Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du hjälpa till som privatperson

Magda Gad i krigets Syrien: ”Man är livrädda för Turkiet”
Tusentals personer är på flykt efter att offensiven inleddes. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Offensiven mot Syrien pågår för fullt. 

Kriget har väckt stort engagemang och många undrar hur man kan hjälpa till som privatperson. 

Här är flera organisationer som arbetar för att hjälpa de utsatta människorna. 

Rädda Barnen

Finns på plats med personal i tre olika flyktingläger. Där hjälper de barn med tak över huvudet, mat och övrig akuthjälp. Organisationen förbereder sig också för att öka sina insatser i området.

Swisha valfri summa till 900 6008 och märk gåvan FRAMTID. Alternativt överför valfri summa på Bankgiro 092-0033 eller Plusgiro: 90 2003-3.

Unicef

På plats inne i Syrien och ger barnen livräddande hjälp. Unicef har trappat upp sina insatser och förser barnen och deras familjer med näring, hälsovård, rent vatten och sanitet.

Swisha valfri summa till 902 00 17 eller överför valfri summa på Bankgiro 902-0017 eller Plusgiro 90 20 01-7.

Varför sker Turkiets offensiv nu?

• I Turkiet befinner sig i dag många syriska flyktingar. Enligt Turkiet själva vill man genom att nu gå in i norra Syrien skapa en säkerhetszon där man kan placera flyktingar.

• Turkiet vill inte heller se ett kurdiskt självstyre längs sina gränser. Kurdiska styrkor i Syrien är en del av PKK, en grupp som terrorstämplats av bland annat EU. PKK har stridit mot Turkiet i decennier.

• Att Turkiet skulle inleda att en offensiv var väntat, men att den inleddes just på onsdagen förra veckan beror på att Donald Trump söndagen 6 oktober tog ett beslut som överraskade många.

• Han drog då tillbaka USA:s soldater i området vilket många tolkade som grönt ljus för Turkiet att gå in i området.

UNHCR

Arbetar på plats där de bland annat delar ut nödhjälp i form av mat och vatten, varma filtar och kläder, samt ger barn på flykt möjlighet att gå i skola.

Swisha valfri summa till 90 01 645. Alternativt överför valfri summa på Bankgiro 90 0-16 45, eller Plusgiro 90 01 64-5.

Läkare utan gränser

Läkare utan gränser hjälper pressade sjukhusen med begränsade resurser. Enligt organisationen har man team på plats i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol och Raqqa.

Swisha valfri summa till 900 60 32 eller överför valfri summa på Bankgiro: 900-6032 eller Plusgiro: 900603-2.

Röda korset/Röda halvmånen

Röda Korset/Röda Halvmånen är på plats i nordöstra Syrien, och delar ut mat, vatten, filtar och annan nödhjälp. Organisationen har också ett fältsjukhus, mobila kliniker och ambulanser i området. 

Swisha valfritt belopp till 123 000 4648 

Röda Korsets bankgiro är: 900-8004

Så ser konfliktens allianser ut

• Turkiet stöder syriska rebellgrupper som motsätter sig regionens kurdiska grupper.

• Efter att USA lämnat regionen har kurderna allierat sig med den syriska regeringen med president Bashar al-Assad i spetsen. De syriska regeringsstyrkorna stöds av Ryssland och har nu tagit kontroll över en rad städer nära gränsen mot Turkiet.

Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen som är en av världens största biståndsallianser. De arbetar långsiktigt med utvecklingssamarbete och ger mest stöd där behoven är som störst.

Swisha valfri summa till 900 12 23 eller överför valfri summa till Bankgiro: 900 1223 eller Plusgiro: 90 01 22-3.

Detta gör Sverige – har stoppat krigsmateriel

Sverige har sedan två dagar stoppat all export av krigsmateriel till Turkiet. Gällande utförseltillstånd dras dessutom in.

Det är två gällande utförseltillstånd som återkallas. Det handlar om så kallat övrigt krigsmaterial och inte vapen eller ammunition.

Sverige har ingen omfattande krigsmaterielexport till Turkiet och inga nya exportaffärer till landet har godkänts sedan april 2017. Sverige exporterade 2018 krigsmateriel till Turkiet till ett värde av 299 miljoner kronor. Det rörde sig inte om vapen eller ammunition avsedda för strid, utan alltså det som kallas övrig krigsmateriel. Det kan röra sig om till exempel elektronisk utrustning, pansar- och skyddsutrustning, maskeringsutrustning, programvara och tekniskt bistånd.

Kassem Hamadé: ”Vapenvilan är väldigt svag”

Expressens korrespondent om det senaste kring Turkiets offensiv i Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.