Så kan Ryssland hämnas mot ett Nato-medlemskap

Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN

Premium: Det mesta pekar på att Sverige och Finland kommer att skicka in ansökningar till Nato-medlemskap i en nära närtid. Den 12 maj presenterar Finland sitt beslut och Socialdemokraterna har sagt att deras beslut kan komma 15 maj. Det taktar med Nato:s utrikesministermöte 14-15 maj som gör att processen kan vara klar till Nato-toppmötet 29-30 juni. 

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Det främsta argumentet mot ett medlemskap är vad det skulle innebära för svar från Ryssland. För att avskräcka Sverige och Finland har Ryssland hotat om ”militärtekniska åtgärder” och om att frambasera kärnvapen till Kaliningrad. 

Varför är då Nato ett sådant problem för Ryssland? De vet redan att Sverige och Finland är fast förankrat i väst både genom EU-medlemskap och nära relationer med Nato genom värdlandsavtalet som ger legala förutsättningar för att ta emot militärt stöd från Nato.

Ett finsk-svenskt medlemskap gör att båda våra länder skulle omfattas av säkerhetsgarantier, att alliansen blir starkare och får bättre möjlighet att försvara baltstaterna. Nato är ett sådant problem för Ryssland då Nato är största hindret mot rysk aggression. Det är just därför som Ryssland inte har invaderat något Nato-land. Samtidigt har de invaderat två länder som de upplevt varit på väg in i Nato – Ukraina och Georgien.

Det är en delikat period framför oss och det finns alla drivkrafter från den ryska sidan att hota Sverige och Finland så mycket som möjligt men även för att skrämma framtida stater som överväger ett medlemskap. Vad kan Ryssland då göra? 

Militärt angrepp

Ryssland har i dag nästan all sin tillgängliga markstridsförmåga och andra kritiska förmågor bundna i Ukraina. De har kraftsamlat allt det som är greppbart och har ändå inte lyckats nå ett avgörande. Att försöka angripa Sverige eller Finland i det här läget skulle leda till en förlust inte bara i Ukraina utan även här. Finland – med Europas näst största artilleri - skulle nog klara sig själva lika bra som Ukraina. 

Ryssland skulle kunna som vedergällning avfyra kryssningsrobotar mot viktiga mål i Sverige och Finland, men vad skulle ske sedan? Då har de eskalerat konflikten mot hela EU och NATO och säkerställt en strategisk förlust. 

Cyberattacker

Finska regeringshemsidor blev angripna 8 april av cyberattacker (DDoS, överbelastning) samtidigt som ett ryskt flygplan kränkte finskt luftrum. Sådana attacker skickar visserligen en signal och lyckades släcka ned ett antal hemsidor, men det var tillbaka igen efter någon timme. Det ger ingen reell påverkan (förutom för de journalister och forskare som verkligen behöver komma åt en skrivelse på hemsidan).

Cyberkrigföring är den långsammaste formen av krigföring i synnerhet för sofistikerade attacker. En angripare behöver först ta sig i systemen, injicera skadlig kod och sedan kunna nyttja den utan att ha blivit upptäckt. 

Högvärdiga mål skulle vara kritisk svensk infrastruktur. Finansmarknadsministern har varnat Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen för cyberattacker mot det finansiella systemet. Elförsörjningen är visserligen effektiv om man lyckas slå ut den, men också säkrad av spärrar mot internet.

Sofistikerade attacker är svåra att lyckas med generellt och i synnerhet i ett sådant kort tidsfönster som vi har nu. Det betyder givetvis inte att Ryssland inte kommer försöka, men avsaknaden av lyckade större cyberattacker mot Ukraina ger en fingervisning vad de kan tänkas uppnå. 

Informationskrigföring

Astrid Lindgren har målats ut som nazist på Moskvas gator som ett sätt att angripa ”Sverigebilden”. Det är en historisk anspelning på den viktigaste händelsen i rysk historia, segern i andra världskriget. Ryssland vann då mot nazismen och anger att man strider i Ukraina mot densamma. Nu verkar Sverige målas ut som nazister också i samma vända för att skrämmas.

Vi kan förvänta oss att det ryska propagandamaskineriet går för högvarv och angriper ledande personer i Sverige genom till exempel att publicera komprometterande uppgifter. Även där är dock sannolikheten att lyckas få en strategisk effekt på Sverige låg givet det korta tidsfönstret och att vi är på vår vakt mot sådan påverkan.  

Det är den röda tråden för de ryska alternativen. De kan hota om militär och nukleär uppbyggnad, de kan försöka genomföra påverkansoperationer, men även om det gör ett begränsat militärt angrepp finns det inget som skulle ge en reell vinst eller minska beslutsamheten och det upplevda behovet av ett Nato-medlemskap. 

En storskalig rysk operation skulle snarare eskalera den politiska isolering och förlust som Ryssland redan står inför (oavsett hur kriget i Ukraina går). 


Tre saker att hålla koll på

1. Segerdagen

Segerdagen 9 maj är kritisk då Ryssland firar segern över nazismen i Andra Världskriget. I år har det spekulerats om Ryssland antingen skulle förklara seger över Ukraina och dra tillbaka sina styrkor, eller om de skulle förklara krigstillstånd för att mobilisera värnpliktiga och reservister. Både alternativen skulle vara signifikanta händelser för krigets fortsättning. 

2. Russifiering

Det rapporteras om att de ryska styrkorna börjar inför russifieringsåtgärder i de intagna städerna Cherson och Melitopol. Det innebär att undervisningen ska ske på det ryska språket och att handeln ska skötas i rubel. Det är åtgärder för en långsiktig kontroll över städerna. 

3. Svensk militärt bistånd till Ukraina

Våra närmaste partners börjar skicka alltmer avancerade och tunga system som stöd till Ukraina. Exempelvis skickar Norge, Estland och Storbritannien artilleri, Polen och Tjeckien stridsvagnar och Slovakien långräckviddigt luftvärnssystem. Sverige har hittills skickat 10,000 gamla och enkla pansarskott. De är bra, men vi måste kunna göra mer än så. 

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring och forskare vid Försvarshögskolan, skriver exklusiva analyser i Expressen.

Han är i lika delar Rysslands- och krigsvetare och kommer ta det perspektivet på kriget i Ukraina, men också skriva om storpolitiken och konsekvenserna för Sverige.

Läs fler krönikor av Oscar Jonsson här:

LÄS

I Finlands skogar pågår militära övningar inför en eventuell attack från Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Putins fiskarstuga: Lyxhus ute i skogen

Premium: Läckta ritningarna: Marmorgolv, vattenfall och eget bryggeri

Sarah Sjöström köpte villa på Lidingö för 22,5 miljoner kronor

Premium: Sjöströms pengaregn och framtidsplaner • ”Sveriges främsta genom tiderna”

Få sommarfina fötter – expertens 9 bästa tips

Premium: Steg för steg-guide: Det är den bästa fotvårdsrutinen