Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan svenska IS-kvinnorna straffas

Heba på bild från fånglägret där hon suttit i tre månader.
19-åriga Shamima Begum lämnade Storbritannien 2015 för att ansluta till IS i Syrien.  Efter att ha blivit av med sitt brittiska medborgarskap vädjar hon nu till landets politiker om att dra tillbaka sitt beslut.Foto: LONDON METROPLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
I SVT:s ”Korrespondenterna” träffar Sanna Klinghoffer och Niclas Berglund en kvinna i flyktinglägret al-Hawl.Foto: SVT / SVT

De reste ner till Irak och Syrien och gifte sig med män som dödat i IS namn. 

Nu sitter de i kurdiska flyktingläger i väntan på att släppas fria och då tas om hand av sina hemländer.

Vilka brott kan de svenska IS-kvinnorna straffas för? Och vad kan hända med barnen?
Expressen reder ut.

Heba är 22 år och vill hem till Sverige igen. Hon reste från Sverige 2016 och hamnade med sin man i Idlib i nordvästra Syrien. Hon har en son som är ett år gammal. Hon ville till Syrien av religiösa skäl, säger hon.

För tre månader sedan hamnade hon i fånglägret i norra Syrien, som kontrolleras av kurdiska styrkor.

– Jag hoppas att jag får komma tillbaka till Sverige. Men jag hörde att Sverige inte vill ha oss, säger hon. 

Heba, som egentligen heter något annat, har vuxit upp i Uddevalla hos sin morbror och moster, som tar avstånd från Hebas handlingar.

Blir brottsligt att laga mat för IS

I och med den nya lagen om deltagande och samröre med terroristorganisationer kan enkla saker som utförs inom en terrororganisation bli kriminellt, säger Dennis Martinsson, lektor i juridik vid Stockholms universitet:

– Det kommer kunna bli kriminellt att laga mat för en terrororganisation.

Den nya lagen kommer förmodligen att träda i kraft i augusti i år. Men ingen kommer att straffas för det, eftersom man inte straffas retroaktivt i Sverige.

Cirka 300 har åkt 

Heba är en av cirka 100 svenskar utanför Sveriges gränser, som tidigare åkt ner till konfliktdrabbade områden för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper.

Sedan 2012 har ungefär 300 svenskar åkt till sådana områden. Ungefär hälften har kommit tillbaka till Sverige, och cirka 50 personer har dödats, uppger Säkerhetspolisen. Inget vet hur många som är kvinnor.  

Svårt att bevisa brott

När IS-kvinnorna hem till Sverige kan de straffas för de terrorbrott som finns i dag – om det finns bevis. 

– Det är ju väldigt svårt för svenska myndigheter att göra en brottsplatsundersökning i exempelvis Raqqa, säger Filip Ahlin som är analytiker på Försvarshögskolan i Stockholm.

Enligt de lagar som finns nu kan Heba och andra kvinnor och män, som kommer hem, dömas enligt tre tidigare lagar:

Om de har finansierat terrorbrott.

Om de har rest ner till områden för att strida för IS.

Om de har rekryterat eller utbildat folk för att kunna strida för IS.

Kan dömas för innehåll i sociala medier

Det är inte omöjligt att svenska IS-kvinnorna skulle kunna dömas för brott som genomförs via sociala medier, tror Dennis Martinsson.

– Det är olagligt i Sverige att uppmana folk allmänt att begå ett brott som kan ge livstids fängelse, som mord eller sabotage, säger han. 

Den typen av brott har inte prövats än i Sverige. Det kan komma att bli aktuellt när IS-kvinnorna återkommer och man går igenom deras mobiltelefoner och deras sociala medier flöden. 

– Det räcker med att man skrivit för tillräckligt många människor att man vill uppmuntra till ett brott som mord till exempel, säger han. 

Nya lagar ska straffa fler

I augusti hoppas alltså regeringen att den nya terrorlagen ska finnas på plats. Då kommer det vara straffbart med samröre; att ha främjat terrorism – genom att exempelvis ordna med möteslokaler eller om man har kört lastbil.

Heba på bild från fånglägret där hon suttit i tre månader.

Enligt Dennis Martinsson kan transport av endast människor inte dömas som något brott i dag.

– Om det inte finns vapen eller annat i lastbilen som sedan använts i brott. Då döms man för medhjälp om det finns tillräcklig bevisning, säger Dennis Martinsson.

Men i nya lagen som gäller samröre kan det komma att bli det, oavsett om du transporterat soldater, vapen eller mat.

– Det är själva poängen med den lagen, att komma närmare vardagliga sysslor och att kriminalisera dem, säger Dennis Martinsson. 

Detta händer med barnen

Det är väldigt osäkert hur många barn som bor i fånglägren där tidigare IS-fruarna och männen nu bor. Enligt olika uppgifter i medier rör det sig kanske om cirka 20 stycken. 

När IS-svenskarna återvänder till Sverige kommer Säkerhetspolisen att undersöka om de vuxna utgör något säkerhetshot, och om det finns brottsmisstankar. 

Om man från Säpos sida tycker att ett eller flera barn far illa så gör man en orosanmälan till kommunen, som då får utreda hur barnet mår. 

– De barn som kommer hem från de här områdena är nog ganska traumatiserade. Det kommer nog finnas fall där de kommer behöva omhändertas, tror Dennis Martinsson. 

Kan de straffas för att ha varit IS-fru?

Att vara medlem i IS är inte brottsligt i Sverige. Vi har så kallad organisationsfrihet, vilket gör det omöjligt för någon att förbjuda medlemskap i en organisation. 

Men i augusti i år kommer det att bli väldigt svårt att vara deltagande i en organisation; alltså en sorts aktivare form av medlemskapet. 

– Det kommer förmodligen bli svårt att delta i en terrororganisation som IS, det räcker med att man har svurit någon sorts lojalitet mot organisationen för att straffas för det nya brottet 'samröre med terroristorganisation', säger Dennis Martinsson. 

De terrorlagar som finns - och den som kommer

2003: Terroristbrottslagen
En ny terrorlagstiftning trädde i kraft i Sverige den 1 juli, efter rambeslut från EU.

2010: Rekryteringslagen

Rekryteringslagen gör offentlig uppmaning, rekrytering respektive utbildning till terrorism straffbart från 1 december.

2016: Finansieringslagen 

I april kom en ny lag på plats som gjorde det brottsligt att resa till ett land för att begå terrorbrott och att ta emot utbildning i terrorbrott. Att ge utbildning är brottsligt sedan tidigare. 

Det blir också straffbart att finansiera en resa som syftar till att förbereda eller begå terrorbrott eller till att ge eller ta emot utbildning när det gäller sådan brottslighet.

2019: Samröre och deltagande i terrororganisation

Lagen som förmodligen kommer i augusti i år kriminaliserar allt deltagande och samröre med en organisation som typiskt sett ägnar sig åt terroristverksamhet, till exempel om att man på olika sätt främjar eller understödjer den organisationen, man rekryterar nya medlemmar, att man försöker få in mer pengar till den här organisationen, att man utför transporter, att man ordnar möteslokaler.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.