Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan kriget mellan Israel och Iran bryta ut

Netanyahu presenterade dokumentation som visade att Iran tidigare har ljugit om sina kärnvapenambitioner.Foto: JIM HOLLANDER / EPA / TT
Ärkefienderna Iran och Israel står öga mot öga i Syrien – och situationen kan snabbt trappas upp.Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP/ TT

Ärkefienderna Israel och Iran står plötsligt öga mot öga.

Iran har flyttat fram sina militära positioner genom inbördeskriget i Syrien ända fram till Israels gräns och en lågintensiv konflikt har redan börjat.

Samtidigt har USA:s president Donald Trump just meddelat att USA lämnar Iran-avtalet.

Så situationen kan snabbt trappas upp till något än värre.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har varnat för att Israel kan slå till direkt mot Iran.

Israel har onekligen kapaciteten.

Så här skulle ett anfall gå till.

Inbördeskriget i Syrien har rasat i över sju år, men grannlandet Israel har länge hållit en låg profil, undvikit att bli alltför engagerat. Bashar al-Assads regim har setts som ett mindre hot mot Israel än ett land i kaos där islamistiska extremister tillåts härja.

Men Syrien har en viktig allierad i Iran. Och det har de senaste månaderna på allvar börjat ställa till problem.

Israel har tidigare gjort klart att en etablerad iransk militär närvaro i Syrien inte är något som israelerna kan acceptera. Iran är nära allierade med libanesiska Hizbollah – som Israel varit i flera krig mot – och har även andra milisförband på plats i Syrien.

Liksom Irans revolutionära garde. Dessa grupper var tidigare mest upptagna med att stödja Bashar al-Assad, men israelerna ser nu en framtid där Iran mer börjar inrikta sig mot sin gamla ärkefiende, Israel.

– De har lyckats med kriget att få Assad att överleva. Nu har deras prioritet ändrats och Israel är målet, säger Israels förre försvarsminister Yaakov Amidor till Wall Street Journal.

LÄS MER: FRIDA STRANNE: Trumps beslut är djupt problematiskt 

Ahmadinejad var extremt hårdför i sin retorik mot Israel, som han ville se utraderat från kartan.Foto: JASON DECROW / AP

 

Ahmadinejad ville radera Israel från kartan

Minns att Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad 2005 sa att Israel skulle utraderas från kartan. Det finns inget land som var så hotat av Irans kärnvapenprogram – och jo, de hade ett sånt – som Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har aldrig varit nöjd med det kärnenergiavtal som slöts med Iran 2015 och har gjort sitt bästa för att USA:s president Donald Trump och USA ska lämna avtalet.

Nå, Netanyahu fick sin vilja fram i veckan. President Trump meddelade i tisdags att USA lämnar kärnenergiavtalet.

Iran har varnat för konsekvenserna om avtalet spricker.  Om Iran på allvar startar ett kärnvapenprogram så tros de ha tillräckligt med bränsle för en atombomb om något år. Så på sikt ökar ett kollapsat avtal definitivt risken för ett krig mellan Iran och Israel. 

Det är dock också utvecklingen i Syrien som just nu får larmklockorna att ringa. Tidigare tabun har redan brutits.

LÄS MER: Iran-beslutet hotar slå hårt mot din bilsemester 

Netanyahu har hela tiden arbetat för att få avtalet med Iran upprivet. Nu är hans vilja uppfylld.Foto: PETROS KARADJIAS / AP/ TT

Iran skickade in en drönare över Israel

I februari sände Iran för första gången en beväpnad drönare in över israeliskt territorium. Israel svarade med attacker mot en militärbas i Syrien - T-4 - där även ryska och iranska förband finns. Syriskt luftvärn sköt ner ett israeliskt stridsflygplan, den första israeliska förlusten sedan 1982.

Israel slog till igen i april med ett anfall mot samma T-4 bas. Den gången dödades sju iranier, däribland den överste som var befälhavare för de iranska drönarförbanden. 

Det är första gången som iranier dödats i en direktkonflikt med israelerna. Oroliga bedömare fruktar att Iran kommer att svara militärt på de israeliska flygattackerna.  Kanske med en egen robotattack mot en israelisk militärbas. 

En iransk attack av något slag skulle snabbt riskera att leda till nya israeliska vedergällningar. Det israeliska parlamentet har just antagit en lag som ger rätten till premiärminister Netanyahu och försvarsminister Avigdor Lieberman att själva kunna fatta beslut om ett militärt anfall.

Israel har genomfört flera attacker i Syrien – den senaste uppges ha utförts natten mot onsdag, efter det att Trump lämnat avtalet med Iran.Foto: AP / TT

Israels militära planer mot Iran finns kvar

Innan kärnenergiavtalet skrevs under 2015 så spekulerades det med jämna mellanrum om ett israeliskt anfall mot Iran. De militära planerna finns kvar, redo att putsas av.

– Vi kommer inte att acceptera att Iran lägger en snara av terror runt vår hals, sa Netanyahu vid den årliga säkerhetskonferensen i München tidigare i år.

– Vi kommer att agera om nödvändigt, inte bara mot Iran-stödda grupper, utan mot Iran direkt.

Ett israeliskt anfall mot Iran skulle förstås inte handla om någon markinvasion. Vi talar anfall från luften med stridsflygplan, drönare och robotar.

Anläggningar med koppling till Irans kärnprogram kommer vara Israels mål

Peter Korzun vid Strategic Culture Foundation skriver i en färsk analys att anläggningar med kopplingar till Irans kärnenergiprogram kommer att var högprioriterade mål. Lägg därtill robotbaser, militärhögkvarter, Irans revolutionära garde. 

Netanyahu presenterade den 30 april en stor mängd dokument som israeliska Mossad tagit från Teheran och som visade att Iran - som de flesta trott - tidigare ljög om att landet inte hade kärnvapenplaner. Israel hävdar att ambitionen inte övergivits. 

Ett problem för Israel vid ett anfall är avståndet. Israel kommer att behöva sända sina plan över Jordanien, Syrien, Irak eller Saudiarabien. Det är dock inget oöverkomligt hinder. 

Det är exempelvis inte otänkbart att ett land som Saudiarabien i tysthet skulle låta det ske. Sunnimuslimska Saudiarabien är en bitter rival till shiamuslimska Iran.

Men avståndet ger även Israel annan huvudvärk. Israel har kapacitet för att lufttanka men inte alls i samma utsträckning som USA och kommer antagligen att behöva amerikansk hjälp. Det hade de inte fått under Barack Obama, men med Trump lär det bli enklare.

Det israeliska flygvapnet har nu även amerikanska F-35 plan som är svåra för radarn att upptäcka och klarar en tur och retur resa utan påfyllning. Enligt en rapport i en kuwaitisk tidning ska två sådana plan ha penetrerat iranskt luftrum nyligen utan upptäckt.

Israel är också utrustat med Jericho-medeldistansrobotar, robotar som kan nå mål över hela Iran. Israel är också duktiga på elektronisk krigföring och kommer säkerligen att använda det.

Allt tillräckligt för att orsaka stora skador i Iran, men knappast tillräckligt för att få Iran på knä. Och det har alltid varit Israels dilemma.

Obama hade inte understött Israel på det sätt Trump kan tänkas göra.Foto: CHARLES DHARAPAK / AP/ TT

Israeliskt anfall skulle kunna leda till motanfall från Hizbollah

Ett israeliskt anfall skulle tveklöst också riskera leda till motanfall från Irans allierade Hizbollah och från Gaza. Hizbollah tros nu ha 150 000 raketer som kan nå hela Israel. Det är ett litet land.

Det finns ett pyrande missnöje bland iranierna med mullornas regim, men en konflikt med Israel skulle antagligen få många att sluta upp bakom makten, snarare än tända en revolt där. Och minns vilket enormt pris iranierna var beredda att betala under det åtta år långa kriget med Irak 1980 till 1988.

Det är lätt att starta ett krig, men desto svårare att avsluta. Det är en bitter lärdom från Mellanöstern de senaste åren. Förhoppningsvis har Israel och Iran lärt sig något av detta.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Fem svenska kvinnor som lever drömliv i Medelhavet

Tog steget – och valde bort svenska vintern: ”Det är det bästa jag har gjort”

Studien visar: Fel att gå 10 000 steg om dagen

Forskaren: ”Viktiga och bra resultat”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.