Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan Sverige undvika elprischocker i framtiden

Khashayar Farmanbar: "Elpriserna är för höga just nu både för konsumenter och för industrin"
Lotta Aronsson, elprisexpert på Eon.
Foto: EON
Vindkraften står för 17 procent av den svenska elproduktionen.
Foto: Daniel Costantini/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Erik Ek, strategisk driftchef vid SVK.
Foto: Johan Alp / SVK

För att undvika rekordhöga elpriser i framtiden behöver Sverige bygga ut sin inhemska elproduktion – framför allt i syd, menar experter. 

– Vi kommer behöva planera mer reglerbar elproduktion i södra Sverige, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, SVK. 

Under vintern har elpriserna stigit till rekordhöga nivåer i Sverige. Så pass att regeringen gick ut med ett stöd till elkunderna som fått skyhöga räkningar. 

Nu efterlyser energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar billigare elproduktion och förbättrade elnät.

– Vi ser nu allteftersom det blivit kallare och kostnaden för energiråmaterial har ökat så har elpriserna ökat i hela Europa, och nu har vi också börjat märka av det i Sverige. Vi börjar få högre elpriser. Ska vi förbi det så är det mer förnybar lönsam energiproduktion som måste till, och ett bättre elnät. 

Mer el behövs i syd

Mer elproduktion i södra Sverige behövs för att sänka elpriserna, enligt Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, SVK. 

– Vad jag är säker på att vi kommer behöva göra är att planera mer reglerbar produktion i södra Sverige, säger han. 

Enligt Ek klarar dagens elledningar inte av all produktion som ska föras ner från norra Sverige, vilket också bidrar till prishöjningen. 

För att priserna ska bli lägre behöver Sverige lösa sina överföringsproblem, enligt Lotta Aronsson, elprisexpert på Eon. 

– Sett till Sverige behöver vi bättre överföringar från norr till syd. Det mesta utav elproduktionen sker i norra Sverige och behöver föras över till södra Sverige där mest konsumtion finns. Där finns det flaskhalsar, menar Lotta Aronsson. 

De flaskhalsarna är helt enkelt tekniska begränsningar, att elnätet inte är tillräckligt stabilt för att klara av den effekt man försöker föra över. 

Men sedan behövs också incitament för att öka den generella elproduktionen, enligt henne.

- Elpriset sätts utifrån utbud och efterfrågan, så ökar produktionen sjunker ju priset, säger Aronsson. 

Produktionspriset avgör 

I nuläget produceras den största delen, 75 procent, av all el av vattenkraft och kärnkraft. Vindkraft står för ungefär 17 procent av den svenska elproduktionen. 

Enligt Erik Ek är priset på elproduktionen det mest essentiella i fråga om elpriserna:

– Om det måste startas en produktionskälla som går på kol eller gas kommer priset bli högt. Om vi har elproduktion som skulle köras på ett annat billigare bränsle så blir priset inte lika högt. Å andra sidan kan det bli en hög kostnad att investera i, säger han. 

Vindkraften är ett av de billigare alternativen, men det finns ett problem, enligt Aronsson: 

– Det man ska med sig med vindkraften är att det producerar bara när det blåser. 

Det är Erik Ek enig om, och han säger att reglerbarheten, det vill säga lagringsmöjligheterna, är viktigt att tänka på. 

– Produktion som går på biobränslen är positivt ur ett miljöperspektiv, vind är positivt ur miljöperspektiv, men ett problem att det inte alltid blåser. Kärnkraft kan alltid producera el men det är å andra sidan dyrt att bygga, säger Ek. 

Så blir elpriset framåt – elprisexperten reder ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.