av partiets främsta krav på regeringen i utbyte mot sitt stöd.

"Det är Vänsterpartiets politik"

Oscar Sjöstedt menar att Sverigedemokraternas beslut främst grundar sig i brukare och personal inom ramen för välfärdstjänster.

– Det finns ingen rapport eller utredning som kan visa att de privata aktörerna håller en lägre kvalitet än de offentliga, säger Oscar Sjöstedt.

Samtidigt säger han att det också finns politisk taktik bakom beslutet. Främst vänder sig SD mot ett förslag som man menar kantas av politik signerad Vänsterpartiet.

– Som jag ser det är den utredning som regeringen tillsatt inte socialdemokratisk politik, det är Vänsterpartiets politik, säger Oscar Sjöstedt till Ekot.

Löfven avvaktar

Statsminister Stefan Löfven säger att det är viktigt för Socialdemokraterna att välfärden innehåller både valfrihet och "ordning och reda".

– När vi skickar skattepengar till skolan, då ska vi veta att det går till skolan, och förskolan samma sak. Vi ska inte ha, som det varit, att barn får knäckebröd och vatten till mat för att en skola eller förskola väljer att göra vinst i stället. Det är ingen bra ordning, det måste vi ifrån, säger Stefan Löfven.

Kan du tänka dig att öppna en diskussion med allianspartierna?

– Vi får se hur tillkännagivandet ser ut och sen får det hanteras i normal ordning, säger Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag