Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så knäcks bankkoden i det hemliga "Bullrun"

Ett team på GCHQ har särskilt inriktat sig på att avkryptera information på de fyra stora tjänsterna Hotmail, Google, Yahoo och Facebook.

Amerikanska och brittiska säkerhetstjänsten knäcker koder som är till för att skydda privatpersoners banktjänster, sjukjournaler och shoppingsajter.

Programmet går under namnet "Bullrun" och det nya avslöjandet i dag är förstanyhet i tidningar som New York Times och brittiska Guardian.

Samtidigt påstås i EU-parlamentet att Sverige är inblandat – under kodnamn "Sardine."

Är du orolig för att NSA kan kolla dina bankkonton?

Programmet – som uppges knäcka krypteringskoder som ska skydda privatpersoners privata uppgifter – har varit väl bevarad hemlighet hos den amerikanska säkerhetstjänsten NSA och dess brittiska motsvarighet, GCHQ.

Fram tills nu.

Visselblåsaren och den tidigare NSA-anställde Edward Snowden har i nya läckta dokument visat att NSA investerat miljarder dollar sedan år 2000 för att göra nästan alla människors hemligheter tillgängliga för myndigheterna, rapporterar tidningarna New York Times, Pro Publica och Guardian.

Programmet kallas för "Bullrun", eller "tjurrusning" på svenska. Programmet kan ta sig in på krypterade sidor så som HTTPS och SSL som bland annat används för att skydda bank- och shoppingsajter och sjukjournaler.

Ett team på GCHQ har särskilt inriktat sig på att avkryptera information på de fyra stora tjänsterna Hotmail, Google, Yahoo och Facebook.

Samtidigt anklagas svenska försvarets radioanstalt, FRA, vara en NSA:s hemliga samarbetspartner i EU, enligt uppgifter som presenterades för en kommitté i Europaparlamentet, skriver Metro. Uppgifterna kommer från den grävande journalisten Duncan Campbell som menar att Sverige är den tredje viktiga parten i underrättelsesamarbetet och att Sveriges koppling gått under kodnamnet "Sardine."

Sverige ska bland annat ge USA tillgång till baltiska undervattenskablar, skriver Metro.

När uppgifterna om programmet "Bullrun" blev kända manade underrättelsetjänster till Guardian, New York Times och grävsajten Pro Publica att inte publicera artiklar om det. Det skulle kunna göra så att utländska mål ändrar sin kryptering för att kommunicera, menade underrättelsetjänsterna. Medierna tog bort viss information men bestämde sig för att publicera uppgifterna med hänvisning till allmänintresset för myndighetsutövning som knäcker koder som är till för att skydda privatlivet för internetanvändare i USA och världen över.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!