Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan Löfvens regering se ut

Löfvens nya regering väntas tillträda inom kort.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman är självklar för en ministecomeback, enligt Björn Rosengren.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Maria Ferm är en av de som förekommer i spekulationerna kring den nya regeringen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Även Tobias Baudin kan bli aktuell.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L står fast – och efter Vänsterpartiets besked på onsdagen kan regeringen Löfven II tillträda inom kort.

Två ministeravhopp är redan kända och ytterligare personer kan tvingas flytta på sig – medan andra gör comeback i politiken, spår tre tidigare S-toppar.

– Det är som ett fotbollslag. Gör man bra från sig får man ökat förtroende och vice versa, säger Thomas Bodström.

Liberalerna och Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister på fredag efter att partierna gjort upp i en heltäckande överenskommelse om det politiska innehållet. 

På onsdagen meddelade Jonas Sjöstedt att även Vänsterpartiet kommer att trycka gult och därmed släppa fram Stefan Löfven som statsminister på fredag.

Liksom den första Löfven-regeringen kommer Miljöpartiet att ingå, men både utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) hoppar av.

Fler ministrar kan tvingas flytta på sig beroende på hur Stefan Löfven vill bygga om i sin regering. Den före detta socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström jämför processen med ett fotbollslag.

– Självklart kommer det in några nya och några får lämna inför varje säsong. Man kan också få byta till en tyngre post, eller motsatsen: att man får gå till en mindre post, säger han.

Björn Rosengren, tidigare socialdemokratisk näringsminister, tror att Stefan Löfven är lojal och kommer behålla de flesta. Däremot är det viktigt att ha en representativ regering i aspekter som ålder, kön och bakgrund.

– Han kommer att premiera de som har jobbat hårt. Det blir ingen revolution, det är inte hans stil. Men någon kanske byts ut av åldersskäl, eller att han vill ha en annan kompetens, säger Rosengren.

Löfvens regering när den presenterades 2014.
Foto: YLWA YNGVESSON

Så kan Stefan Löfvens nya regering se ut

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och utrikesminister Margot Wallström firar båda 65 i år och det är därför möjligt att de väljer att sluta, enligt Björn Rosengren.

– När det gäller Bucht har han kanske inte varit så framgångsrik och kanske tycker att han har gjort sitt, säger han.

Expressen har tidigare pratat med ett antal ledarskribenter om väntade ministerposter. Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg spådde då att Gustav Fridolin ersätts av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). 

– Hon är oerhört kunnig och duktig och kan sitta på i stort sett vilken post som helst, men särskilt i utbildningsområdet, säger Margareta Winberg, tidigare socialdemokratisk minister och diplomat.

– Det är en viktig post, inte minst för Liberalerna som är ett slags nytt samarbetsparti i riksdagen, fortsätter Winberg som understryker att C och L inte kan påverka Löfvens val av ministrar.

Även Thomas Bodström tror att Anna Ekström har varit uppskattad.

– Många ministrar får en mindre post från början och om det går bra avancerar man. Utbildning är förstås bland de tyngsta ministerposterna. Det är säkert så att Anna Ekström kan få ökat förtroende.

Anna Ekström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Två ministrar kan göra comeback

Anders Ygeman petades som inrikesminister i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen 2017 och har nu ”goda chanser” att göra comeback, enligt Thomas Bodström. 

– Han är självklar, säger Björn Rosengren.

Ministrar kan också plockas in utifrån. Det har spekulerats i att Stefan Löfven vill ha med någon från fackföreningsrörelsen och där har både S-profilen Daniel Suhonen och Anders Lindberg pekat ut Kommunals ordförande Tobias Baudin.

En comeback spås även för den tidigare ministern Aida Hadzialic, som avgick 2016 när hon åkte dit för rattfylleri. Hon öppnade för att återvänta till politiken i en intervju med Expressen förra veckan. 

– En person som Aida vill Stefan Löfven absolut ha med i sin regering, säger Thomas Bodström och tillägger:

– Hon kan göra comeback om hon vill. Men jag tror att hon har det ganska bra som hon har det. När man lämnar politiken tycker man att det är ganska skönt.

Aida Hadzialic.
Foto: MARTINA HUBER

Miljöpartiet har krympt

Även om Miljöpartiet har krymp sedan förra mandatperioden spår de tidigare S-topparna att fördelningen mellan S och MP kommer att se ut ungefär som tidigare, då har det varit 17 mot 6. 

– Det brukar spegla partiernas storlek, säger Margareta Winberg.

Men om Stefan Löfven vill få en nystart för mittenuppgörelsens mer liberala migrationspolitik kan det bli aktuellt att ersätta Heléne Fritzon med Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, spår SvD i en analys

Men Björn Rosengren tror att det vore ett misstag.

– Ferm är långt ute på en linje som inte helt delas av socialdemokratin, säger han.

Enligt Margareta Winberg är en nyvald statsminister vanligtvis snabb med att utse sina ministrar.

– Statsministern ringer och talar om att de vill utse dig till minister, åtminstone var det så på min tid med Göran Persson och Ingvar Carlsson. Sedan är det presskonferens nästa dag.

Händer det att någon tackar nej?

– Jag tror bara att det har hänt en gång under alla år. Men vem det var vill jag inte säga. Däremot har många suttit och väntat på samtalet och aldrig fått det.


Ministrar i Löfven-regeringen 2014-2018

Statsminister Stefan Löfven (S)

Energiminister Ibrahim Baylan (S)

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Finansminister Magdalena Andersson (S)

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP)

Civilminister Ardalan Shekarabi (S)

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Migrationsminister Heléne Fritzon (S)

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Miljöminister Karolina Skog (MP)

Näringsminister Mikael Damberg (S)

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

Digitaliserings- och bostadsminister Peter Eriksson (MP)

Socialminister Annika Strandhäll (S)

Jämställdhet och barn- och äldreminister Lena Hallengren (S)

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S)

Minister för gymnasieskolan och kunskapslyft Anna Ekström (S)

Utrikesminister Margot Wallström (S)

EU och handelsminister Ann Linde (S) 

Biståndsminister Isabella Lövin (MP)


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.