Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du påverka klimatet – genom valen i matbutiken

Det är bra för klimatet att äta närproducerad mat – men många väljer importerad.

– Matbutikerna kan hjälpa konsumenterna, säger Henrik Lagerlund, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.

Vad vi väljer att äta påverkar vårt klimat, det enligt en rapport av medicintidskriften the Lancet och stiftelsen EAT. Professorn Henrik Lagerlund menar att relationen mellan mat och klimat är viktigt att lyfta.

– Mycket av maten kommer långa vägar, ofta med flyg, som har en väldigt stor påverkan på klimatet. Naturligtvis vill man komma bort från utsläppen och minska de fossila bränslena. Det gör man genom att hitta mat nära, säger Henrik Lagerlund, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.

– Vi måste tänka på var maten kommer ifrån, säger Henrik Lagerlund, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.Foto: Niklas Björling

Stor uppoffring

Men i Sverige är det inte helt lätt för människor att bara äta närproducerad mat, säger Henrik Lagerlund.

– På vintern blir det en stor uppoffring att ha den principen fullt ut. Det skulle innebära att vi får gå tillbaka till att leva som vi gjorde förr, och det är vi inte riktigt vana med. Men vi måste mer och mer tänka på var maten kommer ifrån, säger Henrik Lagerlund.

Många köper importerat

Lantbrukarnas riksförbund, LRF har tagit fasta på att vi borde äta mer närproducerad mat och slår nu ett slag för svenskproducerad ost. Deras beräkningar visar att äta ost som är producerat i Sverige skulle minska utsläppen. 

– Vi har jämfört dagens konsumtion med om vi bara skulle äta svenskproducerad. Det vi ser är att enligt svensk klimatbelastning så blir det en skillnad på 16 procent, säger Monica Demorior, hållbarhetsexpert på Lantbrukarnas riksförbund.

Utsläppen minskar med svensk ost.Foto: Colourbox

55 procent av osten vi äter är inte svenskproducerad, utan importerad ost. 

– Ost är en produkt som vi definitivt skulle kunna äta lokalproducerad. Den kan ju bevaras, och blir oftast bara bättre då, säger Henrik Lagerlund.

– Att äta svenskproducerad ost är viktigt, säger Monica Demorior, hållbarhetsexpert på Lantbrukarnas riksförbund.Foto: Privat

Att hjälpa konsumenterna

Butikerna kan på ett enkelt sätt underlätta för konsumenterna, och få fler att köpa närproducerade produkter, menar Henrik Lagerlund.

– Butikerna borde ordna en hylla där man har lokalmat. Då är det lättare för konsumenterna att se vad som finns härifrån, och också kräva mer, säger Henrik Lagerlund.

Att handla medvetet är viktigt.Foto: Colourbox

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.