Björn Söder och Jimmie Åkesson. Foto: Sven Lindwall
Björn Söder och Jimmie Åkesson. Foto: Sven Lindwall

Så kan SD-toppen stoppa SDU:s bidrag

Publicerad

Sverigedemokraternas partitopp nöjer sig inte med att bara sparka ut SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand ur partistyrelsen.

Expressen.se kan nu, inför partiets landsdagar i helgen, avslöja hur partitoppen med ett enkelt knep skulle kunna strypa ungdomsförbundets chans till framtida miljonbidrag - och därmed kväsa utmanarna i partiet.

– Björn Söder vill inte att SDU ska få pengarna, säger en SD-källa.

Den fråga som bränner till mest under Sverigedemokraternas landsdagar som börjar i Västerås på fredagen är partistyrelsens förslag som minskar SDU:s makt. Ungdomsförbundet med Gustav Kasselstrand i spetsen har i flera frågor utmanat partitoppen och Jimmie Åkesson. I grunden finns en ideologisk klyfta där ungdomsförbundet, uppbackade av partiets så kallade bunkerfalang, står för en mer nationalistisk linje.

SDU-ordföranden har tidigare varit garanterad en plats i partistyrelsen men enligt ett förslag på landsdagarna så försvinner den garanterade platsen. När SD-ombuden under lördagen röstar om en ny partistyrelse finns inte heller Gustav Kasselstrand med bland de föreslagna ledamöterna.

Föreslår stadgeändring

Men Expressen.se kan nu berätta om ett förslag till en liten stadgeändring som kan bli förödande för ungdomsförbundet. Ändringen innebär att SDU:s stadgar måste godkännas av moderpartiets partistyrelse, vilket får direkta konsekvenser för SDU:s möjlighet att få statligt bidrag från ungdomsstyrelsen.

För att kvalificera sig för bidrag måste ungdomsförbundet nämligen vara självständigt. Om moderpartiet har makt att godkänna, eller underkänna, SDU:s stadgar är risken stor att förbundet inte anses vara tillräckligt självständigt.

– Ett krav för organisationer som tidigare inte uppburit statsbidrag är att vi granskar om det finns makt hos en annan organisation, exempelvis en moderorganisation, att besluta om eller godkänna stadgarna för ungdomsförbundet så är det inte en självständighetsnivå som vi tycker är acceptabelt, säger Lena Hallberg, jurist på ungdomsstyrelsens enhet för organisationsstöd.

För SDU kan det innebära uteblivna intäkter på miljonbelopp per år. Pengarna är extra viktiga för SDU eftersom förbundet, till skillnad från andra riksdagspartiers ungdomsförbund, inte får några bidrag från moderpartiet.

Den som för partiets talan när det gäller förändringen i partiets stadgar är partisekreteraren Björn Söder. Hans presskontakt Martin Kinnunen säger om risken att SDU blir utan statligt bidrag:

– Man har vetat om att det finns en sån farhåga men med tanke på att Moderaterna har exakt samma skrivning så tycker man att det vore orimligt om vårt ungdomsförbund singlades ut och bedömdes annorlunda än Moderata ungdomsförbundet.

"Är frågan om det kan vara lagligt"

Gustav Kasselstrand.Foto: Emil Nordin
Från ungdomsstyrelsen säger man däremot att förbund som redan får bidrag ska få en övergångsperiod där de kan ändra sådana stadgar. För förbund som inte har fått bidrag tidigare, som SDU, kan en sådan formulering vara direkt diskvalificerande.

– Det är frågan om det kan vara lagligt att göra så. Det måste finnas en likabehandlingsprincip, att de behandlar alla organisationer likadant, säger Kinnunen.

Efter första intervjun med Kinnunen återkommer han och säger att frågan skulle diskuteras igen i partiet under torsdagskvällen och att förslaget kan komma att ändras till söndagens omröstning på landsdagarna.

Skulle stadgeändringen gå igenom på landsdagarna ska SDU anta förändringen i sina stadgar på nästa kongress, i november nästa år. Konsekvensen gäller då för eventuellt bidragsutbetalning 2015.

Expressen.se har förgäves sökt SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

FOTNOT: SDU har tidigare nekats bidrag från ungdomsstyrelsen som hänvisat till brister i ansökningarna. Förbundet har överklagat och målet ligger nu hos förvaltningsrätten i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag