Sambotestet har blivit en jättesuccé för Fastighetsbyrån. Men tänker du på hur mycket information som samlas in om dig och dina vänner när du gör testet på Facebook?
Sambotestet har blivit en jättesuccé för Fastighetsbyrån. Men tänker du på hur mycket information som samlas in om dig och dina vänner när du gör testet på Facebook?

Så kartläggs du av det populära sambotestet

Publicerad

Tiotusentals svenskar har deltagit i Fastighetsbyråns "Sambotest" på Facebook. Men det många inte vet är att testet samlar in stora mängder information från både deltagarna och deras Facebookvänner.

Fastighetsbyråns test använder bland annat information från privata meddelanden, relationer och arbetsplatser.

– Appen går igenom ett antal parametrar i din profil, men det är ingen information som sparas. Den hittar punkter där man har flest beröringar med sina vänner, det kan till exempel vara vilka evenemang som ni deltagit på eller vilka saker ni båda gillar på Facebook, säger Tove Widemar, presschef på Fastighetsbyrån, till Expressen.

"Mikael borde flytta ihop med Kalle".

"Rebecka borde flytta ihop med Måns".

Fastighetsbyråns "Sambotest" gjorde stor succé på Facebook i somras och var orsaken till att företagets Facebooksida gick från 5 000 till 300 000 prenumeranter.

Inspirerade av framgången valde Fastighetsbyrån att starta upp "Sambotestet" igen i början av mars.

"Nu får du inte bara reda på vem du ska flytta ihop med, utan även var ni ska bo", skrev Fastighetsbyrån på sin Facebooksida.

Sedan starten har över en halv miljon människor gillat sidan och de senaste veckorna har tiotusentals svenskar gjort "Sambotestet". Enligt företagets egna siffror har över 1,2 miljoner människor deltagit.

Det många inte vet är dock att de i samma stund gav Fastighetsbyråns app tillstånd att samla in en stor mängd information.

Används för att göra matchning

"Sambotestet" dammsuger nämligen användarnas Facebookprofiler. När man godkänner testet godkänner man till exempel att det får tillgång till privata meddelanden.

– Appen går igenom ett antal parametrar i din profil, men det är ingen information som sparas. Den hittar punkter där man har flest beröringar med sina vänner, det kan till exempel vara vilka evenemang som ni deltagit på eller vilka saker ni båda gillar på Facebook, säger Tove Widemar, presschef på Fastighetsbyrån, till Expressen.

Dammsugs på information

Men det är inte bara information från privata meddelanden som används. Testet samlar in vänlistor, nyheter, relationer, födelsedagar, arbetsplatser, evenemang och gilla-markeringar. Även dina vänners Facebooksidor dammsugs efter relationer, arbetsplatser och evenemang.

Allt för att du ska kunna matchas och jämföras med dina vänner så att Fastighetsbyrån kan få fram en perfekt partner att bo ihop med.

Får kritik av deltagare

Insamlandet av information har lett till missnöje bland flera personer som känner sig lurade av testet.

"Ni har ingen tystnadsplikt och ni kan samla information mot tredjepart, det här är under all kritik och jag hoppas att ni åker på ett bakslag som kostar bra mycket mer än vad er reklam gav", skriver en person.

"Nu raderar jag appen och alla dess befogenheter av säkerhetsskäl", skriver en annan.

Vänner behöver inte godkänna

Fastighetsbyrån förklarar att de är tvungna att samla in informationen för att kunna göra en så korrekt matchning som möjligt. De betonar dock att ingen information lagras. Ett datorprogram samlar in uppgifterna och enligt Fastighetsbyrån tar ingen människa del av dem.

– Vi använder inte informationen på något sätt, den sparas inte, säger Widemar.

Den information som sparas är enligt Fastighetsbyrån endast namn och Facebook-ID.

Den som gör testet måste medvetet godkänna informationsinsamlingen. Men deltagarens vänner får automatiskt sin information stulen utan att ha godkänt någonting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag