Så kan rätt belysning lyfta ditt kök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Belysningen är väldigt viktig när mörkret faller tidigare på dagarna. Speciellt i köket där många ska samsas om ytorna.

Här är köksinredaren Hampus Nordings bästa tips för att få till den rätta känslan.

Köket är för många hemmets hjärta, vilket inte bara ställer krav på kökets utformning utan också belysningen. Ordentligt med ljuskällor är ett måste när grönsaker ska hackas och recept läsas. Samtidigt som det snabbt ska gå att få till en mysig känsla när middagen serveras. Här kommer några ovärderliga tips:

Planera i god tid

Oavsett om du ska bygga ett nytt kök från grunden eller renovera är det viktigt att planera belysningen på ett tidigt stadium. För att ett kök ska fungera för alla tillfällen behövs grundbelysning, funktionsbelysning och punktbelysning.

– Koncentrera belysningen kring arbetsytorna som diskhon, köksbänken och spisen, men även matbordet och förvaring och koppla belysningen till en dimmer. På så sätt har du möjlighet att snabbt styra vilken känsla du vill ha, säger Hampus Nording, köksinredare på Electrolux Home.

Färgskalan påverkar ljuset

Färgen på köksluckor, golvet och arbetsbänken avgör hur många lampor du behöver. Mörkare träslag och färger i köksinredningen äter upp mer ljus och kräver fler ljuskällor. Och omvänt: Ljuskällor mot vita och blanka ytor kan ge en bländande känsla.

– Kök som går i mörkare toner kräver bättre grundbelysning. Men oavsett färgskala tycker jag man ska satsa på ljuskällor i olika nivåer. Sätt gärna spotlights nära varandra i olika riktningar för att undvika skuggbildningar.


Från ljusrör till LED

Ljusrör under skåpen är i dag ofta ersatta med infällda spotlights, vilket skapar en mysigare atmosfär. Speciellt när det är mörkt ute. Många föredrar LED-lampor som ger bra belysning och inte utvecklar värme. Genom att koppla en dimmer till lamporna kan man enkelt få mysig belysning.

– Det finns ett stort utbud av LED-lampor att välja mellan som kan ge både varmare och kallare sken. LED-lamporna håller länge och finns i olika prisklasser och kvalitet beroende vad man föredrar.

Framhäv ett vackert kök

Kök är inte bara funktion, det ska vara fint att titta på. Genom punktbelysning kan du enkelt framhäva vackra detaljer som ett snyggt matbord. Eller rama in en köksö med flera hängande lampor.

– Använd gärna flera spotlights som sitter tätt ihop och kan riktas åt olika håll. Jag tycker också att man ska satsa på belysning i hyllorna som framhäver köket och ger ett luftigt intryck.

Design och funktion

En snygg lampa över köksbordet kan vara en snygg detalj i ditt kök. Men tänk på att ljuset som strålar från lampan är viktigast. Lampan ska lysa på bordet och inte i ansiktet på gästerna.

– Det är viktigt att se vilket ljus lampan avger om man vill ha varmare eller kallare sken. Över köksbordet kan det vara en god idé att ha en lampa med dimmer. Om bordet är större tycker jag man ska använda ljusramper som ramar in matplatsen på ett fint sätt, avslutar Hampus Nording.

Electrolux Home har ett brett sortiment av ljuskällor för köket – se alla produkter här.


5 lysande tips
• Planera ljuskällor i god tid före renovering.
• Ha ljuskällor på olika nivåer.
• Belysning i hyllor framhäver köket och ger en luftig känsla.
• Se till att ljuskällor har dimmerfunktion för att enkelt ändra stämningsläge.
• Riktat ljus ramar in och framhäver detaljer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.