Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan Trump sitta kvar vid förlust, enkelt förklarat

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om det amerikanska valets slutspurt.
Genom en metod i 12 steg kan president Trump sitta kvar även om han förlorar presidentvalet i november.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu fruktar demokrater i USA att president Trump kommer att försöka bli en vinnare i valet även om han förlorar.Foto: MATT YORK / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump kan i 12 steg undvika att bli en ”loser” i presidentvalet.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Även om USA:s president Donald Trump förlorar valet mot Joe Biden den 3 november varnar många politiska bedömare för att han kommer att klamra sig fast vid makten med alla medel.

Här är 12-stegsmetoden som man fruktar att Trump ska använda sig av – enkelt förklarad.

Donald Trump har själv flera gånger sagt att han inte garanterar en fredlig maktövergång om han förlorar, vilket strider mot nationens demokratiska tradition. Men hur ska det gå till? Kan det vara lagligt?

Så här kan det fungera, enligt förklaringsmodeller i flera amerikanska medier som till exempel Newsweek.

1. Trump utropar sig som segrare under valkvällen

Om Donald Trump leder när vallokalerna stänger, utropar han sig som segrare – trots att resultatet inte är klart och poströsterna inte räknats. Han har redan under valkampanjen sagt att resultatet från valdagen borde gälla.

2. Trump kallar poströsterna ”fusk”

Demokraterna får alltid större andel poströster, så även om Trump leder under valkvällen kommer Joe Biden – som det ser ut i mätningarna – gå förbi. Donald Trump kan som han gjort under valkampanjen påstå att ”valet är riggat” och kalla poströsterna för ”fusk”. 

3. Biden står som segrare - Trump vägrar ändå

Om Joe Biden redan under valkvällen står som segrare i vågmästarstaterna kan Donald Trump ändå vägra att erkänna sig som en ”loser” – och sätta i gång en stab av jurister för att ifrågasätta giltigheten i resultatet. 

4. Trump påstår att valet var manipulerat

Donald Trump kan hävda att valet i de fyra avgörande delstaterna Arizona, Wisconsin, Michigan och Pennsylvania har manipulerats och att han har bevis för detta.

5. Trump säger att Kina ligger bakom

Donald Trump kan påstå att Kina ligger bakom ett avancerat valfusk som ska ge Joe Biden segern i de viktiga staterna – och hävda att det är därför Joe Biden har agerat så ”mjukt” mot Kina.

6. Trump deklarerar nationellt nödläge

Den påstådda utländska inblandningen gör att president Trump kan utlysa nationellt nödläge. Då kan han helt lagligt ge justitiedepartementet order om att utreda ”fusket”. Den juridiska motiveringen har redan förberetts och utfärdats av Trumps vapendragare justitieminister William Barr.

7. Republikanskt styrda stater vägra utse elektorer

De fyra vågmästarstaterna är republikanskt styrda. När en utredning om fusk pågår kan de vägra att utse demokratiska så kallade elektorer. Det är elektorerna i elektorskollegiet som utser presidenten.

8. Fallet tas till Högsta domstolen

Demokraterna protesterar och säger att Trumps nationella nödläge endast används för att skapa kaos. Frågan tas till Högsta domstolen – som tar ett beslut att elektorskollegiet måste rösta även om de fyra avgörande staterna inte utsett elektorer.

9. Varken Trump eller Biden kan få majoritet

Elektorskollegiet möts, men utan de fyra vågmästarstaterna kan varken Trump eller Biden få tillräckligt med röster för majoritet. 

10. Representanthuset utser president

Enligt konstitutionens 12:e tillägg hamnar valet av president i representanthuset. Även om demokraterna har majoritet där sker denna omröstning efter en annan regel: en delstat, en röst. 

11. Trump går segrande ur striden

Det betyder att representanthusets omröstning blir 26-24 till Donald Trumps fördel. 

12. USA får förloraren Trump som president

Därmed kan president Trump sitta kvar i ytterligare fyra år – trots att han har förlorat valet.

Se också:

Donald Trump höll massmöte i Michigan.
Mats Larsson: ”Tiden är knapp nu”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.