Samtidigt som riskkapitalbolag har tagit över marknaden har kostnaderna för veterinärbesök stigit kraftigt. Regionsjukhuset Bagarmossen är en av klinikerna som nu ägs av Fidelio. Foto: Colourbox/Sten Lindvall
Samtidigt som riskkapitalbolag har tagit över marknaden har kostnaderna för veterinärbesök stigit kraftigt. Regionsjukhuset Bagarmossen är en av klinikerna som nu ägs av Fidelio.  Foto: Colourbox/Sten Lindvall

Så kapade bolag den svenska djurvården

Publicerad

De utnyttjar sjuka husdjur för att tjäna miljoner.

Nu har riskkapitalbolagen slagit sig in i djurbranschen - samtidigt som kostnaderna för vården exploderat.

Resultat: höjda försäkringspremier för djurägarna.

- Det är två kapitalstarka aktörer som köpt upp flera stora enheter. Det blev ett väldigt dramatiskt förlopp, säger Maria Lundvall, generalsekreterare för Svensk djursjukvård.

Skylten med en förenklad teckning av en hund markerar var Djurdoktorn i Västerås ligger.

Men mottagningen som marknadsför sig som "en kompetent klinik i det lilla formatet" är numera långt ifrån det lokala självstyret.

Djurdoktorn är i stället det senaste förvärvet till ett av de två riskkapitalbolag - Fidelio Capital AB och Valedo Partners Fund II AB - som köpt upp nära 60 procent av den svenska djursjukvården de senaste två åren. Tillsammans äger de nu 81 djursjukhus och djurkliniker över hela landet.

Intåget på marknaden har satt tydliga spår.

Både försäkringsbolagen Agria och Sveland, som enbart vänder sig till djurägare, har noterat att kostnaderna för veterinärbesök ökat explosionsartat.

Prisökning på 16 procent

Priset för en livmoderoperation, ett relativt vanligt ingrepp på djur, stiger normalt sett med cirka fem procent per år. Det senaste året har kostnaden ökat med 16 procent.

- Vi har sett under de sista två åren - och framför allt sista året - att kostnaderna ökat en hel del, säger Birger Lövgren, vd för Agria.

Samtidigt noterar båda försäkringsbolagen att det blir allt vanligare att djursjukhusen genomför fler undersökningar på varje djur.

- Vi ser att det är många fler olika typer av prover som tas i samband med att ett djur kommer in till veterinären, säger Anette Henriksson, vd för Sveland.

Fidelio Capital AB:s och Valedo Partners Fund II AB:s respektive dotterbolag, Djursjukhusgruppen och Evidensia, uppger båda två att deras mål är att skapa en så god och kvalitetsledande djurvård som möjligt.

Inga stora vinster än

Båda kedjorna erbjuder avancerad utrustning och specialistvård - och hittills är det inget av bolagen som gjort några stora vinster. Men det är ändå få personer som tror att deras syfte är något annat än att tjäna stora pengar.

- Det är klart att de ser att det finns en möjlighet att ta sig in och tjäna pengar i djursjukvården. Jag kan inte se någon annan anledning till att riskkapitalbolag går in i branschen, säger Anette Henriksson.

Och det är inga vanliga Svensson-liv styrelsemedlemmarna i de två riskkapitalbolagen lever.

Katarina Martinsson, 32, styrelsemedlem och ägare till Fidelio Capital AB hade ett överskott av kapital på drygt 74 miljoner kronor 2011. Hon äger fastigheter för nära fyra miljoner kronor och kör både en exklusiv Land Rover och en Audi.

Bolagets ordförande Ulf Lundahl bor i ett stort hus på Lidingö och har bland annat en Porsche och en Mercedes-Benz i garaget.

Även flera av styrelsemedlemmarna i Valedo Partners Fund II AB har miljoninkomster, kör påkostade bilar som Lexus, Porsche och Mercedes och kan tillbringa lediga stunder i sommarhus på attraktiva adresser på Västkusten eller i Stockholms skärgård.

Under tiden har djurägarna redan fått börja betala för riskkapitalisternas nya priser på djurklinikerna.

De rekordhöga veterinärkostnaderna har gjort att både Agria och Sveland i somras beslutade att höja försäkringspremien för sina medlemmar.

Svårt hänga med som kund

Sedan Fidelio Capital och Valedo klev in på marknaden har branschorganisationen Svensk djursjukvård följt utvecklingen noga. De ser inga direkta problem med att riskkapitalister tagit över mycket av ägarskapet - men de misstänker att få kunder är medvetna om att deras lokala veterinärer numera ingår i stora vinstdrivande kedjor.

- Vi känner att kunden kanske inte riktigt hängt med, inte förstått de här stora strukturella förändringarna, säger Svensk djurvårds generalsekreterare Maria Lundvall.

Är det vanligare i dag att veterinärer vill göra onödiga undersökningar?

- Det är klart att det här är ett dilemma man alltid haft som veterinär. Det där är väldigt delikat, och svårare ju yngre och mer oerfaren du är som veterinär. Är du helt ny då vill du gärna vara viss innan du ställer en diagnos och tar gärna ett extra blodprov, säger Maria Lundvall.

Här är alla djursjukhus och kliniker som köpts upp

DALARNAS LÄN

Borlängekliniken

Falu Djursjukhus AB

Ludvikakliniken

GOTLANDS LÄN

Gotlandskliniken Visby

Kneippens veterinärpraktik

GÄVLEBORGS LÄN

Evidensia Hästkliniken Gävle

Gefle Hund & Katt Praktik

Sandvikens Hund & Katt Praktik

HALLANDS LÄN

Djurkliniken i Kungsbacka

Djurkliniken Norra Halland Kungälv

Djurkliniken Åsa

JÖNKÖPINGS LÄN

Djursjukhuset i Jönköping AB

Eksjö Djurklinik

Habo Djurklinik

Nässjö Djurklinik

Veterinärhuset i Värnamo AB

KALMAR LÄN

Borgholms Djurklinik

Emmaboda Djurklinik

Evidensia Hästkliniken Kalmar

Färjestadens Djurklinik

Högsby Djurklinik

Kalmar Djursjukhus AB

Läckeby Djursjukhus

Nybro Djurklinik

Torsås Djurklinik

KRONOBERGS LÄN
Evidensia Hästkliniken Tingsryd

Växjö Djursjukhus AB

NORRBOTTEN

Djurkliniken Öjebyn

Evidensia Hästkliniken Boden

Evidensia Hästkliniken Luleå

SKÅNE LÄN
Djursjukhuset i Hässleholm AB

Djursjukhuset Malmö

Kristianstad djurklinik Lillö

Kristianstads/Åhus veterinärmottagning

Näsetveterinären Höllviken

Regiondjursjukhuset Helsingborg AB

Regiondjursjukhuset Helsingborg Flyinge

Regiondjursjukhuset Helsingborg häst

Smådjurskliniken Skurup

Smådjurskliniken Ystad

Trelleborgsveterinären

Åhus Veterinärmottagning

STOCKHOLMS LÄN
Arninge Djurklinik AB Täby

Djurkliniken Roslagstull AB Stockholm

Djurkliniken Åkersberga

Djursjukhuset Albano

Evidensia Hästkliniken Täby

Evidensia Hästsjukhuset Stav Tungelsta

Gärdets Djurklinik

Regiondjursjukhuset Bagarmossen

Södra Djursjukhuset AB Kungens kurva Stockholm

Västerorts Djursjukhus AB Stockholm

SÖDERMANLANDS LÄN
Djurkliniken Eskilstuna

Nyköpings Smådjursklinik

VÄRMLANDS LÄN
Djursjukhuset Karlstad

Kristinehamns Smådjursklinik

VÄSTERBOTTENS LÄN

Evidensia Hästkliniken Skellefteå

Evidensia Hästkliniken Umeå

VÄSTMANLANDS LÄN
Arboga Djurklinik

Djurdoktorn i Västerås

Djurkliniken Köping

Djurkliniken Västerås

Specialistdjursjukhuset Hund & Katt Strömsholm

Specialistdjursjukhuset Häst Strömsholm

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN
City Hund & Kattklinik Göteborg

Djurkliniken Hund & Katt Hälsan Kållered

Djurkliniken i Mölndal

Djurkliniken Kungälv

Djursjukhuset Göteborg

Frölunda Djurklinik

Västra Djursjukhuset i Göteborg AB

ÖREBRO LÄN
Djurkliniken Annalysen Örebro

Djursjukhuset Hund & Katt Kumla

Evidensia Hästkliniken Örebro

Hund- och kattkliniken i Bista

Karlskoga Djurklinik

Karlskoga Hästklinik

ÖSTERGÖTLANDS LÄN
Djurdoktorn i Linköping

Evidensia Hästkliniken Mantorp

Norrköpings Smådjursklinik

Norsholms Djurvårdscenter AB

Valla Djurklinik Linköping

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag